Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2018

H Google αφαίρεσε εκατομμύρια fake reviews από το Play Store

Σας έχει άραγε συμβεί να κατεβάσετε μια Android εφαρμογή ή κάποιο game από το Play Store και στην πορεία να διαπιστώσετε ότι τα reviews και οι βαθμολογίες της εν λόγω εφαρμογής να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα; 



Αν όντως έχετε πέσει θύμα μιας τέτοιας... απάτης, τότε θα χαρείτε να μάθετε ότι από εδώ και στο εξής η Google θα κάνει ότι περνά από το χέρι της για να αποτρέψει ανάλογα φαινόμενα.

Στις αρχές της εβδομάδας η Google προέβη σε μια σημαντική ανακοίνωση στο Android Developers Blog, τονίζοντας ότι σε διάστημα μίας εβδομάδας αφαιρέθηκαν εκατομμύρια (ο ακριβής αριθμός παραμένει άγνωστος) ψεύτικα ή παραβατικά Play Store reviews. Την ίδια τύχη είχαν και οι ψεύτικες βαθμολογίες. Επιπροσθέτως, αφαιρέθηκαν χιλιάδες εφαρμογές, οι οποίες σχετίζονταν ή συνοδεύονταν με ψεύτικες βαθμολογίες και reviews. Η ανακοίνωση φέρει την υπογραφή των Fei Ye (software engineer) και του... “Ninja Spamologist” Kazushi Nagayama.

“H εμπιστοσύνη των καταναλωτών αποτελεί την πρώτη μας προτεραιότητα και για αυτόν ακριβώς το λόγο προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε ότι τα reviews και οι βαθμολογίες στο κατάστημά μας δεν θα πέσουν θύμα χειραγώγησης.” Όπως αναφέρουν οι Υe και Nagayama, το πρόβλημα είναι ότι πολλοί developers είτε πλημμυρίζουν την αξιολόγηση της εφαρμογής τους με ψεύτικα “πεντάρια”, είτε στοχοποιούν παραπλήσιες εφαρμογές άλλων developers γράφοντας ψεύτικα 1-star reviews. Αμφότερες οι τακτικές αυτές παραβιάζουν την πολιτική της Google.

Για να επιλύσει το πρόβλημα αυτό η Google χρησιμοποιεί το ανθρώπινο δυναμικό της, αλλά και την machine-learning τεχνολογία της. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν οι Υe και Nagayama: “Μια ομάδα μηχανικών και αναλυτών παρακολουθεί και μελετά τις ύποπτες δραστηριότητες στο Play Store με στόχο την βελτίωση του (machine-learning) μοντέλου μας. Παράλληλα, ζητάμε την συμβολή έμπειρων reviewers, οι οποίοι εξετάζουν τις αποφάσεις του μοντέλου μας, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε την αξιοπιστία του.”

Στην περίπτωση που εντοπίσετε ένα ψεύτικο review στο Play Store, η Google προτείνει να το επισημάνετε ως “Spam”.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com