Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

Επιθεώρηση Εργασίας: Σαρωτικός έλεγχος σε 2.000 επιχειρήσεις για "μαύρη εργασία"

Σαρωτικός έλεγχος με ψηφιακά εργαλεία και όπλα “νέας γενιάς” εξαπολύει το ΣΕΠΕ για την πάταξη της αδήλωτης αλλά και της υποδηλωμένης εργασίας που τείνει να αντικαταστήσει τα ανασφάλιστα μεροκάματα.


Σύμφωνα με το Έθνος, από χθες, για τους επόμενους πέντε μήνες τέθηκε σε λειτουργία διευρυμένο πιλοτικό πρόγραμμα που θέτει σε στενή και σχεδόν καθημερινή ηλεκτρονική επιτήρηση τις παραβατικές και “ύποπτες“ επιχειρήσεις ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιεί στοχευόμενα όλα τα διαθέσιμα εργαλεία προληπτικής καταστολής και επιτόπιων ελέγχων.
Στο επίκεντρο των δράσεων και των ελέγχων του πιλοτικού προγράμματος μπαίνουν πάνω από 2.000 επιχειρήσεις από κλάδους υψηλής παραβατικότητας.
Στην πρώτη φάση, οι δράσεις του πιλοτικού προγράμματος μπαίνουν σε εφαρμογή σε 4 περιοχές, ενώ μελλοντικά αναμένεται να επεκταθούν σε όλη την Ελλάδα. Οι τέσσερις πρώτες περιοχές είναι:
-Δυτική Ελλάδα
-Ιόνια Νησιά
-Αχαΐα, Γλυφάδα
- Δάφνη, Μαγνησία και Πειραιάς
Στο στενό “μαρκάρισμα” του πιλοτικού προγράμματος θα μπουν αρχικά 1.600 επιχειρήσεις. Αυτές θα επιλεγούν με την τεχνική των κανόνων Ανάλυσης Κινδύνου (Risk Analysis ), μοριοδότηση και συγκεκριμένα κριτήρια όπως:
  1. Μεγάλη κινητικότητα στο “Εργάνη“ σχετικά με προσλήψεις και απολύσεις
  2. Πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στην επιχείρηση τα τελευταία 2 χρόνια για αδήλωτη εργασία , ωράριο εργασίας, οφειλές , δεδουλευμένων και παράνομους αλλοδαπούς.
  3. Υψηλό ποσοστό μερικής απασχόλησης σε σχέση με το προσωπικό της επιχείρησης.
  4. Συχνές Αλλαγές στο ωράριο εργασίας των υπαλλήλων.
Στις επιχειρήσεις που εμφανίζουν ενδείξεις υψηλής παραβατικότητας θα σταλούν επιστολής προειδοποίησης. Οι επιστολές θα αποσταλούν στα κεντρικά από το ΣΕΠΕ το πρώτο 15νθήμερο του Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με ειδικούς, οι επιστολές χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά παγκοσμίως από ιδιωτικούς φορείς, φορολογικούς φορείς, φορείς κοινωνικής ασφάλισης καθώς και Επιθεώρησης Εργασίας, για να αλλάξει η συμπεριφορά των εργοδοτών και να ενθαρρύνει τη συμμόρφωση τους.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com