Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019

Γιατί η Ελλάδα έρχεται τελευταία στα γενόσημα

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί την τελευταία δεκαετία στην κατεύθυνση της αύξησης της διείσδυσης των γενοσήμων φαρμάκων, όχι μόνο δεν απέδωσαν, αντ'αυτού είχαν τα αντίθετα αποτελέσματα, με συνέπεια αυτή τη στιγμή η Ελλάδα να είναι η χώρα με το χαμηλότερο ποσοστό γενοσήμων στην Ευρώπη. 



Τα παραπάνω υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, στέλνοντας σκληρό μήνυμα προς το υπουργείο Υγείας για την αποτυχημένη πολιτική που έχει ακολουθηθεί.

Είχαν προηγηθεί προ ολίγων ημερών τα συμπεράσματα της κλαδικής μελέτης που εκπόνησε η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της ICAP, σύμφωνα με τα οποία η διείσδυση των γενόσημων φαρμάκων στη συνολική εγχώρια αγορά εκτιμάται σε 18% περίπου (σε αξία) και 23% (σε όγκο) το 2017. Όπως τόνιζε, το μέγεθος της εγχώριας αγοράς γενόσημων φαρμάκων σε όγκο σημείωσε διαχρονική αύξηση από το 2011 εως το 2017, ως αποτέλεσμα της εφαρμογής συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία και το 2017/16 εκτιμάται ότι ενισχύθηκε κατά 4,9%. Αντίθετα, η εν λόγω αγορά σε όρους αξίας ακολουθεί φθίνουσα τάση την ίδια περίοδο, ως αποτέλεσμα των αλλεπάλληλων μειώσεων των τιμών.

Όπως αναφέρει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας- που κάνει λόγο για  δαπάνη ΕΟΠΥΥ περίπου 11,5% και σε όγκο 25,5%- τα μερίδια των γενοσήμων βρίσκονται σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα. Παράλληλα εκτιμά πως λόγω της χαμηλής διείσδυσης χάνονται τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ από εξοικονομήσεις. "Τα πολύ χαμηλά μερίδια των γενοσήμων σημαίνουν την απώλεια σημαντικής προστιθέμενης αξίας από την εγχώρια παραγωγική φαρμακοβιομηχανία που κατά κύριο λόγο αναπτύσσει και παράγει γενόσημα φάρμακα. Είναι ξεκάθαρο ότι η αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσω της μονοδιάστατης πολιτικής συμπίεσης των τιμών τους ή της επιβολής της υποχρεωτικής συνταγογράφησης βάσει της δραστικής ουσίας. Αυτά τα -μνημονιακής έμπνευσης- μέτρα δοκιμάστηκαν και απέτυχαν αφού τελικά λειτουργούν ως μέτρα που ευνοούν τη χρήση των νέων εισαγόμενων φαρμάκων με προστασία πατέντου" τόνιζε χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της. 

Σημειώνεται πως στόχος των Θεσμών τη χρονιά που πέρασε ήταν το ποσοστό της διείσδυσης των γενοσήμων φαρμάκων στην εγχώρια αγορά σε όγκο να φτάσει το 40%.

Η φαρμακοβιομηχανία καλεί την Πολιτεία να διορθώσει την στρέβλωση της επιβολής claw back (αυτόματος μηχανισμός επιστροφής όταν η δαπάνη ξεπερνά το πλαφόν το κλειστού προϋπολογισμού) στα γενόσημα, καθώς όπως εξηγεί όχι μόνο  δεν αυξάνουν σε καμία περίπτωση τη δαπάνη, αλλά αντίθετα τη μειώνουν όσο περισσότερο χρησιμοποιούνται. Επίσης να επισπεύσει την εφαρμογή των διαρθρωτικών μέτρων (πρωτόκολλα και φίλτρα συνταγογράφησης,  έλεγχος της αποζημίωσης και της κατανάλωσης, κίνητρα για την επιλογή γενοσήμων και οικονομικότερων φαρμάκων από ιατρούς, φαρμακοποιούς και ασθενείς) και τέλος να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση στην ένταξη σε καθεστώς αποζημίωσης των νέων γενοσήμων φαρμάκων.

Την ίδια ώρα πάντως, το υπουργείο Υγείας ετοιμάζει νέες παρεμβάσεις στα γενόσημα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ,  προωθείται μειωμένη συμμετοχή για τους ασφαλισμένου που τα επιλέγουν, ενώ πολλές φορές έχει ακουστεί η θέσπιση υψηλότερων ποσοστών κέρδους για τους φαρμακοποιούς- ενδεχομένως και για τους γιατρούς- ανάλογα με τον όγκο των πωλήσεων που θα πραγματοποιούν (ή που θα συνταγογραφούν αντίστοιχα).
 
website counter
friend finderplentyoffish.com