Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

Capital Economics: «Σκούρα» προοπτική για Ελλάδα και Ιταλία

Την εκτίμηση ότι τα κρατικά ομόλογα στην περιφέρεια της Ευρωζώνης θα σημειώσουν φτωχές επιδόσεις τα επόμενα δύο χρόνια, «ιδίως στην Ιταλία και στην Ελλάδα», διατυπώνει η Capital Economics. 

Ο λόγος; «Η ανάπτυξη απογοητεύει και τα ελλείμματα υπερακοντίζουν τις προβλέψεις. Η ανησυχία αυξάνεται εν όψει των Ευρωεκλογών και η ΕΚΤ απέχει από το να ενισχύσει τις συμμετοχές της».

Ειδικότερα, ο βρετανικός οίκος ανάλυσης θεωρεί ότι η απόδοση του γερμανικού 10ετούς κρατικού ομολόγου θα «κλείσει» το 2019 και το 2020 στο 0,25%, δηλαδή πολύ κοντά στο σημερινό επίπεδο, εκτιμώντας ωστόσο ότι οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στην Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα και την Ιρλανδία θα συνεχίσουν να αυξάνονται το 2019, για τρεις λόγους:

Πρώτον, οι μακροοικονομικές προοπτικές για τη ζώνη του Ευρώ είναι πιο αδύναμες από ό,τι προβλέπεται και το ΑΕΠ θα αυξηθεί μόλις κατά 1% το 2019 και κατά 0,8% το 2020. Το αρνητικό αποτύπωμα θα είναι ιδιαίτερα αισθητό σε χώρες όπως η Ελλάδα, μεταξύ άλλων, λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους. Μάλιστα, «η Ελλάδα δείχνει ιδιαίτερα ευάλωτη, καθώς ο προϋπολογισμός της θα είναι φέτος ελλειμματικός, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση αναμένει πλεόνασμα».

Δεύτερον, οι Ευρωεκλογές τον Μάιο θα μπορούσαν να επαναφέρουν τους φόβους αναφορικά με την πολιτική συνοχή της Ευρωζώνης, δεδομένων των επιδόσεων των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων όπως αυτές αποτυπώνονται στις δημοσκοπήσεις. Υπ’ αυτήν την έννοια, αναμένονται επιπτώσεις στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της περιφέρειας.

Τρίτον, η ζήτηση της ΕΚΤ για κρατικά ομόλογα έχει μειωθεί μετά τον τερματισμό των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού τον Δεκέμβριο, ακόμη και αν συνεχίζει να επανεπενδύει τα κέρδη από τις συμμετοχές που ωριμάζουν. Η ΕΚΤ θα περιορίζει σταδιακά τις συμμετοχές της σε ιταλικές, γαλλικές και ισπανικές ομολογίες, δεδομένου ότι σήμερα είναι «υπέρβαρη» και στις τρεις περιπτώσεις. «Αναμένουμε ότι οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων θα αυξηθούν πιο έντονα στην Ιταλία και στην Ελλάδα», υπογραμμίζει η Capital Economics, η οποία εκτιμά ότι η απόδοση του ιταλικού 10ετούς θα αυξηθεί από 2,75% σε 4,5% στο τέλος του επόμενου έτους και η απόδοση του ελληνικού 10ετούς θα αυξηθεί από περίπου 4,15% σε περίπου 5,25% στην ίδια περίοδο.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com