Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Eυρωζώνη: Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος για 13ο μήνα

Η περαιτέρω επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο αποκαλύπτει ότι οι αδυναμίες στη νομισματική ένωση, που έγιναν εμφανείς το 2018, θα επιμείνουν και στις αρχές τουλάχιστον του τρέχοντος έτους.



Με τις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες του ευρώ να έχουν παγιδευθεί ουσιαστικά σε στασιμότητα, την αβεβαιότητα για τη μορφή, που θα λάβει το Brexit να επιμένει και τις ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο να εντείνονται, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος (ESI) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποχώρησε αυτόν τον μήνα στις 106,2 μονάδες από 107,4 τον Δεκέμβριο.

Πρόκειται για τον 13ο διαδοχικό μήνα πτώσης του δείκτη ESI, o οποίος και τον αφήνει πολύ χαμηλότερα των προσδοκιών. Τα επίπεδα του δείκτη αποκαλύπτουν ότι σε ετήσια βάση η Ευρωζώνη αναπτύσσεται με ρυθμούς της τάξης του 1% με 1,5%, οι οποίοι θεωρούνται άκρως απογοητευτικοί, αλλά όχι μη αναμενόμενοι δεδομένων των στοιχείων, που έχουν έρθει στο φως τους τελευταίους μήνες για τις οικονομίες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Αναλυτές της  Capital Economics σχολιάζουν πάντως πως εάν οι γαλλικές διαδηλώσεις περιοριστούν και ξεκαθαρίσει το τοπίο για το Brexit, η εμπιστοσύνη καταναλωτών και επιχειρήσεων μπορεί και πάλι να τονωθεί. Οι εξωτερικοί κίνδυνοι θα συνεχίσουν να απασχολούν και εκείνοι, με το βλέμμα κυρίως στραμμένο σε Κίνα, ΗΠΑ.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com