Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019

Συνεργασία Intel-Facebook για τσιπ τεχνητής νοημοσύνης

Η Intel ανακοίνωσε, στο πλαίσιο της CES 2019 (Consumer Electronics Show) στο Λας Βέγκας, πως συνεργάζεται με το Facebook για τη δημιουργία ενός νέου τσιπ τεχνητής νοημοσύνης μέσα στο δεύτερο μισό του 2019.



Όπως σημειώνει το Reuters, στον χώρο τον τσιπ είναι το μεγάλο «στοίχημα» της Intel για να διατηρήσει ισχυρή θέση στην αγορά του artificial intelligence computing, ωστόσο αναμένεται να αντιμετωπίσει έντονο ανταγωνισμό από εταιρείες σαν την Nvidia και την Amazon.

Το νέο τσιπ θα βοηθά με αυτό που ερευνητές αποκαλούν inference: Tη διαδικασία τού να παίρνεις έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης και να τον θέτεις σε χρήση, πχ στο αυτόματο tagging φίλων σε φωτογραφίες.

Οι επεξεργαστές της Intel έχουν αυτή τη στιγμή κυρίαρχη θέση στο machine learning inference, για το οποίο αναλυτές της Morningstar εκτιμούν ότι θα είναι ένας τομέας αξίας 11,8 δισ. δολαρίων ως το 2021. Τον Σεπτέμβριο, η Nvidia παρουσίασε το δικό της ανταγωνιστικό τσιπ, ενώ τον Νοέμβριο η Amazon ανακοίνωσε επίσης πως είχε δημιουργήσει ένα inference τσιπ. Σύμφωνα με το Reuters, το τσιπ της Amazon δεν αποτελεί απευθείας ανταγωνιστή για τις Intel και Nvidia, επειδή δεν θα πωλεί τα τσιπ, μα υπηρεσίες στους cloud πελάτες της, οι οποίες θα τρέχουν στα τσιπ αυτά. Εάν η Amazon αποκτήσει αυτονομία, βασιζόμενη στα δικά της τσιπ, οι Nvidia και Intel θα χάσουν έναν σημαντικό πελάτη.

Επίσης, στη CES η Intel ανακοίνωσε πως η Dell Technologies Inc θα χρησιμοποιεί δικά της (Intel) τσιπ στη νέα γενιά επεξεργαστών της στη σειρά laptop XPS. Στα τσιπ αυτά, τα αποκαλούμενα τσιπ των 10 νανομέτρων, υπάρχουν καθυστερήσεις. Ωστόσο, ο Ναβίν Σινόι, data center chief της εταιρείας, είπε πως θα είναι διαθέσιμα κατά την καταναλωτική περίοδο των διακοπών του 2019, και σε data centers από τις αρχές του επόμενου έτους.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com