Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019

Περιθώριο 15 ημερών στην Αθήνα - Δυσφορία για τράπεζες και 16 προαπαιτούμενα

Αναλυτικό "λογαριασμό" ζήτησαν από την Αθήνα οι υπουργοί Οικονομικών έως τις 15 Φεβρουαρίου αναφορικά με όλα τα μέτωπα της δεύτερης αξιολόγησης στη χθεσινή παρουσίαση του ελληνικού "ζητήματος" που έγινε σε επίπεδο εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (EWG).



Παρά την προς τα "έξω" εικόνα της σύντομης συζήτησης, πληροφορίες αναφέρουν ότι το κλίμα ήταν πιο "βαρύ" από ό,τι στην 1η αξιολόγηση, όπως άλλωστε αναμενόταν. Έγινε σαφές ότι με βάση τα "ευρήματα" των θεσμών κατά την επίσκεψή τους στην Αθήνα ακόμη δεν έχει διασφαλισθεί ο τελικός στόχος, δηλαδή μία θετική έκθεση από την Επιτροπή που θα οδηγήσει σε μία απόφαση ενεργοποίησης των παρεμβάσεων στο χρέος...

"Δεν έχει ακόμη διασφαλισθεί ένα θετικό αποτέλεσμα" αναφέρουν αρμόδιες πηγές, αλλά "χρόνος ακόμη υπάρχει" επισημαίνουν. Και ζητείται από την ελληνική πλευρά να επιταχύνει.

Διπλάσια της εκτιμώμενης η αύξηση του κατώτατου- αυξάνονται τα μέτωπα

Χθες, επαναβεβαιώθηκαν τα μεγάλα μέτωπα, παλαιά και νέα:

-οι τράπεζες (που αποτελούν το μείζον θέμα με έμφαση στον "διάδοχο" του Ν Κατσέλη και στην καθυστέρηση παρουσίασης πρότασης από την Αθήνα),

-τα 16 προαπαιτούμενα του 2018 (που εκκρεμούν σε μεγάλο βαθμό με αιχμή την Εγνατία, τις δαπάνες υγείας, τη στελέχωση της ΑΑΔΕ κλπ),

-το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου (που αποτελεί αγκάθι ειδικά για την Γερμανία),

-το ζήτημα των αναδρομικών λόγω δικαστικών αποφάσεων που "φοβίζει" δημοσιονομικά και πλέον αρχίζει να συνδέεται με την μείωση του αφορολογήτου και όχι μόνο,

-η "κόκκινη" έκθεση μακροοικονομικών ανισορροπιών που ετοιμάζει παράλληλα η Επιτροπή και δείχνει τα δομικά προβλήματα της οικονομίας, αλλά και

-τα νέα "αγκάθια" με επίκεντρο τον κατώτατο μισθό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αύξηση που ανακοινώθηκε από την ελληνική πλευρά (κατά 11%) ήταν διπλάσια από τις "προσδοκίες" της Κομισιόν.

Πλέον και αυτό το νέο μέτωπο του κατώτατου προστίθεται στα πολιτικά "βάρη" της τελικής απόφασης για την 2η αξιολόγηση.

Τελεσίγραφο

Ζητήθηκε επιτάχυνση με στόχο απτά αποτελέσματα στον "διάδοχο" του Ν. Κατσέλη και στα υπόλοιπα πεδία έως τις 15/2, γιατί μετά ο χρόνος τελειώνει.

Οι πρώτες πολιτικές αποφάσεις για την ενεργοποίηση των παρεμβάσεων στο χρέος θα ληφθούν στο EWG της 28ης Φεβρουαρίου (προετοιμάζει την υπουργική σύνοδο της 11ης Μαρτίου). Το εν λόγω EWG θα συνέλθει μία ημέρα μετά την δημοσιοποίηση των εκθέσεων της Επιτροπής για την Ελλάδα διαμορφώνοντας και το "τέλος χρόνου" προκειμένου να υπάρξει μία θετική έκθεση.

Γι' αυτό και οι θεσμοί ζητούν να σταλούν το νομοσχέδιο για το Ν Κατσέλη και στοιχεία "ετοιμότητας" για τα υπόλοιπα μέτωπα έως τα μέσα του μήνα. Θέλουν να υπάρξει εν συνεχεία λίγος χρόνος "διαβουλεύσεων" πριν την οριστικοποίηση των εκθέσεων για την Ελλάδα…

Σύντομη η συζήτηση στο EWG

Το θέμα Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες δεν έλαβε χρονικά μεγάλη έκταση στο χθεσινό EWG. Περιορίστηκε από πλευράς θεσμών σε μία σύντομη προφορική ενημέρωση (όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει εδώ και εβδομάδες πηγή της ευρωζώνης).

Ένας λόγος είναι ότι δεν επρόκειτο να ληφθεί απόφαση χθες. Μία άλλη πτυχή είναι ότι επιχειρείται να διατηρηθούν οι "χαμηλοί τόνοι".

Βασική επιθυμία των δανειστών είναι να μην υπάρξει νέο ελληνικό ζήτημα. Δηλαδή ζητούν τις επόμενες εβδομάδες η πρόοδος να είναι τέτοια που να μπορεί να επιβεβαιωθεί ότι η δεύτερη μεταπρογραμματική αξιολόγηση έκλεισε "ομαλά".
Οι "χαμηλοί τόνοι" συνδέονται –όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές- και με τη στήριξη που "οφείλουν" να παρέχουν οι δανειστές στην προσπάθεια επιστροφής της χώρας στις αγορές (σ..σ τις επόμενες ημέρες κρίνεται η επιτυχία της έκδοσης του 5ετούς).

Το θέμα Ελλάδα μένει "χαμηλά" και για "εξωγενείς" λόγους. Εξαιτίας του εκλογικού κύκλου που εξελίσσεται ανά την Ευρώπη, αλλά και των πολύ έντονων ανησυχιών αναφορικά με την πορεία της οικονομίας της ΕΕ.

Η οικονομία της Γερμανίας και της Ιταλίας (σ.σ. μετά και τα χθεσινά στοιχεία για το ΑΕΠ και για τη βύθιση του οικονομικού κλίματος που διαπιστώθηκε προχθές) δέχεται πιέσεις. Ανάλογες πιέσεις παρατηρούνται και στην Ολλανδία κυρίως λόγω του Brexit, ενώ συνολικά το Βρετανικό ζήτημα αλλά και ο εμπορικός πόλεμος έχει πλέον φέρει εμφανείς τριγμούς.

Η θέση των ΥΠΟΙΚ

Ωστόσο, χθες, αυτό που φάνηκε για πρώτη φορά ήταν η θέση των εκπροσώπων των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης για την κατάσταση. Το νέο "αγκάθι" του κατώτατου από μόνο του δεν μπορεί να προκαλέσει μία αρνητική έκθεση της Κομισιόν ούτε κάποιο "βέτο" στο Eurogroup του Μαρτίου, εκτιμούν αρμόδιες πηγές. Όμως θυμίζουν ότι η αξιολόγηση είναι συνολική και η απόφαση ακόμη δεν είναι δεδομένη.

Τα μέτωπα που βρίσκονται ακόμα σε εκκρεμότητα είναι πολλά, αυτή τη στιγμή το ισοζύγιο είναι αρνητικό. 

Ουσιαστικά χθες επαναλήφθηκε η "σύσταση" που φέρεται να μετέφεραν την προηγούμενη εβδομάδα οι θεσμοί στην κυβέρνηση, ότι "πρέπει να επιταχύνει". Έγινε σαφές ότι υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει ακόμα να γίνει.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com