Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019

Αναδρομική εφαρμογή του νέου ν. Κατσέλη σε περίπου 170.000 εκκρεμείς υποθέσεις ζητούν οι τράπεζες

Αναδρομική εφαρμογή του νέου νόμου Κατσέλη σε περίπου 170.000 υποθέσεις που ακόμη δεν έχουν εκδικαστεί οριστικά ζητούν οι τράπεζες.



Ενώ οι διεργασίες για τη διαμόρφωση του νέου πλαισίου προστασίας των αδύναμων δανειοληπτών συνεχίζονται, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών έχει μπει και η αναδρομικότητα της εφαρμογής του νέου νόμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, οι τράπεζες ζητούν ο νέος νόμος να έχει εφαρμογή και σε όσες υποθέσεις δεν έχουν εκδικαστεί, καθώς και στις αιτήσεις που υποβάλλονται όσο τρέχει η παράταση του νόμου. Πρόκειται για περίπου 170.000 εκκρεμείς υποθέσεις από τις συνολικά 220.000 περιπτώσεις δανειοληπτών του νόμου Κατσέλη.

Όπως διαπιστώνουν οι τράπεζες, η υποβολή αιτήσεων για ένταξη στον νόμο Κατσέλη συνεχίζεται με αυξητικούς ρυθμούς και χρησιμοποιείται σε πολλές περιπτώσεις προκειμένου να μπλοκάρει προγραμματισμένους πλειστηριασμούς.

Η διαπίστωση αυτή συνηγορεί στο ότι ο νόμος Κατσέλη χρησιμοποιείται από στρατηγικούς κακοπληρωτές, οι οποίοι σπεύδουν μέχρι το παρά πέντε της λήξης του νόμου, να εκμεταλλευτούν το πλαίσιο προστασίας που κανονικά προορίζεται για τους οικονομικά αδύναμους δανειολήπτες.

Ενδεικτικά αναφέρεται περίπτωση των τελευταίων ημερών, με δανειολήπτη που έχει "κόκκινο" δάνειο επαγγελματικής στέγης 1,6 εκατ. ευρώ, ο οποίος υπέβαλε αίτηση για την υπαγωγή του στον νόμο Κατσέλη την παραμονή του προγραμματισμένου πλειστηριασμού του ακινήτου του.

Οι τράπεζες έχουν εκθέσει στην κυβέρνηση την πραγματικότητα αυτή, για την οποία πρόσφατα και οι "θεσμοί" είχαν βγάλει "κίτρινη κάρτα", επισημαίνοντας την καταφανή χρήση του νόμου Κατσέλη από στρατηγικούς κακοπληρωτές για ματαίωση πλειστηριασμών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μετά τη συνάντηση της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου και τα νέα δεδομένα που μπήκαν στο τραπέζι με την αλλαγή των κριτηρίων ένταξης στον διάδοχο νόμο Κατσέλη (ύψος δανεισμού δανειολήπτη, το οποίο συζητείται στις 120.000 ευρώ και ύψος αντικειμενικής αξίας ακινήτου που προσδιορίζεται στις 200.000 ευρώ), στη διαπραγμάτευση από πλευράς τραπεζών μπήκε και το θέμα της αναδρομικής ισχύος του νέου νόμου.

Όπως τόνισαν οι τράπεζες στον Πρωθυπουργό και στο επιτελείο της κυβέρνησης, θα πρόκειται για κοινωνική αδικία έναντι όσων δανειοληπτών σφίγγουν το ζωνάρι για να παραμείνουν συνεπείς στην αποπληρωμή των δανείων τους, αν δεν δοθεί αναδρομική ισχύ στον νέο νόμο και για όσους έχουν υποβάλει αίτηση ένταξης που ακόμη δεν έχει εκδικαστεί.

Παράλληλα, χωρίς την αναδρομικότητα, δεν θα μπορούν να υπάρξουν τα ίδια φίλτρα αξιολόγησης παλαιών και νέων αιτούντων προστασίας, δίνοντας περιθώριο σε όσους έχουν εκκρεμείς υποθέσεις, και δη σε όσους σπεύδουν στην υποβολή αιτήσεων ένταξης το τελευταίο διάστημα, να εκμεταλλευτούν μια μακρά περίοδο ασυλίας.

Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες ζητούν οι περίπου 170.000 υποθέσεις του νόμου Κατσέλη που δεν έχουν πάρει οριστική δικαστική απόφαση και για τις οποίες οι γραμματείες των δικαστηρίων δεν μπορούν να κάνουν κανέναν έλεγχο, να επανελεγχθούν μέσω της εξωδικαστικής πλατφόρμας στην οποία θα οδεύουν εφεξής όλες οι αιτήσεις υπαγωγής σε καθεστώς προστασίας.

Σημειώνεται ότι στην πλατφόρμα θα υποβάλλονται όλα τα οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία του δανειολήπτη, ενώ θα είναι δυνατή και η παρακολούθηση του συνολικού δανεισμού του σε όλες τις τράπεζες.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com