Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019

Τριπλός κυβερνητικός έλεγχος στις επιχειρήσεις για τον νέο κατώτατο

Στο "στόχαστρο" του υπουργείου Εργασίας βρίσκονται περίπου 110.000 επιχειρήσεις προκειμένου να εφαρμόσουν την κυβερνητική απόφαση περί αύξησης  του μικτού κατώτατου μισθού κατά 11% από την 1η/2/2019.



Ο λόγος για τις επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν εργαζομένους οι οποίοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και, έτσι, είναι υποχρεωμένες -βάσει νόμου- να δώσουν την αύξηση την οποία αποφάσισε η κυβέρνηση.

Μάλιστα έχουν προθεσμία έως την 28η/2/2019, δηλαδή έως την τελευταία εργάσιμη μέρα του τρέχοντος μήνα, κατά την οποία καταβάλλεται η μισθοδοσία του μήνα, να "περάσουν" τις μισθολογικές μεταβολές στο σύστημα "Εργάνη". Όσες επιχειρήσεις δεν δώσουν την αύξηση (η οποία είναι υποχρεωτική και όχι προαιρετική για τους εργοδότες) ή προχωρήσουν σε μετατροπές στις συμβάσεις και δεν τηρήσουν τους όρους θα υποστούν κυρώσεις και πρόστιμα, ανάλογα με το τι προβλέπει η ήδη ισχύουσα νομοθεσία στις παραπάνω περιπτώσεις.

Το Υπ. Εργασίας έχει ήδη προετοιμασθεί να προχωρήσει σε έλεγχο των επιχειρήσεων οι οποίοι απασχολούν εργαζομένους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.

Ο έλεγχος αυτός "τρέχει" σε τρία επίπεδα. Πιο συγκεκριμένα :

*Πρώτον, έχουν εντοπισθεί μία προς μία, όλες οι επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν εργατικό δυναμικό το οποίο αμείβεται με έως 650 ευρώ μικτά (546 ευρώ καθαρά) και έτσι θα πρέπει να δει την αύξηση στο μισθό ο οποίος θα πιστωθεί στον τραπεζικό λογαριασμό του την 28η/2/2019.

*Δεύτερον, θα ελεγχθεί αν οι παραπάνω επιχειρήσεις έδωσαν ή όχι την αύξηση που προβλέπει η κυβερνητική απόφαση, καθώς και το αν προχώρησαν σε μετατροπές συμβάσεων εργασίας, δηλαδή αν μετέτρεψαν τις συμβάσεις πλήρους απασχόλησης σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης, προκειμένου να ''απορροφήσουν'' την αύξηση 11%.

* Τρίτον, θα γίνουν επιτόπιοι έλεγχοι από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας  (ΣΕΠΕ) στις επιχειρήσεις, οι οποίες προχώρησαν σε μετατροπές συμβάσεων για το αν τηρούν τους όρους των νέων συμβάσεων, δηλαδή για αν π.χ. τηρείται το 6ωρο ωράριο των εργαζομένων.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com