Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019

Τι σημαίνει το υποχρεωτικά ξεχωριστό εκκαθαριστικό για κάθε σύζυγο

Φορολογική… αυτοτέλεια αποκτά κάθε σύζυγος στο έγγαμο ζευγάρι. Πώς γίνεται αυτό; Από τη φετινή φορολογική δήλωση ο φόρος εισοδήματος κάθε συζύγου όχι μόνο θα εκκαθαρίζεται ξεχωριστά (όπως γίνεται ήδη), αλλά και ο καθένας θα λαμβάνει το δικό του εκκαθαριστικό σημείωμα.



Αντιμέτωπη με δικαστικές προσφυγές και νομολογία των ανώτατων δικαστηρίων, η φορολογική διοίκηση προχώρησε στο σχετικό διαχωρισμό ο οποίος, όμως, μπορεί σε αρκετές περιπτώσεις θα οδηγήσει σε σύγχυση, λάθη και ταλαιπωρία τα έγγαμα ζευγάρια.

Χθες δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης η απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για τον τύπο και το περιεχόμενο της φετινής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων από την οποία προκύπτει η παραπάνω σημαντική αλλαγή για όλα τα έγγαμα ζευγάρια.

Ακόμη και αν υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση, δηλαδή δεν κάνουν χρήση του δικαιώματός τους να υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση, θα λαμβάνει ο καθένας ξεχωριστά το δικό του εκκαθαριστικό χωρίς να γίνονται μεταξύ συμψηφισμοί του αποτελέσματος της εκκαθάρισης.

Με βάση ότι ίσχυε μέχρι πέρυσι το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης του συζύγου συμψηφιζόταν με το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της συζύγου και η διαφορά αν ήταν θετική βεβαιωνόταν στο όνομα του συζύγου, ενώ αν ήταν αρνητική η επιστροφή φόρου γινόταν και πάλι στον σύζυγο.

Πλέον από φέτος κάθε σύζυγος θα λαμβάνει το δικό του εκκαθαριστικό σημείωμα (πράξη προσδιορισμού του φόρου) και είτε θα καλείται να πληρώσει φόρο είτε θα του επιστρέφεται φόρος χωρίς να γίνονται συμψηφισμοί. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι αναμένεται να εκδοθούν περισσότερα από τρία εκατομμύρια επιπλέον εκκαθαριστικά στο taxisnet ενώ σε όλες τις φορολογικές δηλώσεις θα πρέπει να δηλωθούν δυο τραπεζικοί λογαριασμοί για τυχόν επιστροφή φόρου. Ένας του συζύγου  και ένας της συζύγου. Μάλιστα, σύμφωνα με όσα προβλέπει η σχετική απόφαση, στην περίπτωση που το έγγαμο ζευγάρι διαθέτει κοινό τραπεζικό λογαριασμό, τότε αυτός θα δηλωθεί και από τους δύο.

Πρακτικά, αν ο σύζυγος λάβει χρεωστικό εκκαθαριστικό θα πρέπει να φροντίσει να εξοφλήσει τον φόρο του με δική του Ταυτότητα Οφειλής, ενώ το ίδιο ισχύει και για τη σύζυγο. Έτσι το ζευγάρι θα είναι υποχρεωμένο να διαχειριστεί όχι τρεις διμηνιαίες πληρωμές, αλλά έξι με ότι αυτό συνεπάγεται στον κίνδυνο σύγχυσης και λαθών.

Αντίστοιχα όποιος λάβει πιστωτικό εκκαθαριστικό θα δει το ποσό της επιστροφής στο δικό του τραπεζικό λογαριασμό. Αν δικαιούνται και οι δυο σημαντικά ποσά επιστροφής φόρου τότε θα πρέπει και οι δυο να επισκεφθούν την εφορία για προσκόμιση δικαιολογητικών. Δεν αλλάζει κάτι στον επιμερισμό των τεκμηρίων και των ελάχιστων απαιτούμενων δαπανών με πλαστικό χρήμα. Η δαπάνη μεταφέρεται από τον ένα σύζυγο στον άλλο, εφόσον απαιτείται.

Κάθε σύζυγος θα εκτυπώνει το εκκαθαριστικό του στο taxisnet με τη χρήση των προσωπικών του κωδικών. Εφόσον ο ένας από τους συζύγους δεν διαθέτει κωδικούς τότε θα αποκτά πρόσβαση με τους κωδικούς του άλλου συζύγου.

Η απόφαση

Στην απόφαση της ΑΑΔΕ ορίζεται συγκεκριμένα: "σε περίπτωση που οι ετήσιες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2018 των συζύγων υποβάλλονται ως κοινές, δεν απαιτείται καμία επιπλέον ενέργεια από τους συζύγους.

Σε αυτή την περίπτωση διενεργείται ξεχωριστή βεβαίωση του φόρου και εκδίδονται δύο πράξεις προσδιορισμού φόρου, μία για κάθε σύζυγο. Πιστωτικά ποσά του ενός συζύγου δεν συμψηφίζονται με τυχόν χρεωστικά του άλλου και στην περίπτωση που έχουν και οι δύο πιστωτικά ποσά επιστρέφονται στον κάθε δικαιούχο χωριστά.

Όσον αφορά στα  φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, στην περίπτωση που ενημερώσουν το Τμήμα Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. με δήλωση μεταβολής, δύνανται να υποβάλλουν κοινή δήλωση για τα εισοδήματά τους.

Στην περίπτωση αυτή έχουν την ίδια φορολογική αντιμετώπιση με τους έγγαμους και υπόχρεος υποβολής δήλωσης είναι εκείνο το μέρος του συμφώνου συμβίωσης το οποίο κατά την υποβολή της δήλωσης φορολογίας  εισοδήματος δηλώνεται ως υπόχρεος και για τα εισοδήματα του άλλου μέρους του συμφώνου συμβίωσης.

Καμία αλλαγή στις δόσεις

Καμία αλλαγή δεν προβλέπεται στο ημερολόγιο πληρωμής του φόρου εισοδήματος. Ανεξαρτήτως του χρόνου υποβολής της φορολογικής δήλωσης, ο φόρος θα πληρωθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, δηλαδή Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Νοέμβριο. Στο έντυπο της φορολογικής δήλωσης υπάρχουν μικροαλλαγές, όπως η διαγραφή κωδικών οι οποίοι έχουν πλέον περιέλθει σε αχρησία λόγω αλλαγών στη φορολογική νομοθεσία.  Σημειώνεται ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σχεδιάζει να ανοίξει φέτος την εφαρμογή για την υποβολή της φετινής φορολογικής δήλωσης νωρίτερα από ποτέ, δηλαδή ακόμη και στα μέσα Μαρτίου.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com