Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019

Ταμεία: Αντίστροφη μέτρηση για το συμψηφισμό επιστροφών-εισφορών για μπλοκάκια

Προθεσμία εικοσιοκτώ ημερών έχουν τα "μπλοκάκια'' και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που εργάζονται παράλληλα ως μισθωτοί, προκειμένου να δηλώσουν αν θέλουν να τους πιστωθεί σε τραπεζικό λογαριασμό τους το πιστωτικό υπόλοιπο το οποίο προέκυψε από την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών του 2017.



Συγκεκριμένα, έως τις 28 /2/2019 πρέπει να δηλώσουν στον ΕΦΚΑ, αν επιθυμούν να συμβεί κάτι τέτοιο, αλλιώς το εν λόγω πιστωτικό υπόλοιπο το οποίο δικαιούνται θα συμψηφισθεί με μελλοντικές τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές.

Ήδη, χθες 31/1/2019 έγινε η καταβολή των πιστωτικών υπολοίπων για όσους, προηγούμενα, τα είχαν ζητήσει.

Για όσους δεν έχουν ακόμα ζητήσει αυτήν την επιστροφή, αν και τη δικαιούνται, ο ΕΦΚΑ δίδει άλλη μία προθεσμία  (σ.σ.28/2), για το κάνουν, δηλαδή να αιτηθούν την καταβολή του πιστωτικού υπολοίπου τους.

Ο λόγος για τη θετική διαφορά μεταξύ των εισφορών τις οποίες κατέβαλλαν το 2017 με βάση το εισόδημα του 2015 και των εισφορών που έπρεπε να καταβάλλουν με βάση το εισόδημα του 2016.

Εφόσον αυτή η θετική διαφορά μεταξύ καταβληθεισών και καταβλητέων εισφορών το 2017  (σ.σ. πιστωτικό υπόλοιπο) ξεπέρασε, σε ετήσια βάση, τα 50 ευρώ και οι δικαιούχοι της δεν έχουν ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές, πρέπει να τους επιστραφεί.

Για να γίνει, όμως, αυτή η επιστροφή, θα πρέπει οι ίδιοι οι δικαιούχοι της να τη ζητήσουν από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), δίνοντας δηλώνοντας στο Μητρώο του ΕΦΚΑ τον Αριθμό Τραπεζικού Λογαριασμού τους.

Αν δεν το κάνουν αυτό, τότε το πιστωτικό υπόλοιπο, το οποίο έχει προκύψει από την εκκαθάριση των εισφορών του 2017, θα παραμείνει στον "ατομικό λογαριασμό'' τους και θα συμψηφισθεί με μελλοντικές υποχρεώσεις τους.

Με άλλα λόγια, θα συμψηφισθεί με τις επόμενες τρέχουσες εισφορές τους, μειώνοντας ή ακόμα και εκμηδενίζοντας τις για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα.

Για παράδειγμα, έστω από την εκκαθάριση προκύπτει ένα πιστωτικό υπόλοιπο 400 ευρώ και ο δικαιούχος του δεν έχει ληξιπρόθεσμες εισφορές.

Ωστόσο, δεν ζητά την επιστροφή του έως τις 28/2/2019. Τον επόμενο μήνα, έστω ότι πρέπει να καταβάλλει τρέχουσες εισφορές ύψους 168 ευρώ.

Λόγω του πιστωτικού υπολοίπου το οποίο δεν εισέπραξε, θα του προκύψει μηδενική υποχρέωση για τον τρέχον μήνα, αλλά και για το επόμενο.

Για το μεθεπόμενο θα του προκύψει ένα υπόλοιπο 104 ευρώ, το οποίο πρέπει να καταβάλλει στην ορισμένη προθεσμία. 
 
website counter
friend finderplentyoffish.com