Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019

Συστάσεις από το ΔΝΤ για τα «κόκκινα» δάνεια

 Πρέπει να υπάρξουν συντονισμένες ενέργειες για την ταχύτερη απομείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα, επανέλαβε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης Τύπου στην Ουάσιγκτον.



«Χρειάζονται συντονισμένα βήματα από βασικούς φορείς για την υποστήριξη της ταχύτερης μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τις τράπεζες, ο κ. Ράις κλήθηκε να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και να εκτιμήσει τους ενδεχόμενους κινδύνους που μπορεί να ενέχει για τη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας μία νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά παρέπεμψε στην ανακοίνωση που είχε εκδώσει το ΔΝΤ, στις 25 Ιανουαρίου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αποστολής του κλιμακίου του στην Αθήνα.

Όπως είπε, «βρισκόμαστε σε φάση μεταμνημονιακής εποπτείας (Post-Program Monitoring), δεν υπάρχει σε ισχύ κάποιο οικονομικό πρόγραμμα του ΔΝΤ με την Ελλάδα από το 2014. Επισκεπτόμαστε τη χώρα σε τακτά χρονικά διαστήματα και έχουμε συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές. Μία τέτοια επίσκεψη πραγματοποιήθηκε πρόσφατα με επικεφαλής του κλιμακίου τον Πίτερ Ντολμάν». Σύμφωνα με τον Τζέρι Ράις, αρχές Μαρτίου το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα συνεδριάσει και θα συζητήσει τα ευρήματα της επίσκεψης αυτής και κατόπιν θα εκδώσει την έκθεσή του για την Ελλάδα (staff report). «Επομένως δεν έχω κάτι να προσθέσω στην ανακοίνωση που έχει εκδοθεί» σημείωσε.

Διάβασε μάλιστα και το σχετικό απόσπασμα από την ανακοίνωση του κλιμακίου του ΔΝΤ, το οποίο είναι το ακόλουθο:
«Η αποκατάσταση της πιστωτικής επέκτασης προς όφελος της ανάπτυξης θα απαιτήσει ταχείες, ολοκληρωμένες και καλά συντονισμένες δράσεις για την αποκατάσταση των ισολογισμών. Απαιτούνται συντονισμένα βήματα από βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς για την υποστήριξη των προσπαθειών των τραπεζών να επιτύχουν ταχύτερη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL). Οι αρχές θα πρέπει να επανεξετάσουν τον σχεδιασμό του πλαισίου αφερεγγυότητας των νοικοκυριών και να διευκολύνουν την αποτελεσματική χρήση ηλεκτρονικών δημοπρασιών και εξωδικαστικής ρύθμισης. Τα δημόσια οικονομικά θα μπορούσαν να στηρίξουν τις προσπάθειες που βασίζονται στην αγορά για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά η σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας μιας τέτοιας στρατηγικής θα πρέπει να αξιολογηθεί με συνολικό τρόπο, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεών της στους τραπεζικούς ισολογισμούς και το χρέος. Αυτά τα βήματα, σε συνδυασμό με άλλες προσπάθειες, όπως η βελτίωση της εσωτερικής διακυβέρνησης, θα συμβάλουν στην αποκατάσταση της κερδοφορίας και στην ανάπτυξη κεφαλαίων και αποθεμάτων ρευστότητας». 
 
website counter
friend finderplentyoffish.com