Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019

Αναπτυξιακή πρέσα από Γερμανία κα Ιταλία –αντίδραση για καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις

Μία πρώτη γεύση των προθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την 2η έκθεση αξιολόγησης για την Ελλάδα (που αναμένεται τις 27 Φεβρουαρίου), θα φανεί σήμερα. 



Ο λόγος για τις Χειμερινές Εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις οποίες θα περιλαμβάνονται οι νεότερες προβολές για τη πορεία της ανάπτυξης, καθώς και σχόλια για την πορεία των μεταρρυθμίσεων και για τους πιθανούς οικονομικούς κινδύνους.

Αυτή τη φορά για την Ελλάδα έχει αυξημένη σημασία ο διεθνής παράγοντας. Δηλαδή οι εξελίξεις κυρίως στη Γερμανία και στην Ιταλία, σε δύο χώρες στις οποίες βασίζεται σημαντικά η Ελλάδα καθώς επηρεάζουν τους 2 πιο βασικούς μοχλούς ανάπτυξης: τον τουρισμό και τις εξαγωγές.

Ωστόσο, και στα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ γίνεται φανερό το τελευταίο διάστημα ότι έρχονται αντιμέτωπα με τριγμούς. Και τούτο λόγω του Brexit και του εμπορικού πολέμου με τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και άλλων παραγόντων.

Οι εν λόγω τριγμοί έγιναν φανεροί τις προηγούμενες ημέρες τόσο από τα πρώτα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ της ΕΕ το τέταρτο τρίμηνο του 2018 (σ.σ. τα αντίστοιχα στοιχεία για την Ελλάδα δεν κοινοποιήθηκαν σύμφωνα με την καθιερωμένη πλέον τακτική), αλλά και από τον πρόδρομο Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας ο οποίος υπέστη καθίζηση το μήνα Ιανουάριο στη Γερμανία στην Ιταλία, αλλά και στην Ολλανδία (στην τελευταία κυρίως λόγω του Brexit). Αντιθέτως ισχυροποίηση κατεγράφη στη Γαλλία..

Καμπανάκια ή χαμηλοί τόνοι

Μένει να φανεί βεβαίως αν σήμερα οι εν λόγω τριγμοί θα αποτυπωθούν "έντονα" ή αν θα διατηρηθεί η πολιτική "χαμηλών τόνων" την οποία φαίνεται να έχει επιλέξει το τελευταίο διάστημα η Κομισιόν καθώς και οι άλλοι θεσμοί αναφορικά και με το ελληνικό ζήτημα. Χθες, αξιωματούχος της ευρωζώνης μιλώντας για την Ελλάδα ενόψει του προσεχούς Eurogroup περιορίστηκε στο να επαναλάβει ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις, χωρίς όμως να επεκταθεί. Μάλιστα, ερωτηθείς για την αύξηση στον κατώτατο μισθό απέφυγε να τοποθετηθεί.

Πολλές πηγές συνδέουν τους χαμηλούς αυτούς τόνους με τον πολιτικό κύκλο που έχει ξεκινήσει ανά την Ευρώπη αλλά και με την "αλλαγή φρουράς" τους επικεφαλής των πιο πολλών οργάνων της ΕΕ. Ωστόσο, έστω και "διακριτικά", η προσπάθεια παροχής διαβεβαιώσεων για επαρκή εργαλεία χειρισμού του προβλήματος αν επεκταθεί έχει ξεκινήσει.

Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις για την Ελλάδα αναμένεται να ληφθούν στην επόμενη συνάντηση των ΥΠΟΙΚ (αυτή της 11ης Μαρτίου). Η συζήτηση θα γίνει με βάση την έκθεση που θα ανακοινώσει η Κομισιόν στις 27 Φεβρουαρίου για την ενισχυμένη εποπτεία στην Ελλάδα. Την ίδια ημέρα αναμένονται και οι ανακοινώσεις των εκθέσεων που γίνονται στο πλαίσιο του "Ευρωπαϊκού Εξαμήνου" σε όλα τα όλα τα κράτη-μέλη. Θα περιλαμβάνουν - μεταξύ άλλων - και μία 2η ειδική έκθεση για την Ελλάδα αναφορικά με τις μακροοικονομικές ισορροπίες (Alert Mechanism Report).

Σημειώνεται ότι Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις τελευταίες εκτιμήσεις της έκανε λόγο για ρυθμό ανάπτυξης στην Ελλάδα στο 2,2% το 2018 και στο 2,3% το 2019. Η εκτίμηση αυτή έγινε στο πλαίσιο της ανακοίνωσης της 1ης έκθεσης για την ενισχυμένη εποπτεία. Νωρίτερα, στις Φθινοπωρινές Εκτιμήσεις οι προσωρινές προβλέψεις για την Ελλάδα έκαναν λόγο για 2% ρυθμό ανάπτυξης (αλλά λαμβάνοντας ως δεδομένη τότε τη μείωση των συντάξεων.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com