Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

Σε πενταπλό κρας τεστ υποβάλλουν την ελληνική οικονομία Θεσμοί και αγορές

Δύο κρίσιμες εκθέσεις της Κομισιόν για την Ελλάδα, μία πολιτική διαπραγμάτευση σε επίπεδο επιτελών των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, η ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης Moody's αλλά και η κατάθεση του νομοσχεδίου για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη αναμένονται μέσα στην εβδομάδα.



Ουσιαστικά από τα 5 αυτά γεγονότα -η έκβαση των οποίων δεν είναι ακόμη δεδομένη- κρίνεται σε μεγάλο βαθμό το αν θα υπάρξει (ή όχι) "κανονικότητα" στην ολοκλήρωση της δεύτερης μετά-προγραμματικής αξιολόγησης (σ.σ. κάτι που θα καθορίσει την ενεργοποίηση των παρεμβάσεων ελάφρυνσης του χρέους αξίας 750 εκατ- 1 δισ. ευρώ) και το αν οι αγορές θα πάρουν το "σήμα" που αναμένουν ούτως ώστε να διευκολυνθούν τα επόμενα βήματα της Κυβέρνησης στο δρόμο επιστροφής στις αγορές και με νέα έκδοση ομολόγου.

*ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ. Η κατάθεση του νομοσχεδίου για το διάδοχο καθεστώς του Ν. Κατσέλη, σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, αναμένεται εντός της εβδομάδας.

Αυτό προϋποθέτει ότι θα πρέπει να λειανθούν οι διαφορές που υπάρχουν και ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους τραπεζίτες, αλλά και με τους θεσμούς για διάφορες πτυχές του ζητήματος. Παράλληλα συνεχίζονται οι αποστολές στοιχείων για τα υπόλοιπα 15 προαπαιτούμενα. Τα πιο πολλά εξ αυτών δεν απαιτούν νομοθετική ρύθμιση, αλλά αν χρειαστεί κάποια ρύθμιση μπορεί να ενταχθεί στο εν λόγω νομοσχέδιο.

*ΟΙ 2 ΕΚΘΕΣΕΙΣ. Την Τετάρτη αναμένονται οι ανακοινώσεις των 2 εκθέσεων της Κομισιόν για την Ελλάδα. Η πρώτη είναι η έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας. Σε αυτήν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποτιμά αν θεωρεί επαρκή την πρόοδο σε 16 προαπαιτούμενα που έπρεπε να γίνουν το 2018 με μεγάλο "αγκάθι" όχι μόνο τον "διάδοχο" του Νόμου Κατσέλη αλλά και άλλα μέτωπα όπως είναι η Εγνατία Οδός, η στελέχωση της ΑΑΔΕ, το πωλητήριο στις Λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, η πρωτοβάθμια περίθαλψη, η στελέχωση μέσω ΑΣΕΠ του δημοσίου και άλλα πεδία. Μένει να φανεί αν οι καθυστερήσεις που εμφανίζουν θα θεωρηθούν δικαιολογημένες ή όχι, αλλά και αν θα θεωρηθούν "ανεκτές" τόσες πολλές αναβολές.

Η δεύτερη έκθεση αφορά τις μεγάλες μακροοικονομικές ανισορροπίες που συνεχίζουν να "μαστίζουν" την ελληνική οικονομία. Συνδέονται όχι μόνο με το χρέος και τα κόκκινα δάνεια, αλλά και με την απώλεια εμπορικών αγορών, την ιδιαίτερα αρνητική διεθνή επενδυτική θέση της χώρας και με την ανεργία. Η εν λόγω ειδική έκθεση για την Ελλάδα γίνεται με εντολή του Eurogroup και συντάσσεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου από το οποίο ελέγχεται παράλληλα η χώρα.

*ΤΟ EWG. Την προσεχή Πέμπτη, ξεκινά η συνεδρίαση του Euroworking Group, δηλαδή των εκπροσώπων των υπουργών οικονομικών της Eυρωζώνης. Θα συζητηθεί το θέμα Ελλάδα. Και τούτο προκειμένου να υπάρξει μία πρώτη πολιτική θέση για το αν η κυβέρνηση έχει εκπληρώσει τις απαιτήσεις της και μπορεί να ανοίξει ο δρόμος (στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου) για τις παρεμβάσεις ελάφρυνσης του χρέους.

Στο τραπέζι θα τεθούν οι παραπάνω εκθέσεις και το νομοσχέδιο αλλά και πρόσθετα πολιτικά θέματα όπως η αύξηση του κατώτατου, ο μειωμένος ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου κλπ. Αν το αποτέλεσμα του EWG δεν είναι το αναμενόμενο, τότε ως "σχέδιο Β" εξετάζεται να δοθεί εκ νέου περιθώριο στην... παράταση για την ελληνική κυβέρνηση ούτως ώστε νεότερα στοιχεία να καταγράψουν την πρόοδό της έως το Eurogroup της 11ης Μαρτίου.

*ΑΓΟΡΕΣ. Μία ημέρα μετά, την Παρασκευή 1η Μαρτίου, αναμένονται οι ανακοινώσεις από τον οίκο Moody's. Μένει λοιπόν να φανεί αν θα πραγματωθεί η (αναμενόμενη) αναβάθμιση της Ελλάδος διευκολύνοντας έτσι την επόμενη ομολογιακή έκδοση. Με ενδιαφέρον αναμένονται και οι επισημάνσεις που θα συνοδεύουν τις ανακοινώσεις του οίκου.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com