Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019

Κρατικά φέσια: Πλήρωσαν στο παρά... ένα λόγω Θεσμών - Αφήνουν λεφτά στο "ράφι"

Όλη η "δουλειά" έγινε ουσιαστικά μέσα στο Δεκέμβριο, υπό την πίεση του "μετά-προγραμματικού" στόχου για καθαρή απομείωση των οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες την περίοδο Αύγουστος - Δεκέμβριος 2018. Οι φορείς του δημοσίου πλήρωσαν από "λεφτά" τα οποία είχαν λάβει μήνες πριν, τον Αύγουστο του 2018, μαζί με την τελευταία δόση του ESM.


Τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες, δείχνουν ότι μέσα στο εν λόγω διάστημα οι οφειλές του λεγόμενου "ευρύτερου" δημοσίου προς προμηθευτές, συμβασιούχους και άλλους δικαιούχους υποχώρησαν κατά 436 εκατομμύρια ευρώ. Διαμορφώνονται πλέον στα 1,53 δισ. ευρώ.

Στο "λογαριασμό" προστίθενται και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων οι οποίες μειώθηκαν το ίδιο διάστημα (Αυγούστου - Δεκεμβρίου) κατά 553 εκατομμύρια ευρώ, αλλά με 506 εκατομμύρια ευρώ επιστροφών να παραμένουν απλήρωτες.

Έτσι, συνολικά τα κρατικά φέσια μειώθηκαν κατά 992 εκατομμύρια ευρώ και απομένουν να πληρωθούν 2,039 δισ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών μάλιστα λέει ότι από αυτά, ένα ποσό 1,1 δισ. ευρώ περίπου βρίσκεται στα δικαστήρια ή είναι αμφισβητούμενο. Δηλαδή υπολογίζει να πληρώσει επιπλέον το πολύ 1 δισ. ευρώ.

Ο αναλυτικός "λογαριασμός" για τα πεπραγμένα του 2018 περιλαμβάνει και τις χρηματοδοτήσεις του Δημοσίου. Θα φανεί έτσι αν στο μεσοδιάστημα νέα χρέη δημιουργήθηκαν.

Αναμένεται να σταλεί τις επόμενες εβδομάδες στις Βρυξέλλες για να αποφασιστεί από την Επιτροπή αν το ένα (από τα συνολικά 16 προαπαιτούμενα της 2ης αξιολόγησης) το οποίο συνδέεται με τα εν λόγω κρατικά φέσια έχει εκπληρωθεί ή όχι. Το σίγουρο είναι οτι τα αναλυτικά στοιχεία του ΥΠΟΙΚ δείχνουν πως και πάλι τα χρήματα δόθηκαν εν μέρει και υπό πίεση χρόνου.

Αύξηση χρεών σε ΔΕΚΟ- έμμεσους φόρους

Είναι χαρακτηριστικό ότι ανάμεσα στους φορείς γενικής κυβέρνησης στις ΔΕΚΟ αντί για μείωση, καταγράφεται αύξηση κατά 11 εκατομμύρια ευρώ του οφειλόμενου ποσού (από 303 εκατομμύρια ευρώ τον Αύγουστο στα 314 εκατομμύρια ευρώ το Δεκέμβριο).

Επίσης, στα νοσοκομεία η καθαρή μείωση είναι 107 εκατομμύρια ευρώ, αλλά πρέπει να σημειωθεί ότι στο μεσοδιάστημα τα φέσια προς ιδιώτες αυξήθηκαν: από 396 εκατομμύρια ευρώ στο τέλος του προηγούμενου Αυγούστου, στα 482 εκατομμύρια ευρώ το Νοέμβριο, για να μειωθούν στα 289 εκατομμύρια ευρώ στο τέλος του προηγούμενου χρόνου.
Στο πεδίο των φορολογικών εσόδων πολύ μεγάλη ήταν η μείωση των εκκρεμών επιστροφών άμεσων φόρων (σ.σ. λόγω των της εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων). Αντίθετα στους έμμεσους φόρους παρατηρήθηκε αύξηση: παραμένουν απλήρωτες οφειλές 67 εκατομμυρίων ευρώ (από 63 εκατ. στο τέλος Αυγούστου). Αύξηση παρατηρήθηκε και στο πεδίο των μη φορολογικών Εσόδων, κατά 13 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ορίζονται ως τα απλήρωτα τιμολόγια τα οποία παραμένουν σε εκκρεμότητα για περισσότερες από 90 ημέρες από την ημερομηνία υποχρέωσης εξόφλησης. Οι ληξιπρόθεσμες φορολογικές υποχρεώσεις ορίζονται ως απαιτήσεις για επιστροφές φόρων οι οποίες έχουν λάβει ΑΦΕΚ (έγγραφο που αφορά την εκκαθάριση της επιστροφής φόρου) με εξαίρεση εκείνες που παραμένουν σε καθεστώς νομικής αντιδικίας.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com