Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019

Διπλές "ρήτρες" διάσωσης εισφορών όσων προσλήφθηκαν με πλαστά δικαιολογητικά

Δεν θα χάνονται "αυτόματα" οι εισφορές οι οποίες καταβλήθηκαν για εργαζόμενους στον ιδιωτικό, αλλά και το δημόσιο τομέα, σε περίπτωση που αυτοί  απολυθούν επειδή κατέθεσαν κατά το διορισμό τους πλαστά δικαιολογητικά.  



Αυτό ξεκαθαρίζει εγκύκλιος την οποία εξέδωσε  ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, διευκρινίζοντας, όμως, ότι η μη ακύρωση των εισφορών της περιόδου απασχόλησης-ασφάλισης των εργαζομένων, για τους οποίους αποδείχτηκε πως προσλήφθηκαν με πλαστά δικαιολογητικά, προϋποθέτει δύο βασικές  "ρήτρες".

Σύμφωνα με την πρώτη "ρήτρα", οι καταβληθείσες εισφορές δεν θα ακυρώνονται εφόσον τα πλαστά δικαιολογητικά δεν  αποτελούν προαπαιτούμενα για την άσκηση του συγκεκριμένου επαγγέλματος. Σύμφωνα με τη δεύτερη "ρήτρα", επίσης, δεν θα ακυρώνονται οι καταβληθείσες εισφορές στην περίπτωση που με δικαστική απόφαση επιβάλλεται  η χορήγηση σύνταξης. Στην πρώτη περίπτωση,  οι καταβληθείσες εισφορές  θα προσμετρώνται στο χρόνο ασφάλισης και στη δεύτερη, αντίστοιχα, θα χορηγείται η σύνταξη στο δικαιούχο της.

Αναλυτικότερα, στη σχετική εγκύκλιο,  διευκρινίζεται πως σε περιπτώσεις ανάκλησης διορισμών αναδρομικά  (σ.σ. λόγω πλαστών δικαιολογητικών), ως προς τον ασφαλιστικό χρόνο μέχρι την πράξη ανάκλησης ή απομάκρυνσης από τη θέση, ισχύουν τα παρακάτω:

α) Εφόσον τα προσκομιζόμενα δικαιολογητικά/αποδεικτικά των προσόντων διορισμού δεν αποτελούν προαπαιτούμενα για την άσκηση επαγγέλματος ή την παροχή συγκεκριμένης εργασίας, ο χρόνος ασφάλισης που απέκτησε από το διορισμό μέχρι την ανάκλησή του παραμένει ισχυρός χωρίς , συνεπώς,  να τίθεται θέμα ακύρωσης και επιστροφής των καταβληθεισών ασφαλιστικών εισφορών.

β) Εφόσον αντιθέτως, τα προσκομιζόμενα δικαιολογητικά/αποδεικτικά των προσόντων διορισμού αποτελούν προαπαιτούμενα για την άσκηση επαγγέλματος ή την παροχή συγκεκριμένης εργασίας, ο χρόνος ασφάλισης που απέκτησε  από το διορισμό μέχρι την ανάκλησή του δεν είναι ισχυρός και κατά συνέπεια ακυρώνεται, εκτός εάν εκδοθεί δικαστική απόφαση με την οποία επιβάλλεται η χορήγηση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος, οπότε η συνταξιοδοτική παροχή χορηγείται.

Σε αυτές τις περιπτώσεις τίθεται θέμα ακύρωσης και επιστροφής των αντίστοιχων καταβληθεισών ασφαλιστικών εισφορών.

Σημειώνεται ότι ειδικά ως προς τις καταβληθείσες εισφορές ασφάλισης ασθένειας, αυτές δεν επιστρέφονται.

Περαιτέρω σημειώνεται ότι σε περίπτωση που δεν μπορεί να χορηγηθεί σύνταξη λόγω των καταστατικών διατάξεων ενός εντασσόμενου στον ΕΦΚΑ φορέα, κλάδου ή τομέα, αυτό δεν εμποδίζει την προσμέτρηση του ως άνω έγκυρου χρόνου για τη λήψη σύνταξης βάσει των διατάξεων άλλου φορέα, κλάδου ή τομέα βάσει των κανόνων της διαδοχικής ασφάλισης.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com