Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019

Τι αλλάζει με την ηλεκτρονική πλατφόρμα στο Κτηματολόγιο

Μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας πραγματοποιείται, η δήλωση των ακινήτων στο Κτηματολόγιο, στο πλαίσιο της τέταρτης και τελευταίας γενιάς κτηματογράφησης. 



Η διαδικασία αφορά το 63% της έκτασης της χώρας (83,5 εκατ. στρέμματα), 57 περιφερειακές ενότητες, 204 καλλικρατικούς δήμους, 5.342 ΟΤΑ, και 16,5 εκατ. δικαιώματα πολιτών. Από αυτά τα 6,2 εκατ. δικαιώματα περιλαμβάνουν αστικές περιοχές, ενώ 10,3 εκατ. δικαιώματα βρίσκονται σε αγροτικές περιοχές.

Τι αλλάζει

Με την υποβολή ηλεκτρονικών δηλώσεων (μέσω της ιστοσελίδας ktimatologio.gr), καταργείται η αποστολή εγγράφων μέσω ταχυδρομείου που απαιτούνταν, μέχρι πρότινος, για την υποβολή των δηλώσεων. Ωστόσο, σύμφωνα με τοπογράφους, η είσοδος στην πλατφόρμα μόνο μέσω των κωδικών του taxisnet, ενδεχομένως να είναι προβληματική. Κι αυτό επειδή σε περίπτωση που οι δικαιούχοι αναθέσουν σε τρίτο την υλοποίηση της διαδικασίας, παρέχουν, έμμεσα,  πρόσβαση και στο φορολογικό προφίλ τους.

Μία ακόμη ένσταση που διατυπώνουν οι ειδικοί αφορά τη δυνατότητα εντοπισμού των ακινήτων μέσω ειδικής εφαρμογής του κινητού ή τρισδιάστατης απεικόνισης. Στην πρώτη περίπτωση ενδέχεται να μην εξασφαλίζεται ο απόλυτα ακριβής εντοπισμός του ακινήτου, επειδή δεν είναι δυνατόν να απεικονιστούν τα ακριβή όρια, όπως συμβαίνει, για παράδειγμα, για οικόπεδα με περίφραξη ή μαντρότοιχο. Αυτό  με δεδομένο ότι μία εφαρμογή κινητού διαθέτει ακρίβεια τεσσάρων έως πέντε μέτρων, ενώ ένα τοπογραφικό διάγραμμα έχει ακρίβεια πόντου. Ταυτόχρονα, οι επαΐόντες υποστηρίζουν ότι η τρισδιάστατη απεικόνιση και περιήγηση στην περιοχή ενδιαφέροντος του χρήστη δεν επιτρέπει την ακριβή οριοθέτηση του ακινήτου ή τουλάχιστον απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις.

Τα απαιτούμενα βήματα

-Οι ενδιαφερόμενοι δηλώνουν ό,τι περιλαμβάνει το έντυπο δήλωσης Δ2 (στοιχεία δηλούντων, στοιχεία ακινήτων, στοιχεία δικαιωμάτων και στοιχεία συνοδευτικών εγγράφων) και επιπλέον εντοπίζουν τα ακίνητα στα οποία αντιστοιχούν τα δηλούμενα δικαιώματα μέσω σύγχρονης εφαρμογής GIS σε ψηφιακές αεροφωτογραφίες του 2015-2016.

-Η σύνδεση με την εφαρμογή γίνεται με τη χρήση των κωδικών taxisnet, με τον λογαριαμό να είναι προσωπικός. Δεν μπορείτε να υποβάλλετε δήλωση για άλλα πρόσωπα με το δικό σας λογαριασμό.

-Οι δικαιούχοι σε κάθε σημείο της διαδικασίας συμπλήρωσης της δήλωσης μπορούν να αποθηκεύουν τη δήλωση και να εξέρχονται από την εφαρμογή, ώστε να συνεχίσουν άλλη στιγμή αν το επιθυμούν. Όταν όμως υποβάλουν οριστικά τη δήλωση, αυτή δεν μπορεί πλέον να αλλάξει και με βάση το νομικό πλαίσιο της Κτηματογράφησης υπόκειται σε έλεγχο από εντεταλμένους φορείς. Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να βλέπουν  από την εφαρμογή πόσες δηλώσεις έχουνκάνει είτε είναι υποβληθείσες είτε σε εκκρεμότητα.

-Κάθε δήλωση προσώπου μπορεί να περιλάβει οσαδήποτε δικαιώματα σε ακίνητα του ίδιου υπό κτηματογράφηση προκαποδιστριακού ΟΤΑ (Κοινότητα ή Δήμος πριν την εφαρμογή της διοικητικής διαίρεσης του Καποδίστρια και του Καλλικράτη). Έτσι, αν ένα πρόσωπο δηλώσει πολλά ακίνητα σε έναν και μόνον ΟΤΑ θα υποβάλει μόνο μία δήλωση και θα κάνει μόνο μία φορά χρήση της πιστωτικής του κάρτας. Σε περίπτωση που θέλει κάποιος να δηλώσει δικαιώματα επί ακινήτων που βρίσκονται σε δύο ή περισσότερους ΟΤΑ, θα πρέπει να υποβάλει δύο ή περισσότερες διαφορετικές δηλώσεις (μία για κάθε ΟΤΑ) και να κάνει αντίστοιχο αριθμό διαφορετικών πληρωμών μέσω πιστωτικής κάρτας.

-Ο εντοπισμός της θέσης των δηλούμενων ακινήτων είναι υποχρεωτικός και πραγματοποιείται με την χρήση πολλών σύγχρονων εργαλείων (δυνατότητα αναζήτησης μέσω: συντεταγμένων, σημείων ενδιαφέροντος, οδών, τοπωνυμίων, οικισμών, κωδικών τεμαχίων αναδασμών/διανομών, φόρτωσης αρχείων dxf, asci, εφαρμογής κινητού τηλεφωνου κλπ). Καλείστε να εντοπίσετε οριοθετώντας τη γεωγραφική έκταση της ιδιοκτησίας σας.

-Η υποβολή των συνοδευτικών εγγράφων γίνεται μόνο ηλεκτρονικά μέσω της εφαρμογής και προηγείται της διαδικασίας της πληρωμής. Το μέγιστο επιτρεπόμενο μέγεθος ενός αρχείου είναι 40 Mb. Οι επιτρεπόμενοι τύποι αρχείων είναι doc, docx, pdf, tiff, jpg. Δεν είναι δυνατή η ταχυδρομική αποστολή εγγράφων.

-Αφού ολοκληρωθεί η δήλωση, η πληρωμή του αντίστοιχου τέλους κτηματογράφησης γίνεται μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας.

Εκπνέουν οι προθεσμίες

Σημειώνεται ότι στις 12 Φεβρουαρίου παρέρχεται η προθεσμία των τριών μηνών για την υποβολή των δηλώσεων σε Κόρινθο και Λουτράκι, με την Κτηματολόγιο να αναμένεται να προχωρήσει σε τρίμηνη παράταση, λόγω χαμηλής προσέλευσης, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες. Αντίστοιχα, η τρίμηνη προθεσμία για τη συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας στα Δωδεκάνησα παρέρχεται στις 20 Φεβρουαρίου, όπου αντίστοιχα αναμένεται τρίμηνη παράταση.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com