Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019

Dead line 10 ημερών για την δήλωση του νέου κατώτατου από τους εργοδότες

Μόλις δέκα ημέρες έμειναν για τη δήλωση στο σύστημα "Εργάνη" του νέου κατώτατου μισθού των 650 ευρώ/μήνα ο οποίος ισχύει από τις 1/2/2019, βάσει προηγούμενης απόφασης της Υπ. Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου.



Συγκεκριμένα, οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα οι οποίοι απασχολούν εργαζομένους με μεικτές αποδοχές έως και 649,9 ευρώ, θα πρέπει να δηλώσουν στην "Εργάνη" μεικτές αμοιβές 650,00 ευρώ για όσους απασχολούνται 8 ώρες/μήνα για πέντε ημέρες την εβδομάδα (8ωρο-5θημερο).

Αυτό υπό τον όρο ότι αυτοί οι  εργοδότες συνεχίζουν να τηρούν τον ίδιο τύπο σύμβασης εργασίας με τους εργαζομένους τους το Φεβρουάριο, δηλαδή να τηρούν σύμβαση πλήρους απασχόλησης (8ωρο-5θημερο ανά εβδομάδα). Όποιος εργοδότης δεν προβεί στην αναλογούσα αύξηση (ενώ συνεχίζει να απασχολεί τον εργαζόμενο με βάση την ίδια σύμβαση), θα υποστεί κυρώσεις (πχ πρόστιμα τουλάχιστον 1500 ευρώ). Τα πρόστιμα μεγαλώνουν ανάλογα, όχι μόνο ανάλογα με το πλήθος των παραβάσεων αλλά ανάλογα και με το πλήθος των εργαζομένων που απασχολούνται στην επιχείρηση η οποία παραβιάζει την υπουργική απόφαση περί αύξησης του κατώτατου.

Όποιος εργοδότης συμφωνήσει με τον εργαζόμενο τον οποίο απασχολεί στην επιχείρηση του, μία άλλη σύμβαση με χρόνο εργασίας κάτω του 8ωρου ή κάτω των 40 ωρών ανά εβδομάδα (πχ μερικής απασχόλησης με 6ωρο ή 4ωρο -5θημερο ή εκ περιτροπής εργασίας) και καταβάλλει τον (χαμηλότερο) αναλογούντα στο χρόνο εργασίας του μικτό κατώτατο μισθό, δεν θα υποστεί κυρώσεις.

Ωστόσο, το υπ. Εργασίας, έχει προαναγγείλει ελέγχους σε όποιες επιχειρήσεις προχωρήσουν σε μετατροπές συμβάσεων, απειλώντας -επίσης- με κυρώσεις όσους εργοδότες δεν τηρούν τους όρους της σύμβασης, πχ απασχολούν εργαζομένους πέραν του συμφωνημένου ωραρίου ή τους αμείβουν με μισθό κάτω από εκείνον που ορίζει η σύμβασή του.

Εκείνοι οι εργαζόμενοι, οι οποίοι δικαιούνται το νέο μεικτό κατώτατο μισθό είναι όσοι αμείβονταν έως και τις 31/1/2019 με:

* υποκατώτατο μισθό  510 ευρώ μικτά (νέοι έως 25 ετών)

*κατώτατο μισθό 586 ευρώ (μισθωτοί πάνω των 25 ετών)

*μεικτό μισθό μεταξύ 586,1 ευρώ και 649,9 ευρώ.

Όλοι οι παραπάνω μισθωτοί, με μόνη προϋπόθεση να απασχολούνται 8 ώρες επί 5θημερο ανά εβδομάδα, δηλαδή έχουν σύμβαση πλήρους απασχόλησης), θα λάβουν το νέο μικτό κατώτατο μισθό των 650 ευρώ.

Όλες οι παραπάνω κατηγορίες μισθωτών θα πρέπει -βάσει της Υπουργικής Απόφασης Αχτσιόγλου- να δουν στον τραπεζικό λογαριασμό τους κατά την τελευταία εργάσιμη του Φεβρουαρίου (Πέμπτη 28/2) καθαρό μισθό 546 ευρώ (650 ευρώ μεικτά).

Χαμηλότερος  θα είναι ο καθαρός μισθός για όσους απασχολούνται με συμβάσεις μερικής απασχόλησης πχ 6 ώρες επί 5θημερο, 4 ώρες επί 5θημερο.

Οι συγκεκριμένες κατηγορίες θα δουν τις καθαρές αποδοχές τους να φτάνουν στα 372 ευρώ και τις  μικτές στα 443 ευρώ (6ωρο -5θημερο) και στα 248 ευρώ και μικτές 295 ευρώ (4ωρο/5ημερο). Ανάλογες αυξήσεις θα προκύψουν και για εκείνους τους μισθωτούς, οι οποίοι το 2012 είχαν θεμελιώσει "τριετίες" και έτσι ο κατώτατος μισθός τους ήταν ήδη τότε προσαυξημένος κατά 10% για κάθε τριετία που συμπλήρωναν δουλεύοντας με ανώτερο όριο (το οποίο να τους εξασφαλίζει αύξηση) την 9ετία. Όσοι, το 2012, είχαν συμπληρωμένοι 3ετία θα λάβουν από αυτό το μήνα 600 ευρώ καθαρά (μεικτό μισθό 715 ευρώ). Όσοι είχαν συμπληρώσει 6ετία θα λάβουν 655 ευρώ καθαρά (780 ευρώ μεικτά) και όσοι έχουν συμπληρώσει 9ετία θα πρέπει λάβουν καθαρά 709 ευρώ (μικτά 845 ευρώ).

Όλες οι παραπάνω μεικτές και καθαρές αμοιβές όσων -το 2012- είχαν συμπληρώσει πάνω από  τρία έτη υπηρεσίας, είναι άγαμοι και ανειδίκευτοι εργάτες, αλλά και εργάζονται 8ωρο -5θημερο ανά εβδομάδα. Οι αμοιβές αυτές προσαρμόζονται προς τα κάτω σε περίπτωση που οι δικαιούχοι των επιδομάτων τριετίας έχουν συμβάσεις μερικής απασχόλησης.

Να σημειωθεί πάντως, πως εκκρεμεί υπουργική απόφαση για τον τυπικό καθορισμό των μεικτών (και εμμέσως των καθαρών) αποδοχών όσων είχαν συμπληρώσει πάνω από τρία έτη υπηρεσίας το 2012.

Όλες δε οι παραπάνω μεικτές αμοιβές (πλήρους και μερικής απασχόλησης, με ή χωρίς προϋπηρεσία τουλάχιστον τριών ετών το 2012) παραμένουν προσαυξημένες κατά 10% για όσους είναι έγγαμοι. Αυτό θα συνεχίσει να ισχύει και από την 1η/4/2019 υπό τον όρο ότι η ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικές ενώσεις (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ κλπ) θα ανανεώσουν -έως την 31η/3/2019- την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας...

Κατά τα άλλα, την περασμένη Παρασκευή υπεγράφη η υπουργική απόφαση μείωσης των εργοδοτικών εισφορών  υπέρ ΕΦΚΑ (κύριας ασφάλισης) κατά 50% για τους εργαζομένους οι οποίοι είναι έως 25 ετών. Η σχετική μείωση ισχύει αναδρομικά από την 1η/1/2019. Έτσι οι εργοδοτικές εισφορές υπέρ της κύριας ασφάλισης ανέρχονται πλέον στο 6,65% έναντι 13,33%. Όλες οι άλλες εργοδοτικές εισφορές (υπέρ ΕΟΠΥΥ, ΟΑΕΔ, επικουρικού) μένουν ως έχουν. Το ίδιο και οι εργατικές εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ-ΕΟΠΥΥ-ΟΑΕΔ-Επικουρικού.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com