Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019

Το πρώτο αυτόνομο οπλισμένο drone από τη Ρωσία

Εικόνες ενός νέου, μη επανδρωμένου οπλισμένου drone που θα μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα κυκλοφόρησαν στο ρωσικό διαδίκτυο.



Το αεροσκάφος που απεικονίζεται θεωρείται πως είναι το Okhtotnik (κυνηγός) της Sukhoi, ένα βαρύ drone πληγμάτων, που αναπτύσσεται από το 2011. Το Okhotnik, σύμφωνα με το Popular Mechanics, είναι σχεδιασμένο να πλήττει στόχους στο έδαφος, υποστηρίζοντας επανδρωμένα αεροσκάφη.

Οι εικόνες που πρωτοκυκλοφόρησαν στα ρωσικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ένα αεροσκάφος σχεδιασμού ιπτάμενης πτέρυγας και στον σχεδιασμό του διακρίνεται η επιδίωξη stealth χαρακτηριστικών. Επίσημα, η ονομασία του είναι «Μη Επανδρωμένο Σύστημα Αναγνώρισης-Πληγμάτων» κι έχει σχεδιαστεί ως ένα πολεμικό αεροσκάφος 20 τόνων (ένα βαρύ drone της κατηγορίας UCAV-unmanned combat aerial vehicle), με άνοιγμα φτερών 20 μέτρων. Φέρεται να έχει μέγιστη ταχύτητα 1000 χλμ/ώρα, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αναφορές πως θα μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα, δηλαδή να απογειώνεται, να ολοκληρώνει την αποστολή του και να προσγειώνεται χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση - πέραν της εξουσιοδότησης για τη χρήση όπλων. Ακόμη, θεωρείται πως αξιοποιείται για τους σκοπούς της ανάπτυξης ενός συστήματος τεχνητής νοημοσύνης που θα χρησιμοποιηθεί σε μελλοντικά ρωσικά μαχητικά.

Το μονοκινητήριο αεροσκάφος δεν φαίνεται να έχει πραγματοποιήσει την παρθενική πτήση του. Σημειώνεται πως είναι αεριωθούμενο (συγκριτικά με τα περισσότερα αμερικανικά drones που χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, τα οποία είναι ελικοφόρα), υποδεικνύοντας την επιδίωξη της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας για πρόοδο στον συγκεκριμένο τομέα - οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν ενσωματώσει τα οπλισμένα drones στο οπλοστάσιό τους στον βαθμό που το έχουν κάνει πχ οι αμερικανικές, οπότε και θεωρείται πως η αντίστοιχη ρωσική τεχνολογία έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά της σε σχέση με την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη Δύση.

Σύμφωνα με το AINonline, προς το παρόν ο προσδιορισμός του είναι Sukhoi S-70 και προορίζεται να χρησιμοποιείται ως «έξυπνος συνοδός» τού επόμενης γενιάς ρωσικού μαχητικού Su-57, με τον πιλότο του επανδρωμένου αεροπλάνου να υποδεικνύει στόχους στο drone κι αυτό να τους πλήττει αυτόματα, αφού λάβει σχετική άδεια για χρήση όπλων.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com