Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019

Νέο μέτωπο προαπαιτουμένων από τους λιγνίτες - "Kίτρινη κάρτα" από τον οίκο Fitch

Το θέμα του διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της Μεγαλόπολης και της Μελίτης προστέθηκε χθες στα "ανοικτά" προαπαιτούμενα της 2ης αξιολόγησης. 



Επιβαρύνει τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη μέσω τηλεδιασκέψεων και ανταλλαγής προτάσεων με κορωνίδα τον "διάδοχο" του ν. Κατσέλη και μεγάλο αντίπαλο πλέον τον χρόνο.

Χθες, ήχησε ένα ακόμη "καμπανάκι". Μετά τις προειδοποιήσεις από το ΔΝΤ και την Κομισιόν, τη σκυτάλη έλαβε και ο οίκος Fitch. Διέψευσε τις προσδοκίες για αναβάθμιση του outlook της χώρας,  κάνοντας λόγο στην ανάλυσή του για "πολιτικούς κινδύνους που σχετίζονται με την εφαρμογή των μετα-προγραμματικών μέτρων πολιτικής που συμφωνήθηκαν με τους Ευρωπαίους πιστωτές".

Ο λόγος για μία από τις παραμέτρους που "μέτρησε" στην απόφαση του οίκου μαζί με το υψηλό χρέος, τα NPLs αλλά και τους κεφαλαιακούς ελέγχους, οι οποίοι μάλιστα χθες σύμφωνα με τον υποδιοικητή της ΤτΕ πρέπει να αρθούν σταδιακά. Ο κ. Μουρμούρας τόνισε τους ενδεχόμενους κινδύνους που εγκυμονούν κατά τη διάρκεια  προεκλογικών  περιόδων εν γένει και ως γνωστόν επηρεάζουν την οικονομία. Συνεπώς, κατά τον ίδιο, ενδείκνυται η προαναγγελία της καταληκτικής ημερομηνίας για την πλήρη άρση των capital controls με καθαρό ορίζοντα και σχεδιασμό, δεδομένου ότι το 2019 είναι έτος πολλαπλών εκλογών.

Στο θέμα των λιγνιτικών μονάδων, χθες, ομόφωνα άγονο κήρυξε το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ τον διαγωνισμό για την πώλησή τους λόγω έλλειψης ικανοποιητικών προσφορών. Πλέον ξεκινά ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων με την Κομισιόν.

Ο χρόνος τελειώνει

Ουσιαστικά οι προθεσμίες για να γίνουν τα 16 προαπαιτούμενα έληξαν... ήδη. Η Επιτροπή έχει ζητήσει μέχρι τις 15 ή έστω τις 20 Φεβρουαρίου να υπάρξει ένα "ισοζύγιο" που να οδηγεί σε θετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (οι ανακοινώσεις έχουν οριστεί για τις 27/2). Μάλιστα, η Επιτροπή την ίδια ημέρα, πέρα από την εν λόγω 2η έκθεση για την πορεία της Ενισχυμένης Εποπτείας (που θα καταγράφει τη λίστα με τα 16 προαπαιτούμενα τα οποία έπρεπε να είχαν γίνει το 2018), θα ανακοινώσει και μια παράλληλη έκθεση. Ο λόγος για τις μακροοικονομικές ανισορροπίες που εντοπίστηκαν στην Ελλάδα. Μένει να φανεί αν η Επιτροπή θα κρίνει ότι τα "ανοίγματα" σε χρέος, διεθνή επενδυτική θέση, "κόκκινα" δάνεια, κοινωνική κρίση κ.λπ. έχουν αρχίσει να λειαίνονται. Αν όχι, θα χτυπήσουν το "καμπανάκι" στους υπουργούς Οικονομικών.

Τα μέτωπα και η Εγνατία

Αναφορικά με το θέμα του διαδόχου του νόμου Κατσέλη, οι πρώτες προτάσεις οι οποίες έχουν ήδη φτάσει στις έδρες των "θεσμών" θεωρούνται, σύμφωνα με πληροφορίες, περιεκτικές ως προς την ανάλυσή τους, αλλά παραμένουν αρκετές διαφωνίες ως προς τα όρια που έχουν θέσει οι δανειστές. Έτσι, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, με στόχο μια συμφωνία στο τελικό νομοθετικό κείμενο της ελληνικής πλευράς.

Στις μεγάλες διαρθρωτικές εκκρεμότητες οι λιγνίτες προστίθεται πλέον στο "αγκάθι" της Εγνατίας Οδού. Υπάρχει, επίσης, η στελέχωση της ΑΑΔΕ και των μονάδων υγείας, αλλά και η ολοκλήρωση της δευτερογενούς νομοθεσίας αναφορικά με την ταχύτερη αδειοδότηση των επιχειρήσεων (οι εν λόγω διατάξεις εκκρεμούν από τον προηγούμενο Οκτώβριο). Επίσης, στο ζήτημα των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του κράτους προς ιδιώτες, ναι μεν αποκλιμακώθηκαν το 2018 (σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών), αλλά μένει να φανεί αν οι δανειστές θεωρούν αυτή την απομείωση επαρκή.

Πέρα από τα προαπαιτούμενα που συνδέονται με τις 16 μετα-προγραμματικές υποχρεώσεις, υπάρχουν και τα ζητήματα που "άνοιξαν" στην πορεία λόγω των πολιτικών αποφάσεων της κυβέρνησης. Ο λόγος, μεταξύ άλλων, για τη δυσφορία των "θεσμών" αναφορικά με το νέο κύμα προσλήψεων, για την ενόχληση της γερμανικής πλευράς αναφορικά με τη διατήρηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα προσφυγικά νησιά, αλλά και για το θέμα της αύξησης κατά 11% στον κατώτατο μισθό (μια κυβερνητική κίνηση η οποία "αδειάζει" και τον βασικό της σύμμαχο ανάμεσα στους "θεσμούς", την Κομισιόν).

Τα σχόλια που θα περιέχονται στη δεύτερη έκθεση αξιολόγησης αναφορικά με τα εν λόγω πολιτικά ζητήματα, όπως και με τις εκκρεμείς δικαστικές διενέξεις των στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ και του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, αναμένεται να διαδραματίσουν τον δικό τους ρόλο. Τοποθέτηση αναμένεται και στο θέμα των αναδρομικών λόγω δικαστικών αποφάσεων.

Η πρώτη απόφαση θα ληφθεί στο EWG που προγραμματίζεται για τις 28 Φεβρουαρίου και η τελική στο Eurogroup που θα ακολουθήσει στις 11 Μαρτίου. Η απόφαση θα είναι καθαρά πολιτική. Πέρα από τη λίστα με τα προαπαιτούμενα, παίζει ρόλο και το κλίμα που θα αποπνέει η έκθεση για τις μακροοικονομικές ανισορροπίες αλλά και τις υπόλοιπες πολιτικές παραφωνίες της κυβέρνησης. Πέραν αυτών, όμως, θα διαδραματίσει τον δικό του ρόλο και ο εκλογικός κύκλος που ξεδιπλώνεται...
 
website counter
friend finderplentyoffish.com