Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

Κομισιόν σε Ελλάδα για NPLs, χρέος, ανάπτυξη

Σε καθεστώς υπερβολικών ανισορροπιών (excessive imbalances) εισάγεται η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με πιο μεγάλες "πληγές" τις τράπεζες, το εξωτερικό ισοζύγιο, τις επενδύσεις, την παραγωγικότητα και την ασθενική ανάπτυξη.



"Η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μείζονες προκλήσεις που σχετίζονται με το υψηλό δημόσιο χρέος, την αρνητική καθαρή διεθνή επενδυτική θέση, το υψηλό μερίδιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το υψηλό ποσοστό ανεργίας και τη χαμηλή αναπτυξιακή δυναμική" αναφέρει η Επιτροπή. Ζητείται "βιώσιμη εφαρμογή" των μεταρρυθμίσεων, ενώ ειδική μνεία γίνεται για το τραπεζικό σύστημα.

Για τις τράπεζες επισημαίνεται ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας είναι ευάλωτος λόγω ενός πολύ μεγάλου αριθμού μη εξυπηρετούμενων δανείων και χαμηλής κερδοφορίας, παρεμποδίζοντας την πιστωτική επέκταση και την ανάκαμψη των επενδύσεων.

Σε ειδική επιτήρηση

Πλέον, η Ελλάδα αποτελεί μαζί με την Ιταλία τα μόνα 2 κράτη (επί συνόλου 13 που εξετάστηκαν από την Επιτροπή με βάση εντολή του Eurogroup) τα οποία παρουσιάζουν τόσο έντονα προβλήματα στην "πραγματική" οικονομία. Σημειώνεται ότι ήδη, στο ίδιο καθεστώς "υπερβολικών ανισορροπιών" βρισκόταν και η Κύπρος.

Πλέον η Ελλάδα με βάση την ειδική αυτή μελέτη (in-depth review) καλείται να προβεί σε διορθωτικές πράξεις για τις οποίες θα παρακολουθείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο ενός ακόμη "σκέλους" εποπτείας: του μηχανισμού επαγρύπνησης που προβλέπεται από τη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Το πόρισμα της Κομισιόν για την Ελλάδα αναφορικά με τις υπερβολικές ανισορροπίες αποτελεί την μία από τις δύο συνολικά εκθέσεις που ανακοινώθηκαν σήμερα για τη χώρα μας και συνδέεται με τις μακροοικονομικές ανισορροπίες (σ.σ. η 2η έκθεση είναι αυτή της Ενισχυμένης Εποπτείας).

Τα "μηνύματα" για το αρνητικό περιεχόμενο της εν λόγω έκθεσης είχαν αρχίσει να έρχονται τις προηγούμενες ημέρες. Πλέον αναμένεται να φανεί πως θα "μετρήσουν" στην πολιτική απόφαση του Eurogroup αναφορικά με την ενεργοποίηση των παρεμβάσεων ελάφρυνσης του χρέους.

Τι αναφέρει η έκθεση

Αναλυτικά η Επιτροπή στην έκθεση αποφαίνεται ότι "η Ελλάδα αντιμετωπίζει υπερβολικές ανισορροπίες". Εξηγεί ότι υπάρχουν προβλήματα ευπάθειας που συνδέονται με το υψηλό δημόσιο χρέος, την αρνητική εξωτερική επενδυτική της θέση, το υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το έλλειμμα στο εξωτερικό ισοζύγιο. Και όλα αυτά σε ένα πλαίσιο υψηλής (αν και μειούμενης) ανεργίας και χαμηλής δυνητικής ανάπτυξης.

Πάντως στην έκθεση αναφέρεται ότι η Ελλάδα κατάφερε να βγει με επιτυχία από το πρόγραμμα προσαρμογής του ESM τον Αύγουστο του 2018, αφού έκανε σημαντικές βελτιώσεις τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι παρ όλα αυτά, εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες ανισορροπίες σε επίπεδο αποθεμάτων. Ειδική σημασία δίδεται στην "εξαιρετικά αρνητική καθαρή διεθνή επενδυτική της θέση, η οποία εξακολουθεί να επιδεινώνεται λόγω του περιορισμένου ρυθμού αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ, αλλά στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που παραμένει αρνητικό". Επισημαίνεται ότι υπάρχει πρόοδος στην ανταγωνιστικότητα κόστους τα προηγούμενα έτη, αλλά το τελευταίο διάσημα παρατηρήθηκε στασιμότητα λόγω της υποτονικής αύξησης της παραγωγικότητας.

Επίσης για το χρέος αναφέρεται ότι ο ρυθμός μείωσής του "εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συνεχιζόμενη επίτευξη των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων και από την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για την τόνωση της δυνητικής ανάπτυξης". Αναφέρεται πάντως ότι ενώ το ύψος του δημόσιου χρέους παραμένει υψηλό, διακρατείται κυρίως από τους επίσημους πιστωτές. Επίσης αναφέρεται ότι οι ανάγκες χρηματοδότησης θα είναι σχετικά χαμηλές για τουλάχιστον μια δεκαετία.

Το ιδιωτικό χρέος μειώνεται αλλά η απομόχλευση συνεχίζεται. Επίσης, επισημαίνεται ότι σημαντικά μέτρα ελήφθησαν κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων για την αντιμετώπιση πολλών από τις διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας. Πλέον, επισημαίνει η Επιτροπή, εκτός από την ολοκλήρωση μεταρρυθμίσεων και προσπαθειών προσαρμογής που ξεκίνησαν πιο πριν, οι αρχές δεσμεύτηκαν να εξασφαλίσουν τη συνέχεια και την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες παρακολουθούνται στο πλαίσιο της Ενισχυμένης Εποπτείας.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com