Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019

Σε χρονοκαθυστέρηση οι 120 δόσεις για εφορίες-Tαμεία

Το κείμενο της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση ήταν ξεκάθαρο αναφορικά με το τι έχει ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση στους θεσμούς σχετικά με την πρόθεσή της να φέρει νέες ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες: οι ελληνικές αρχές ενημέρωσαν τους θεσμούς ότι δεν προτίθενται "στο άμεσο μέλλον" να φέρουν ρυθμίσεις.



Η διαβεβαίωση αυτή μόνο τυχαία δεν είναι και, σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, ισχύει στο σύνολό της. Αλλά μόνο έως το Eurogroup της 5ης Απριλίου. Στο συγκεκριμένο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης η κυβέρνηση ευελπιστεί να κλείσει τη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση και να λάβει τη δόση του περίπου 1 δισ. ευρώ. Παράλληλα το κλείσιμο της αξιολόγησης θα δώσει θετικό σήμα προς τις αγορές και θα ανοίξει τον δρόμο για να αποπληρώσει η κυβέρνηση το χρέος προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μια κίνηση με περισσότερο συμβολικό και μικροπολιτικό παρά ουσιαστικό χαρακτήρα.

Σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις για τις οποίες το κυβερνητικό επιτελείο έχει καλλιεργήσει έντονες προσδοκίες, ο νέος σχεδιασμός που πέφτει στο τραπέζι είναι η θέσπισή τους το δεύτερο μισό του Απριλίου. Όταν δηλαδή θα έχει ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση και θα βρισκόμαστε μόλις μερικές εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές και πιθανόν τις εθνικές εκλογές. Μάλιστα, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο οι ρυθμίσεις που θα έρθουν να έχουν και κάποιο βαθμό μονομέρειας από την πλευρά της κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση το κυβερνητικό επιτελείο προσπαθεί να διασκεδάσει τις ανησυχίες των θεσμών για το πλήγμα που θα φέρει στην κουλτούρα πληρωμών ασφαλισμένων και φορολογούμενων. Στο πλαίσιο αυτό, η ρύθμιση για τις φορολογικές οφειλές θα έχει σαφείς διαφορές σε σχέση με τη ρύθμιση προς τα ασφαλιστικά ταμεία και για την ένταξη σε αυτήν θα πρέπει να πληρούνται αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις θα μπορεί ο οφειλέτης να εξοφλήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του σε έως και 120 δόσεις ενώ η ελάχιστη δόση θα είναι της τάξης των 20 έως 50 ευρώ. Επίσης, προϋπόθεση για ένταξη στη ρύθμιση θα είναι η εξόφληση ή ρύθμιση των οφειλών 2018 και 2019.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com