Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019

Πακτωλός 600 προεκλογικών προσλήψεων εκτός ΑΣΕΠ σε 5 ενεργειακούς φορείς

Προεκλογικές τακτοποιήσεις και προσλήψεις, δύο μήνες πριν τη διενέργεια των ευρωεκλογών και των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης, περιλαμβάνει το υπό συζήτηση στη βουλή νομοσχέδιο του υπουργείου περιβάλλοντος ενέργειας.



Συνολικά το υπό συζήτηση νομοσχέδιο περιλαμβάνει πρόβλεψη για πάνω από 600 προσλήψεις, ενώ αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, προβλέπεται η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού εκτός ΑΣΕΠ, ή περιορίζοντας στο ελάχιστο το ρόλο του.

Πληροφορίες θέλουν να έχουν ήδη επιλεγεί για τοποθέτηση σύμβουλοι υπουργών και άλλα κομματικά στελέχη που ουδεμία σχέση έχουν με το αντικείμενο, όπως άλλωστε συνέβη και με την επιλογή τουλάχιστον τριών μελών της ολομέλειας και δύο αντιπροέδρων που στη διάρκεια της θητείας τους λάμπουν δια της απουσίας τους και της αδράνειάς τους.

Αλλά και σε άλλους φορείς προβλέπονται προσλήψεις ορισμένου χρόνου που σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να ξεπεράσουν τα τέσσερα χρόνια.

Όπως για παράδειγμα στην θυγατρική του ΑΔΜΗΕ Αριάδνη όπου το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα στη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ να προσλάβει εκτός ΑΣΕΠ όσο προσωπικό κρίνει αναγκαίο για την διασύνδεσης της Κρήτης, με συμβάσεις διάρκειας όσο χρόνο θα διαρκέσει η κατασκευή του έργου (θεωρητικά μέχρι το 2022, πρακτικά όμως θα είναι πολύ περισσότερο) συν ένα χρόνο. Στην Αριάδνη εκτιμάται ότι θα γίνουν τουλάχιστον 30 προσλήψεις προσλήψεις με αυτήν την διαδικασία.

220 θέσεις προβλέπεται για το νέο οργανισμό που θα αντικαταστήσει το πρώην ΙΓΜΕ. Εκεί θα μεταφερθούν όλοι οι πρώην υπάλληλοι του πρώην Ινστιτούτου που χρεωκόπησε, ενώ θα προσληφθούν και νέοι με σχέσεις εργασίας ΙΔΑΧ και προστατευτικές διαδικασίες δημοσιοϋπαλληλικού δικαίου.

Στη ΔΕΠΑ στο πλαίσιο του διαχωρισμού της εμπορίας από τα δίκτυα, οι διατάξεις του νομοσχεδίου ανοίγουν το δρόμο για τη μονιμοποίηση περίπου 200 συμβασιούχων που θα μεταφερθούν με δάνειο σε θυγατρικές της εταιρείας και θα επαναπροσληφθούν από την εταιρεία εμπορίας μετά το πέρας του διαχωρισμού.

25 προσλήψεις τέλος εκτός ΑΣΕΠ με διετείς συμβάσεις προβλέπεται να γίνουν από το ΔΑΠΕΕΠ, που είναι το διάδοχο σχήμα του λειτουργού της αγοράς ΛΑΓΗΕ και ο οποίος ζητεί έκτακτο προσωπικό καθώς οι κανονικές προσλήψεις παίρνουν περισσότερο χρόνο.

ΡΑΕ
Οι ρυθμίσεις πάντως που αφορούν στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας χαρακτηρίζονται από νομικές πηγές ως πλήρως αντισυνταγματικές, που θα καταπέσουν με την πρώτη προσφυγή που θα γίνει αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου. Εκτός του ότι παρακάμπτεται το ΑΣΕΠ, με αποτέλεσμα όποιες προσλήψεις γίνουν με τη διαδικασία του νόμου θα είναι εξαρχής παράνομες, στο νομοσχέδιο υπάρχουν και άλλες προβληματικές και φωτογραφικές ρυθμίσεις. Για παράδειγμα στο άρθρο 10 δίνονται υπερεξουσίες στον πρόεδρο της ΡΑΕ, ο οποίος εάν θεωρήσει ότι απουσιάζει κάποιο μέλος αδικαιολόγητα τρεις φορές, τότε το διαγράφει από την ολομέλεια. Υπενθυμίζεται ότι τα μέλη διορίζονται στη ΡΑΕ μετά από ακρόαση στην επιτροπή της βουλής για τις ανεξάρτητες αρχές.

Επίσης μια ακόμη προφανώς αντισυνταγματική ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο είναι ότι προβλέπει πως δε θα υπάρχει αστική ευθύνη για παραλείψεις ή λάθη της ΡΑΕ παρά μόνο εάν αποδειχθεί δόλος.

Τέλος ως προς τις προσλήψεις, το νομοσχέδιο κάνει λόγο για 79 άτομα που θα καλύψουν κενές οργανικές θέσεις παρακάμπτοντας επί της ουσίας το ΑΣΕΠ με προκηρύξεις που θα βγαίνουν από τη ΡΑΕ, που θα αποφασίζει τη διαδικασία (μοριοδότηση, ειδικότητες, ανάγκη συνεντεύξεων ή όχι, καθορισμός συντελεστών βαρύτητας κλπ) ενώ ο ρόλος του ΑΣΕΠ θα περιορίζεται στον έλεγχο γνησιότητας…
 
website counter
friend finderplentyoffish.com