Σάββατο 9 Μαρτίου 2019

Τα "βαρίδια" κρατικών οφειλών, ΑΕΠ και ΔΝΤ και το θρίλερ με την καταβολή της δόσης

Το "θρίλερ" αναφορικά με την έκβαση της απόφασης που θα κληθούν να λάβουν οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης τη Δευτέρα κορυφώνεται. Και τούτο καθώς οι πιθανότητες μίας "καθαρής" έγκρισης της "δόσης" των 970 εκατ. ευρώ φθίνουν. 



Παράλληλα, νέα στοιχεία δείχνουν ότι κάποια προαπαιτούμενα ξανανοίγουν (οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς ιδιώτες αυξήθηκαν εκ νέου τον Ιανουάριο). Επιπλέον, οι τριγμοί στην οικονομία αρχίζουν να γίνονται φανεροί μετά και τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ, με την εκδοχή της μακρόσυρτης αργής ανάκαμψης να επιβεβαιώνεται και από το Γραφείο του Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.

Η δόση

Σε επίπεδο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, το σενάριο να υπάρξει μία πρώτη δήλωση (ή ακόμα και απόφαση) για την Ελλάδα, η οποία όμως να μην συνοδεύεται από την οριστική έγκριση του πακέτου "δόσεων" των 970 εκατ ευρώ, κερδίζει έδαφος όσο κυλάει ο χρόνος. Ο λόγος για την απόφαση της Συνόδου του Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας, κατά την οποία θα τεθεί επί τάπητος το ζήτημα της δεύτερης μετά-προγραμματικής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας (είναι το τρίτο θέμα στην επίσημη ατζέντα της συνόδου).

Το ζητούμενο είναι η ενεργοποίηση των παρεμβάσεων ελάφρυνσης του χρέους, αλλά και η διατήρηση της καλής "εικόνας" της χώρας στις αγορές.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει τα μέτωπα ανάμεσα στα 16 προαπαιτούμενα που έπρεπε να ολοκληρώσει... πέρυσι, αλλά ο χρόνος πλέον λιγοστεύει. Η δυσκολία του εγχειρήματος επιβεβαιώθηκε χθες από αξιωματούχο της Ευρωζώνης ο οποίος έκανε σαφές ότι χωρίς να έχουν μηδενιστεί οι πιθανότητες μιας συμφωνίας, το εγχείρημα πλέον καθίσταται πολύ δύσκολο.

Προς οριστικοποίηση οδεύει το ζήτημα του διαγωνισμού για τις λιγνιτικές μονάδες, αλλά και ο διαχωρισμός της ΔΕΠΑ

Αντιθέτως, το ζήτημα του διαδόχου καθεστώτος για την προστασία της πρώτης κατοικίας παραμένει ανοιχτό, παρά τις συνεχείς τηλεδιασκέψεις. Προς το παρόν δεν αναμένεται να φτάσει σε επίπεδο νομοθετικής ρύθμισης πριν την υπουργική Σύνοδο της Δευτέρας.

Νέες αποκλίσεις

Στο θέμα δε των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες - θέμα για το οποίο εξέφρασαν ενστάσεις και η Κομισιόν αλλά και ο ESM- η Ελλάδα έκανε βήματα... πίσω. Μετά τη μείωση κατά 300 εκατ. των οφειλών το τελευταίο 4μηνο του 2018 (ορόσημο 2ης αξιολόγησης) αποτυπώθηκε άνοδος οφειλών τον Ιανουάριο, θολώνοντας την εικόνα. Και τούτο αφού το ζήτημα σχετίζεται και με την 3η αξιολόγηση που ξεκινά τον Απρίλιο...

Πολιτικό το ζήτημα

Το αποτέλεσμα της Συνόδου δεν συνδέεται μόνο με τα 16 προαπαιτούμενα που έπρεπε να γίνουν πέρυσι. Συνδέεται και με άλλα πολιτικά ζητήματα που αναμένεται να θέσουν κράτη-μέλη όπως η Γερμανία και η Ολλανδία αναφορικά με τον μειωμένο ΦΠΑ, τον κατώτατο μισθό ή τις προσλήψεις στο Δημόσιο.

Ουσιαστικά, πρόκειται για μία πολιτική απόφαση στην οποία μένει να φανεί αν θα καμφθούν οι αντιδράσεις που φάνηκαν τις προηγούμενες ημέρες και από την τοποθέτηση της ολλανδικής πλευράς (σ.σ. η οποία ζητά την υλοποίηση των 16 προαπαιτούμενων του 2018 μέχρι κεραίας).

Στη "ζυγαριά" εισάγεται και η πρώτη έκθεση της Κομισιόν για τις υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες που έχει εκδοθεί για την Ελλάδα.

Τίθεται επί τάπητος και η βιωσιμότητα των ελληνικών προβλέψεων, με την ΕΛΣΤΑΤ χθες να κατατάσσει την Ελλάδα στα κράτη με τη βραδύτερη ανάκαμψη ανά την ΕΕ. Ο ρυθμός ανόδου του ΑΕΠ είναι χαμηλότερος των προσδοκιών με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή να προειδοποιεί επιπλέον για πολύχρονη προσπάθεια έως ότου απαλλαχθεί η χώρα από τα σημάδια της κρίσης.

Κινδύνους βλέπει και το ΔΝΤ

Στην υπουργική σύνοδο θα παρουσιαστούν και τα πορίσματα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπως ξεδιπλώνονται στην έκθεση που εγκρίθηκε χθες από τα διοικητικά του όργανα. Η εν λόγω έκθεση - η πρώτη σε καθεστώς μετά-προ γραμματικής παρακολούθησης - αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα την προσεχή εβδομάδα.

Σε αυτή τα μεγάλα αγκάθια θα είναι το θέμα των τραπεζών και των κόκκινων δανείων, αλλά και της μεγάλης αύξησης του κατώτατου μισθού που εκτιμάται ότι θα προκαλέσει τριγμούς στην πορεία της απασχόλησης. Θα καταγράφει τους κινδύνους για την οικονομία αλλά και την ανάγκη ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com