Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019

Οχτώ επείγοντα μέτρα για εισφορές και χρέη στα Ταμεία ζητούν μηχανικοί, γιατροί και δικηγόροι

Οχτώ αιτήματα σε σχέση με τις εισφορές και τις οφειλές στα Ταμεία διατύπωσαν οι εκπρόσωποι των μηχανικών, γιατρών και δικηγόρων σε κοινή συνέντευξη Τύπου. 



Μεταξύ αυτών των προτάσεων ξεχωρίζουν η αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών από την αύξηση του κατώτατου μισθού, η απομείωση του προβλεπομένου "ληστρικού" -όπως το χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες- επιτοκίου οφειλών, η διαγραφή οφειλών και προσαυξήσεων του παρελθόντος, αλλά και η εφαρμογή ρεαλιστικών κριτηρίων στην επικείμενη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Συγκεκριμένα, οι πρόεδροι του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Στασινός, του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κωνσταντίνος Κόλλιας και ΔΣΑ,  Δ. Βερβεσός προτείνουν ιδίως προς το Υπουργείο Εργασίας τα ακόλουθα επείγοντα για την ελάφρυνση των αυτοαπασχολούμενων μηχανικών, γιατρών και δικηγόρων:

1) Να υπάρξει άμεση διόρθωση λανθασμένων εισφορών εκκαθάρισης έτους 2017 για όσους αμείβονταν με "μπλοκάκι" και τα εισοδήματά τους δηλώθηκαν κανονικά με Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ) από τους εργοδότες τους, καθώς επιβάλλεται διπλή εισφορά στο ίδιο εισόδημα, σύμφωνα με όσα πρότεινε ο πρόεδρος του ΤΕΕ. Συγκεκριμένα,  καταβάλλονται εισφορές τόσο μέσω ΑΠΔ όσο και με την εκκαθάριση έτους για ελεύθερο επάγγελμα. Αν εργαζόμενος αμείβεται και με μισθό και με μπλοκάκι από τον ίδιο εργοδότη θεωρείται ασφαλιστικά μισθωτός.

2) Να αυξηθεί άμεσα το όριο οφειλών όσον αφορά τη δυνατότητα συνταξιοδότησης, όπως πρότεινε ο κ. Στασινό, συμπληρώνοντας πως η πρόταση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Επιστημόνων του ΕΦΚΑ για όριο οφειλών 45.000 ευρώ είναι ρεαλιστική με βάση τις υποχρεώσεις που έχουν συσσωρευτεί ώστε να μην αποκλείονται από τη σύνταξη όσοι δούλεψαν επί δεκαετίες.

3) Να προχωρήσει άμεσα η διεκπεραίωση των αναδρομικών διαγραφών από το ΤΣΜΕΔΕ (σ.σ. τέως ασφαλιστικό ταμείο των μηχανικών, το οποίο έχει ενταχθεί από την 1/1/2017 στον ΕΦΚΑ) για όσους δεν άσκησαν επάγγελμα μηχανικού, σύμφωνα με την πρόταση του ΤΕΕ. Παράλληλα, προτείνεται να διαγράφονται αναδρομικά από το ΤΕΕ αλλά και να υπάρξει διεκπεραίωση  των διαγραφών λόγω αποσύνδεσης της ιδιότητας από την ασφάλιση, ώστε να μπορέσουν μηχανικοί με υπόλοιπο οφειλής να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων.

4) Να υπάρξουν σειρά παρεμβάσεων δεμένων με την σχεδιαζόμενη ρύθμιση των 120 δόσεων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις προτάσεις του κ. Στασινού θα πρέπει:
- Να αποσυνδεθεί η ρύθμιση των 120 δόσεων  από την καταβολή των τρεχουσών εισφορών, σύμφωνα με την πρόταση από πλευράς ΤΕΕ.
- Να προβλεφθεί μηχανισμός ευελιξίας στην αποπληρωμή των δόσεων, ώστε να μην χάνεται εύκολα.
- Να υπάρξει δυνατότητα ένταξης στη ρύθμιση για μεγάλο χρονικό διάστημα, αν όχι αόριστο,  τουλάχιστον αντίστοιχο της διάρκειας του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Προσαρμογής  (σ.σ. 2022), το οποίο επέβαλλε άλλωστε και την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών.

- Να είναι μηδενικό το επιτόκιο των οφειλών για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση θα πρέπει  να είναι είτε μηδενικό, αν τηρείται η καταβολή των τρεχουσών εισφορών, είτε στο ύψος που δανείζεται το ελληνικό κράτος.
- Να σταματήσει η πρακτική της κεφαλαιοποίησης των τόκων.
- Να υπάρξει πλήρης διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση και την ολοκληρώσουν, με αφαίρεσή των αντίστοιχων ποσών προοδευτικά από το τέλος των δόσεων.
- Να υπάρξει διαγραφή αναδρομικών εισφορών Ν3986/11 για όλους τους μηχανικούς και όχι μόνο για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση.
- Να διαγραφεί η αναδρομική προσαύξηση κατόπιν αίτησης του ασφαλισμένου, καθώς ο κλάδος έχει καταργηθεί.
- Να υπάρξει δυνατότητα επανυπολογισμού με βάση το κατώτερο εισφοροδοτέο εισόδημα και δυνατότητα διαγραφής μέρους ή όλου του υπολοίπου

5) Να υπάρξει αποσύνδεση ελάχιστης εισφοράς από κατώτατο μισθό και τις αναδρομικές εισφορές ΕΤΕΑΕΠ για όσο χρόνο διαρκεί η οικονομική κρίση, και σίγουρα μέχρι και το 2020, σύμφωνα με πρόταση του ΔΣΑ.
6) Να αυξηθούν οι δόσεις επιβολής των αναδρομικών εισφορών ΕΤΕΑΕΠ από 36 σε 72, ώστε να μην δημιουργηθεί περαιτέρω πρόβλημα στους συναδέλφους, δεδομένου ότι η καθυστέρηση οφείλεται αποκλειστικά στις αδυναμίες της Πολιτείας, όπως πρότεινε ο κ. Βερβεσός.
7) Να ληφθεί ένα σύνολο μέτρων σε σχέση με την ασφαλιστική ικανότητα.

Συγκεκριμένα :
- Να αποδοθεί άμεσα ασφαλιστική ικανότητα σε όλους τους ασφαλισμένους, μέχρι να διορθωθούν τα προβλήματα.
- Να δοθεί εντολή ώστε από κανένα ασφαλισμένο να μην αφαιρείται η ασφαλιστική ικανότητα χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και πρόσκληση για ρύθμιση τυχόν εκκρεμοτήτων.
- Να δημιουργηθεί ηλεκτρονική πλατφόρμα για την ηλεκτρονική απόδοση ασφαλιστικής ικανότητας, με δυνατότητα ηλεκτρονικής κατάθεσης δικαιολογητικών από ασφαλισμένους. Η πλατφόρμα να επικοινωνεί σε πραγματικό χρόνο με αυτές των εισφορών μη μισθωτών και ΑΠΔ ώστε να υπάρχει άμεση ενημέρωση για την εκπλήρωση των ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

8) Να προβλεφθεί πλήρης εξαίρεση της αποδοχών όσων αμείβονται με απόδειξη δαπάνης μέχρι του ποσού των 5.000€ ετησίως από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών υπέρ ΕΦΚΑ, σύμφωνα με όσα πρότεινε ο κος. Κόλλιας, πρόεδρος του ΟΕΕ.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com