Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019

Βέτο των "θεσμών" στα περιουσιακά κριτήρια του νέου νόμου Κατσέλη

Σε κομβικό σημείο της διαπραγμάτευσης με τους "θεσμούς" αναδεικνύονται τα περιουσιακά κριτήρια για την υπαγωγή των δανειοληπτών σε καθεστώς προστασίας, όπως προκύπτει από τη τηλεδιάσκεψη για την παρουσίαση του σχετικού σχεδίου νόμου.



Σύμφωνα με πληροφορίες , οι "θεσμοί" θεωρούν πολύ γενναιόδωρα τα περιουσιακά κριτήρια υπαγωγής στον νόμο, επιμένοντας επίσης στη θέσπιση ενός ενιαίου νόμου για την προστασία των αδύναμων δανειοληπτών και ζητώντας επίσημα στοιχεία για το πόσους δανειολήπτες θα αφορά ο νέος νόμος.

Πρόκειται για τα τρία σημεία στα οποία διατύπωσαν χθες ενστάσεις, με κομβικό και "πρωτοεμφανιζόμενο" το ύψος των περιουσιακών κριτηρίων.

Σημειώνεται ότι τα κριτήρια που πρέπει να πληροί κάποιος δανειολήπτης προκειμένου να έχει την προστασία της πρώτης κατοικίας του είναι:

1. Το συνολικό ύψος του δανεισμού του (συμπεριλαμβανομένων των τόκων) που έχει ως εξασφάλιση την πρώτη κατοικία να μην υπερβαίνει τις 130.000 ευρώ

2. Η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας να μην ξεπερνά τις 250.000 ευρώ

3. Οι καταθέσεις που έχει ο οφειλέτης να μην είναι υψηλότερες από το 50% της οφειλής του

4. Το σύνολο της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει να μην υπερβαίνει το 200% της οφειλής του, και

5. Το ετήσιο εισόδημά του να μην ξεπερνά τις 12.500 ευρώ για τον άγαμο και τις 21.000 ευρώ για ζευγάρι, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τα τρία (δηλ. μάξιμουμ κάλυψη έως 36.000 ευρώ).

Η τέταρτη προϋπόθεση είναι αυτή που, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, αποτέλεσε το σημείο αιχμής στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τους "θεσμούς", με τους τελευταίους να θεωρούν εξωπραγματικό και εκτός της λογικής ενός πλαισίου παροχής προστασίας, το να καλύπτεται ουσιαστικά κάποιος με περιουσία έως 500.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, οι "θεσμοί" θα πιέσουν κατά τις διαπραγματεύσεις που θα συνεχιστούν μέσα στο Σαββατοκύριακο, το όριο των περιουσιακών κριτηρίων να μειωθεί στο μισό (δηλ. για να ενταχθεί κάποιος στον νόμο, το σύνολο της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει να μην υπερβαίνει το 100% της οφειλής του, αντί για 200% που προβλέπει το σχέδιο νόμου). Όπως εκτιμάται, ο πήχης των περιουσιακών κριτηρίων θα υποχωρήσει στην περιοχή των 300.000 ευρώ από 500.000 όπως προκύπτει με το σχέδιο νόμου.

Πέραν αυτού του ζητήματος, οι "θεσμοί" συνεχίζουν να ζητούν έναν ενιαίο νόμο για την προστασία των αδύναμων δανειοληπτών και όχι έναν ξεχωριστό νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Παράλληλα, ζητούν επίσημα στοιχεία, από την ΤτΕ, για το ποια θα είναι η περίμετρος της εφαρμογής του νέου νόμου, δηλαδή πόσους δανειολήπτες και τι ύψος συνολικών οφειλών θα αφορά.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη οι "θεσμοί" φάνηκαν να μην έχουν κατανοήσει ακόμη το σχέδιο της κυβέρνησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Το σχέδιο παρουσίασαν η Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Χαρούλα Απαλαγάκη και ο επικεφαλής του NPL Forum της ΕΕΤ, Θεόδωρος Καλαντώνης, ενώ συμμετείχαν εκπρόσωποι του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, Δημήτρη Λιάκου και εκπρόσωποι από τις νομικές υπηρεσίες τόσο της ελληνικής πλευράς, όσο και της πλευράς των "θεσμών". Οι τηλεδιασκέψεις αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα και αύριο, προκειμένου το νέο πλαίσιο που θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη να οριστικοποιηθεί και να μπορέσει να ψηφιστεί από την Βουλή, ει δυνατόν μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη – Παρασκευή, ώστε να πάει χωρίς αστερίσκους στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com