Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019

ΟΟΣΑ: Η Ευρωζώνη ο μεγάλος ασθενής της παγκόσμιας οικονομίας

H παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να χάνει τη δυναμική της και μάλιστα ταχύτερα από ό,τι υπολόγιζαν οι ειδικοί πριν από λίγους μήνες, προειδοποιεί ο ΟΟΣΑ. Κάνει λόγο για ιδιαίτερα απογοητευτική εικόνα στην Ευρώπη, με τους μεγάλους ασθενείς να είναι η Γερμανία και η Ιταλία. Προσδιορίζει τρεις σοβαρούς κινδύνους και ζητεί συντονισμένα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα και ... ενότητα.



Ο Οργανισμός υποβάθμισε την εκτίμησή του για τους ρυθμούς ανάπτυξης του συνόλου σχεδόν των 20 μεγαλύτερων ανεπτυγμένων και αναδυόμενων οικονομιών (G20) και κατά συνέπεια και για το παγκόσμιο ΑΕΠ. Στην ενδιάμεση έκθεσή του βλέπει ρυθμούς ανάπτυξης 3,3% για την παγκόσμια οικονομία το 2019 και ελαφρά επιτάχυνση στο 3,4% το 2020, έναντι πρηγούμενης εκτίμησης για για 3,5% και τις δύο χρονιές.

Όπως επισημαίνει η υποβάθμιση αντανακλά την αισθητή αποδυνάμωση των συνθηκών στη Γερμανία και την Ιταλία, την πρώτη και τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ, αλλά και την επιδείνωση των προοπτικών για τη Βρετανία, τον Καναδά και την Τουρκία. Υπογραμμίζει δε ότι ο κλάδος της μεταποίησης δέχεται ισχυρό πλήγμα σε όλες τις οικονομίες του G20 εξαιτίας των εμπορικών εντάσεων. Όσον αφορά στη γερμανική οικονομία ο ΟΟΣΑ αναμένει ρυθμούς ανάπτυξης μόλις 0,7% φέτος και 1,1% το 2020. Άκρως ζοφερή είναι η πρόβλεψή του για την Ιταλία, με το ΑΕΠ της να υπολογίζεται ότι θα συρρικνωθεί 0,2% φέτος για να ανακάμψει μόλις 0,5% την επόμενη χρονιά. Σημειώνεται ότι η Κομισιόν και το ΔΝΤ υποβάθμισαν πρόσφατα δραστικά τις εκτιμήσεις τους για την εφετινή ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας σε 0,2% και 0,5% αντίστοιχα. Ωστόσο οι οικονομολόγοι του ΟΟΣΑ χτυπούν πιο ηχηρό καμπανάκι βλέποντας ύφεση.

Οι τρεις πηγές ανησυχίας

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος εξακολουθεί σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ να είναι η αβεβαιότητα για τις εμπορικές πολιτικές, οι οποίες και επηρεάζουν επενδύσεις, θέσεις εργασίας και βιοτικό επίπεδο ανά τον πλανήτη. Ακόμη και εάν οι ΗΠΑ καταλήξουν σύντομα σε συμφωνία με την Κίνα δεν μπορούν να αποκλειστούν άλλα μέτρα και περιορισμοί σε ευαίσθητους τομείς όπως αυτός της αυτοκινητοβιομηχανίας, προειδοποιεί. Σημειώνει δε πως εάν οι ΗΠΑ κάνουν πράξη την απειλή για δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, το πλήγμα για τις ευρωπαϊκές οικονομίες θα είναι ισχυρό.

Ο δεύτερος κίνδυνος έχει να κάνει με την αβεβαιότητα για το πόσο ισχυρή είναι η επιβράδυνση στην Κίνα. Αν και η κινεζική κυβέρνηση προωθεί μέτρα τόνωσης, δεν είναι ακόμη σαφές πόσο αποτελεσματικά αυτά θα είναι, δεδομένης της  υπερχρέωσης του ιδιωτικού τομέα και των κινδύνων για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Ο τρίτος κίνδυνος είναι η περαιτέρω αποδυνάμωση της Ευρώπης. «Η επιβράδυνση της Κίνας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Βρετανίας θα μπορούσε γρήγορα να διαχυθεί και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές οικονομίες, δεδομένων των ισχυρότατων εμπορικών δεσμών μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. και της Ε.Ε. με τον υπόλοιπο κόσμο» υπογραμμίζει ο ΟΟΣΑ.

Τι συστήνει στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης

Ο ΟΟΣΑ καλεί τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να συντονίσουν τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές πολιτικές προκειμένου να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμο. Επισημαίνει ότι σε χώρες που έχουν τα περιθώρια δημοσιονομικών ελιγμών, πρέπει να εφαρμοστούν μετριοπαθή μέτρα δημοσιονομικής επέκτασης, με έμφαση στι δημόσιες επενδύσεις. Στο μέτωπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως επισημαίνει, υπάρχουν μεγάλα πειθώρια για αλλαγές που θε ενθαρρύνουν την καινοτομία και θα στηρίξουν τον επιχειρηματικό δυναμισμό. Προτείνει μεταξύ άλλων μεγαλύτερη διαφάνεια στο ρυθμιστικό πλαίσιο, περιορισμό των γραφειοκρατικών εμποδίων, όπως και των εμποδίων εισόδου σε επαγγελματικές υπηρεσίες και τον τομέα του λιανεμπορίου. Τονίζει δε ότι τα μέτρα θα πρέπει να είναι επωφελή για τους εργαζομένους και να δίνουν την απαραίτητη ώθηση στους μισθούς. Μία τελευταία συμβουλή στη νομισματική ένωση δε είναι να κινηθεί με ενότητα. «Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης πρέπει να δείξουν ότι μπορούν δρώντας από κοινού να επιταχύνουν την ανάπτυξη και να βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο για όλους. Να δείξουν ότι η Ευρώπη είναι ισχυρότερη από τα μεμονωμένα κράτη μέλη της» καταλήγει ο ΟΟΣΑ.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com