Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

Τα εκλογικά σενάρια του Μαξίμου: Ο Οκτώβριος, ο Μάιος και η …έκπληξη του Ιουνίου

Τρία εκλογικά σενάρια μελετά ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταφέρουν κυβερνητικές πηγές, με τον ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίζεται «κομμένος» στα δύο, σχετικά με το χρόνο των επόμενων εθνικών εκλογών.



Το Μαξίμου και αρκετοί κορυφαίοι υπουργοί, τελευταία και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, προκρίνουν το σενάριο του Οκτωβρίου και την εξάντληση της τετραετίας. Λέγεται μάλιστα ότι ανάμεσά τους είναι και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, παρά το γεγονός πως η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος λειτουργεί παραλυτικά για την οικονομία, καθώς όλοι οι τηρούν στάση αναμονής.

Η Κουμουνδούρου και το μεγαλύτερο μέρος της λεγόμενης εσωκομματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζει ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν τον Μάιο ή και νωρίτερα.

Οι υποστηρικτές του σεναρίου της εξάντλησης της τετραετίας υποστηρίζουν ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να μειώσει τη διαφορά κάτω του 5% και η Ν.Δ. να συγκεντρώσει ποσοστό μικρότερο του 30% στις ευρωεκλογές, τότε στους μήνες που απομένουν ως τις εθνικές εκλογές θα μπορέσουν να κάνουν την εκλογική αναμέτρηση ως και αμφίρροπη.

Οι υποστηρικτές  των εκλογών τον Μάιο ή και νωρίτερα, εκτιμούν ότι η εξάντληση της τετραετίας ενέχει μεγάλο ρίσκο για τον ΣΥΡΙΖΑ και φοβούνται το εύρος της επικείμενης ήττας στις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές. 

Υπολογίζουν ότι στις ευρωεκλογές είναι πιθανό οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ να κινηθούν σε άλλες κατευθύνσεις – ιδίως προς το Κίνημα Αλλαγής - και η τελική διαφορά με τη Ν.Δ. να είναι ακόμα μεγαλύτερη από αυτή που σήμερα δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.

Σε ό,τι αφορά το σενάριο του Ιουνίου, το οποίο κάποιοι εισηγούνται στον Πρωθυπουργό, έχει την προϋπόθεση η ψαλίδα των ευρωεκλογών μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. να μην είναι απαγορευτική και ο κ. Τσίπρας με προεκλογικό ντεμαράζ ενός μήνα να καταφέρει να μειώσει τη διαφορά με τη Ν.Δ., πετυχαίνοντας τον ρεαλιστικό εκλογικό του στόχο, δηλαδή να απομακρύνει τη Ν.Δ. από τον στόχο της αυτοδυναμίας.

Η …ειρωνεία για τον Πρωθυπουργό είναι ότι οι μετρήσεις που αμφισβητεί και οι δημοσκόποι που κατηγορεί για πολιτική απάτη, θα είναι και τελικοί του σύμβουλοι, σε μία φάση που οι πάντες εντός του ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση, δεν παύουν να τονίζουν το αυτονόητο, ότι δηλαδή είναι ο μόνος υπεύθυνος για να πάρει την μεγάλη απόφαση για την ημερομηνία των εθνικών εκλογών.

Τις επόμενες ημέρες, έως την επόμενη Τετάρτη 27 Μαρτίου, που έχει προγραμματιστεί η εκδήλωση για την παρουσίαση ολόκληρου του ευρωψηφοδελτίου, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανακοινώσει τους υπόλοιπους υποψηφίους. 

Σε αυτούς που δεν ανακοινώθηκαν ακόμη αλλά θεωρούνται εξαιρετικά πιθανοί ως υποψήφιοι ευρωβουλευτές, είναι η Έλενα Κουντουρα και ο Σπύρος Δανέλλης (για τους οποίους αναμένεται και διάταξη στη Βουλή που θα τους επιτρέπει την υποψηφιότητα χωρίς να πρέπει να παραιτηθούν από βουλευτές), η Μαρία Ρεπούση κ.ά.

Πληροφορίες που φέρουν τον Πρωθυπουργό να έχει βολιδοσκοπήσει με επιτυχία τον Παναγιώτη Γιαννάκη, ο οποίος φέρεται να έχει συμφωνήσει με τον κ. Τσίπρα τη συμμετοχή του στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, δεν επιβεβαιώνονται από κυβερνητικές πηγές, όπως δεν επιβεβαιώνονται και οι πληροφορίες για συμμετοχή των ηθοποιών Γ. Καπουτζίδη και Αλ. Γεωργούλη.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com