Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019

Πού καταλήγουν οι φόροι στην Ελλάδα

Οι κρατικές δαπάνες στην Ελλάδα ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι οι όγδοες υψηλότερες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό όμως που πρέπει να ενδιαφέρει περισσότερο είναι το πού κατευθύνονται και εάν αποδίδουν. 

Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι ύστερα από τρία μνημόνια και πληθώρα «μεταρρυθμίσεων», η Ελλάδα εξακολουθεί να μην δίνει τη δέουσα σημασία σε τομείς εξαιρετικά κρίσιμους για την ποιότητα της ζωής των πολιτών και το μέλλον της χώρας. Ουραγοί σε υγεία και εκπαίδευση. «Πρωταθλητές» στις δαπάνες για συντάξεις. Από τις χειρότερες επιδόσεις στη στήριξη των ανέργων και της οικογένειας.

Στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι κρατικές δαπάνες ανέρχονται στο 45,8% του ΑΕΠ (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του 2017), με το ποσοστό να μειώνεται σταθερά από το 2012, όταν και βρισκόταν στο 48,9% του ΑΕΠ. Στην Ελλάδα είναι στο 47,3%, το όγδοο υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των 28. Η Γαλλία έχει τα πρωτεία (56,5%), ενώ ακολουθούν σκδανδιναβικές χώρες, όπως η Φινλανδία (54,2%), η Δανία (51,2%) και η Σουηδία (49,4%). 

Η μερίδα του λέοντος στις συντάξεις

Το μεγαλύτερο κομμάτι καλύπτουν σε όλα τα κράτη μέλη οι δαπάνες κοινωνικής προστασίας. Στη χώρα μας ανέρχονται στο 19,4%, την ώρα που ο μέσος όρος της κοινότητας είναι 18,8%. Το 19,4% προκύπτει από δαπάνες ίσες με το 13,8% του ΑΕΠ για συντάξεις και επιδόματα γήρατος, 2,1% για επιζώντες, μόλις 0,6% για τη στήριξη οικογένειας και παιδιών, 0,5% για επιδόματα ανεργίας και 0,9% για «άλλες δαπάνες», που δεν προσδιορίζονται. Οι συντάξεις στην Ελλάδα καλύπτουν το 29% των συνολικών κρατικών δαπανών, με το ποσοστό να είναι το υψηλότερο στην Ε.Ε. των 28. Για την ενίσχυση των ανέργων η χώρα διαθέτει το 1% του συνόλου των κρατικών δαπανών της: 20η στην ΕΕ των 28.

Ουραγός σε υγεία και παιδεία 

Η υγεία απορροφά το 11,1% του συνόλου των κρατικών δαπανών στη χώρα μας, με το ποσοστό να μας κατατάσσει στην 25η θέση μεταξύ των 28. Ακόμη χαμηλότερα, στην 27η θέση, είμαστε στις δαπάνες για εκπαίδευση, οι οποίες καλύπτουν το 8,2% του συνόλου.

Ως ποστοσό του ΑΕΠ οι δαπάνες για την παιδεία είναι 3,9%, την ώρα που στην Κύπρο για παράδειγμα το ποσοστό είναι 5,7% και στην Πορτογαλία 5%. Το υψηλότερο ποσοστό καταγράφεται στη Σουηδία και είναι 6,8% ενώ ο μέσος  κοινοτικός όρος είναι στο 4,6%.  

Οι δαπάνες για την υγεία καλύπτουν το 5,2% του ελληνικού ΑΕΠ, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 7%. 

Ακριβές οι «γενικές δημόσιες υπηρεσίες»

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην κατηγορία «γενικές δημόσιες υπηρεσίες» κατευθύνονται στην χώρα μας δαπάνες, που αντιστοιχούν στο 17,6% του συνόλου των κρατικών δαπανών (δεύτερο υψηλότερο στους 28) και στο 8,3% του ΑΕΠ (το υψηλότερο μεταξύ των 28). Ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 5,8% του ΑΕΠ. 

Πρωταθλητισμό ως γνωστό κάνουμε και στις αμυντικές δαπάνες, που καλύπτουν το 2,5% του ΑΕΠ. 
 
website counter
friend finderplentyoffish.com