Κυριακή 31 Μαρτίου 2019

Φονικά drones που έχουν στόχο να μειώσουν το κόστος έρχονται να συντροφεύσουν τα μαχητικά αεροσκάφη

Φανταστείτε μια μοίρα από ετοιμοπόλεμα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη που πετούν δίπλα σε μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ. Αλλά δεν είναι βιντεοπαιχνίδι. Αντίθετα, αποτελεί μέρος ενός σχεδίου του Πενταγώνου να μειώσει το κόστος.



Ένα αεριωθούμενο drone, τύπου Valkyrie, πέταξε με επιτυχία πάνω από την Yuma της Αριζόνα μια Τετάρτη στις αρχές Μαρτίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορίας.

Αυτό το σκάφος μήκους 9 μέτρων μπορεί να είναι το σχήμα του μέλλοντος. Μπορεί επίσης να ανοίξει ένα νέο κανάλι πωλήσεων για τους εργολάβους στον τομέα της άμυνας.

Τα στρατιωτικά αεροσκάφη είναι ακριβά και συχνά μαστίζονται από προβλήματα ανάπτυξης. Η Lockheed Martin, βασική κατασκευάστριας του μαχητικού αεροσκάφους F-35, ανακοίνωσε μείωση του κόστους κατά 5,4% τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ακόμη κι έτσι, η standard έκδοση κοστίζει 89,2 εκατομμύρια δολάρια. Δύο παραλλαγές που προορίζονται για το ναυτικό θα κοστίσουν 111,5 εκατομμύρια δολάρια και 107,7 εκατομμύρια δολάρια, αντίστοιχα.

Συνολικά το πρόγραμμα αναμένεται να κοστίσει στους φορολογούμενους των ΗΠΑ 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια του συμβολαίου. Το Πεντάγωνο είναι πρόθυμο να περιορίσει το κόστος. Το project XQ-58A Valkyrie μπορεί να αποτελέσει λύση.

Έχοντας κατασκευαστεί από την Kratos Unmanned Aerial System σε συνεργασία με το ερευνητικό εργαστήριο της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, το drone αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για τη μείωση του κόστους χρήσης των μεγάλων και αποτελεσματικών αεροπορικών στόλων.

Το Valkyrie μπορεί να φτάσει σε ταχύτητα τα 652 μίλια ανά ώρα ενώ πετάει στα 44.957 πόδια για σχεδόν 2.500 μίλια. Το πτερύγιο των 6 μέτρων μπορεί να μεταφέρει έως και οκτώ βόμβες μικρής διαμέτρου, καθιστώντας το σκάφος ιδανικό σύντροφο για τα μαχητικά αεροσκάφη F-22 και F-35.

Ο Πρόεδρος Trump επιδιώκει να ενισχύσει τις δαπάνες του Πενταγώνου στα 750 δισεκατομμύρια δολάρια και να ενισχύσει τις αμυντικές δαπάνες κατά 34 δισεκατομμύρια δολάρια συνολικά. Στο μεταξύ, οι ανάδοχοι του Πενταγώνου προσπαθούν να παράσχουν περισσότερη δύναμη πυρός με αυτά χρήματα και το Valkyrie επιδιώκει να κάνει ακριβώς αυτό.

Και με κόστος μόλις 2-3 εκατ. δολαρίων ανά drone, το Valkyrie είναι φθηνότερο κι από έναν πύραυλο Patriot.

Αλλά το πραγματικό του πλεονέκτημα είναι η δυνατότητα να πετάξει μόνο του ή ως μέρος ενός σμήνους, που θα ελέγχεται από επανδρωμένο αεροσκάφος ή από το έδαφος.

Οι μοίρες των Valkyrie θα μπορούσαν να "συντροφεύουν" δαπανηρά μαχητικά αεροσκάφη –πετώντας μπροστά για να χτυπήσουν ή να παρακολουθήσουν στόχους του εχθρού, όπως ακριβώς και στα βιντεοπαιχνίδια.

Παρόλο που βάζει λιγότερους πιλότους σε κίνδυνο, ανοίγει τη δυνατότητα συντριπτικών στόλων αέρος, με σχετικά μικρό κόστος.

Κανονικά, η αντικατάσταση μιας ακριβής επιλογής με μια φθηνότερη εναλλακτική λύση δεν θα χρειαζόταν πολλή σκέψη. Ωστόσο, σπάνια τα πράγματα λειτουργούν έτσι στην αμυντική βιομηχανία.

Τα συμβόλαια είναι σύνθετα. Συχνά, τα διάφορα μέρη σημαντικών προγραμμάτων μοιράζονται μεταξύ αρκετών εταιρειών.

Το Πεντάγωνο υποστηρίζει ότι αυτή η πρακτική εξασφαλίζει καλύτερη μακροπρόθεσμη στρατιωτική ετοιμότητα.

Καμία εταιρεία δεν έχει ωφεληθεί περισσότερο από την Boeing. Αυτή η κατασκευάστρια συστημάτων αεράμυνας αλλά και εμπορικών και στρατιωτικών αεροσκαφών με έδρα το Ιλινόις έχει βάλει το δάχτυλο της σε πολλά βάζα με μέλι του Πενταγώνου. Συγκέντρωσε 13,7 δισεκατομμύρια δολάρια από κρατικά αμυντικά συμβόλαια μόνο τον Σεπτέμβριο του 2018, σύμφωνα με έκθεση του CNBC.

H εταιρεία έχει δημιουργήσει έναν ανταγωνιστή ακόμη και για το Valkyrie, τον οποίο αποκαλεί "πιστό σύντροφο". Το μήκους 11 μέτρων Airpower Teaming System drone έκανε το ντεμπούτο του σε αυστραλιανή αεροπορική επίδειξη τον Φεβρουάριο.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com