Κυριακή 31 Μαρτίου 2019

Facebook: Αποβάλλει κάθε εθνικιστικό και ρατσιστικό περιεχόμενο

Το Facebook με ανακοίνωσή του γνωστοποίησε ότι αποβάλλει από κάθε πλατφόρμα που ελέγχει περιεχόμενο που σχετίζεται με εθνικισμό, ρατσισμό και την «λευκή υπεροχή».


Της απόφασης του Facebook είχε προηγηθεί σειρά αντιδράσεων από ομάδες προάσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων αλλά και ακαδημαϊκών. «Είναι ξεκάθαρο ότι τέτοιου είδους αντιλήψεις είναι βαθιά συνδεδεμένες με οργανωμένες ομάδες μίσους και δεν έχουν θέση στις υπηρεσίες μας», ήταν η χαρακτηριστική φράση που χρησιμοποιήθηκε στο blog post της εταιρείας.

Της χθεσινής απόφασης είχε προηγηθεί μια σειρά ανάλογων μέτρων που προσπαθούσαν να περιορίσουν την έκφραση μίσους εναντίον ατόμων με διαφορετικά φυλετικά, θρησκευτικά ή εθνικά χαρακτηριστικά. Ωστόσο, ομάδες ακτιβιστών αλλά και ακαδημαϊκοί θεωρούσαν ότι υπήρχαν ακόμη κενά στους κανονισμούς του Facebook που επέτρεπαν σε ομάδες λευκών εθνικιστών και όσων πιστεύουν στην ανωτερότητα της λευκής φυλής να εκφράζουν τις απόψεις τους.

Σε κάθε περίπτωση, η χθεσινή κίνηση του Facebook επιχειρεί να αποδείξει ότι το μεγαλύτερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο στηρίζει έμπρακτα τις προσπάθειες καταπολέμησης κάθε πράξης μίσους. Να υπενθυμίσουμε ότι η απόφαση έρχεται στον απόηχο της τρομοκρατικής επίθεσης στο Κράιστ Τσερτς της Νέας Ζηλανδίας όπου ο δράστης χρησιμοποίησε το Facebook για να μεταδώσει ζωντανά τις πράξεις του.

Επιπλέον, σε έρευνα που πραγματοποίησε το Motherboard (Vice) πέρυσι και μετά από έλεγχο εσωτερικών εγγράφων του Facebook, φαίνεται ότι η πλατφόρμα επέτρεπε την δημοσίευση περιεχομένου συγκεκριμένων ρατσιστικών και εθνικιστικών ομάδων, παρά τους όποιους επίσημους περιορισμούς. Είχε προηγηθεί η προσπάθεια «ξεκαθαρίσματος» τέτοιων αναρτήσεων ύστερα από την δολοφονική επίθεση νέο-ναζί στην Σάρλοτβιλ της Βιρτζίνια των Ηνωμένων Πολιτειών, το 2017.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τότε είχαν συμπεριληφθεί εξαιρέσεις καθώς το Facebook θεωρούσε ότι θα έπρεπε να υπάρχει εναλλακτικός χειρισμός καθώς στις ευρύτερες έννοιες «εθνικισμός» και «απόσχιση» θα έπρεπε να βρουν χώρο να εκφράζονται και ομάδες που μιλούσαν για την Αμερικανική Επανάσταση ή το κίνημα απόσχισης των Βάσκων στην Ισπανία. Προφανώς αυτές οι θέσεις άλλαξαν ριζικά τους τελευταίους μήνες.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του Facebook, «οι άνθρωποι θα μπορούν ακόμα να εκφράζουν την υπερηφάνεια για την λευκή καταγωγή τους», χωρίς όμως να υπάρχει ανεκτικότητα σε κηρύγματα μίσους, ρατσισμό και εθνικισμό.

Η νέα πολιτική θα εφαρμοστεί από την επόμενη εβδομάδα τόσο στο Facebook όσο και στο Instagram. «Δυστυχώς, πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που θα προσπαθούν να ξεγελάσουν τα συστήματά μας και να προβούν σε κηρύγματα μίσους», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της εταιρείας. «Πρόκληση για εμάς είναι να παραμείνουμε σταθεροί και να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε τις τεχνολογίες μας, ενσωματώνοντας νέες πολιτικές και συνεργαζόμενοι με ειδικούς που μπορούν να ενισχύσουν τις προσπάθειές μας», καταλήγει η ανακοίνωση.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com