Πέμπτη 11 Απριλίου 2019

Με αυστηρά κριτήρια οι 120 δόσεις

Εντός του Απριλίου θα κατατεθούν στη Βουλή οι ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία και στην εφορία μέχρι 120 δόσεις, αλλά το πλαίσιο θα περιέχει δικλίδες ασφαλείας προκειμένου να αποκλείονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, ενώ παράλληλα θα έχει και αυστηρά καθορισμένη ολιγόμηνη διάρκεια.



Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσαν χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, με τον υπουργό Οικονομικών να εξηγεί ότι οι ρυθμίσεις δεν εμπίπτουν στη σφαίρα της διαπραγμάτευσης. «Είναι δικό μας θέμα. Βέβαια, οι θεσμοί ενδιαφέρονται ιδιαίτερα να μη ληφθούν αποφάσεις που θα επηρεάσουν αρνητικά την κουλτούρα πληρωμής των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών».

«Δεν θα αργήσουν οι ρυθμίσεις», είπε ο υπουργός Οικονομικών, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι πριν από το τέλος Απριλίου θα έχουν έρθει τα σχετικά νομοσχέδια στη Βουλή.

Τα δύο κυβερνητικά στελέχη αναφέρθηκαν επίσης στην αναγκαιότητα να προχωρήσει η διαδικασία για τη μερική αποπληρωμή του δανείου προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Όσον αφορά το θέμα του αφορολόγητου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επέμεινε στη γνώριμη θέση τόσο του ιδίου όσο και της κυβέρνησης. «Κάθε πράγμα στον καιρό του» υποστήριξε αναφερόμενος στο θέμα της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των θεσμών επί του συγκεκριμένου θέματος.

Μιλώντας χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό «Ράδιο Θεσσαλονίκη» ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριξε ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι να παρουσιαστεί ένα έξυπνο σύστημα στο οποίο θα ενταχθούν αυτοί που έχουν πραγματική ανάγκη και όχι οι κακοπληρωτές. «Θέλουμε ένα σύστημα που να βοηθήσει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που συσσωρεύτηκαν κατά την περίοδο της κρίσης» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, ενώ ερωτηθείς για το αν το θέμα των ρυθμίσεων θα πρέπει να συμφωνηθεί και με τους εκπροσώπους των θεσμών, απάντησε τα εξής: «Οι ρυθμίσεις δεν εμπίπτουν στη σφαίρα της διαπραγμάτευσης. Είναι δικό μας θέμα. Βέβαια, οι θεσμοί ενδιαφέρονται ιδιαίτερα να μη ληφθούν αποφάσεις που θα επηρεάσουν αρνητικά την κουλτούρα πληρωμής των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών».

Επισημαίνοντας τη σπουδή των δανειστών για την «κουλτούρα πληρωμών», αλλά και την απόφαση της κυβέρνησης να μην επιβραβευθούν οι κακοπληρωτές, ουσιαστικά ο υπουργός Οικονομικών περιέγραψε τις βασικές παραμέτρους της ρύθμισης των οφειλών προς την εφορία, οι οποίες θα είναι οι εξής:

1. Η ρύθμιση -όπως και η αντίστοιχη για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια- θα γίνει μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας και θα είναι περιορισμένης χρονικής διάρκειας. Δηλαδή, στους οφειλέτες θα δοθεί χρονικό περιθώριο της τάξεως των 3-4 μηνών προκειμένου να εντάξουν τα χρέη τους στην πλατφόρμα.

2. Η διατήρηση της ρύθμισης και των πλεονεκτημάτων που θα προσφέρει στους οφειλέτες (σ.σ.: βασικό όφελος θα είναι η διαγραφή ακόμη και του 90% των προσαυξήσεων) θα υπόκειται σε συγκεκριμένες προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων θα είναι η πληρωμή των τρεχουσών φορολογικών υποχρεώσεων. Επίσης και στη ρύθμιση των οφειλών προς την εφορία θα υπάρχει αυστηρή ρήτρα αντίστοιχη με αυτή της ρύθμισης για την κύρια κατοικία, να μη χάνονται οι προθεσμίες για περισσότερες από μία ή δύο δόσεις.

3. Η θέσπιση αυστηρών περιουσιακών κριτηρίων. Στον κατάλογο θα περιλαμβάνονται τα πάντα: από καταθέσεις, ομόλογα και ακίνητα μέχρι αυτοκίνητα και σκάφη αναψυχής. Όσοι υπερβαίνουν συγκεκριμένα όρια δεν θα εντάσσονται καν στην πλατφόρμα.

4. Η θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων όχι μόνο για την ένταξη στη ρύθμιση, αλλά ακόμη και για τον καθορισμό του αριθμού των δόσεων. Έτσι, τον μέγιστο αριθμό των δόσεων (πιθανότατα 120, αν και χθες ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε στον αριθμό 100, χωρίς να είναι βέβαιο αν αυτό έγινε εκ παραδρομής ή όχι) θα τον διασφαλίζουν μόνο όσοι έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα. Αντίθετα, όσο θα αυξάνεται το δηλωθέν εισόδημα τόσο θα περιορίζεται ο αριθμός των δόσεων που θα μπορεί να χρησιμοποιήσει ο οφειλέτης. Ως «κόφτης» δόσεων θα λειτουργήσει και το ελάχιστο ποσό κάθε δόσης, το οποίο αναμένεται να οριστεί στα 50 ευρώ.

Τα δάνεια του ΔΝΤ

Τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όσο και ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκαν χθες δημοσίως και στην προοπτική μερικής αποπληρωμής του δανείου προς το ΔΝΤ, εντάσσοντας και το συγκεκριμένο θέμα στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης μετά την ολοκλήρωση της 2ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Υπάρχει σχέδιο υπό επεξεργασία για την αποπληρωμή μέρους της οφειλής προς το ΔΝΤ, αλλά και άλλων οφειλών με υψηλό κόστος, υποστήριξε ο κ. Τζανακόπουλος, χωρίς όμως να επεκταθεί σε λεπτομέρειες σχετικά με τον χρόνο ή τις λεπτομέρειες της σχετικής διαδικασίας.

Από την άλλη, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στην πρόθεση για την αποπληρωμή του ακριβότερου τμήματος του χρέους -το οποίο εκτιμάται στα 3,5 με 4 δισ. ευρώ όπως ανέφερε- και το οποίο τοκίζεται με επιτόκιο άνω του 5%.

Τα δύο κυβερνητικά στελέχη δεν προσδιόρισαν χρονικά τη λήψη των σχετικών αποφάσεων, ωστόσο εκτιμάται ότι οι διαδικασίες θα δρομολογηθούν με την επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών στην Ουάσιγκτον. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναχωρεί για την αμερικανική πρωτεύουσα την Πέμπτη και στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ θα έχει σειρά συναντήσεων, μεταξύ των οποίων και με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Με «στρατηγική» συντάξεων στο θέμα του αφορολογήτου

Πιστός στη γραμμή της κυβέρνησης, αλλά και σε προηγούμενες σχετικές δηλώσεις του, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε με τη φράση «κάθε πράγμα στον καιρό του» για το θέμα της διαπραγμάτευσης όσον αφορά το ύψος του αφορολογήτου. Ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι θα ακολουθηθεί αντίστοιχη διαδικασία με το θέμα της μείωσης των συντάξεων (η οποία και τελικώς αποφεύχθηκε), ενώ ανέφερε ότι τελεί σε γνώση της κυβέρνησης το γεγονός ότι η μείωση του αφορολογήτου θα είναι επιζήμια για μεγάλη μερίδα της ελληνικής κοινωνίας. Σημειώνεται ότι για το ίδιο θέμα ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο δήλωσε πρόσφατα ότι «αν οι στόχοι της Ελλάδας έχουν επιτευχθεί, το θέμα θα μπορούσε να τεθεί και όλοι γύρω από το τραπέζι θα μπορούσαν να συμβιβαστούν». Πρόσθεσε ωστόσο ότι «το συγκεκριμένο μέτρο πρέπει να εξεταστεί πολύ προσεκτικά, με τους στόχους που η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει να επιτυγχάνει» δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Διατήρηση σταθερών εκτιμήσεων από το ΔΝΤ

Χωρίς επικαιροποιημένες προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας δόθηκαν στη δημοσιότητα οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ. Στην έκθεση του Ταμείου για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία συντάχθηκε στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου, εξακολουθεί να υπάρχει η εκτίμηση ότι το ΑΕΠ του 2018 έκλεισε στο +2,1% (όταν η ΕΛΣΤΑΤ έχει ήδη διορθώσει το ποσοστό της ανάπτυξης στο 1,9%), αλλά και η πρόβλεψη ότι το 2019 θα κλείσει στο 2,4% και το 2020 στο +2,2%. Το ΔΝΤ αναμένεται ότι θα επικαιροποιήσει τις προβλέψεις του για την ελληνική οικονομία τον Ιούνιο, στο πλαίσιο της δημοσίευσης της σχετικής έκθεσης για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Για τα υπόλοιπα βασικά οικονομικά μεγέθη, οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ όπως αποτυπώνονται στην έκθεση έχουν ως εξής:

1. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,1% για το 2019 και στο 1,4% για το 2020 (από 0,8% το 2018).

2. Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να κλείσει με έλλειμμα 2,7% το 2019 και 2,6% για το 2020.

3. Η ανεργία προβλέπεται να υποχωρήσει στο 18,5% το 2019 (από 19,6% το 2018), για να περιοριστεί περαιτέρω στο 17,5% το 2020.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com