Παρασκευή 12 Απριλίου 2019

Ο δεκάλογος της ένταξης στις 120 δόσεις

Θέμα ολίγων ημερών είναι πλέον η κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας για τη ρύθμιση των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε 120 δόσεις. 



Σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες, όλα τα κρίσιμα ζητήματα της ρύθμισης των χρεών έχουν «κλειδώσει» και πιθανότατα μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη το νομοσχέδιο θα έρθει προς ψήφιση από τη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Το νομοσχέδιο-«σκούπα» θα προβλέπει μείωση της αρχικής οφειλής (του κεφαλαίου) για ελεύθερους επαγγελματίες (ασφαλισμένους πρώην ΟΑΕΕ, πρώην ΕΤΑΑ, πρώην ΟΓΑ) και αμειβόμενους με μπλοκάκι κατά μέσο όρο από 50% έως 55%, ενώ η διαγραφή των προσαυξήσεων και προστίμων επί της αρχικής οφειλής θα είναι οριζόντια κατά 85%. Επίσης, για εργοδότες και επιχειρήσεις που χρωστούν στο πρώην ΙΚΑ θα προβλέπεται ρύθμιση σε έως 120 δόσεις, αλλά με 50% έκπτωση στα πρόστιμα. Στην περίπτωση που ο οφειλέτης - εργοδότης επιλέξει την εφάπαξ αποπληρωμή του συνολικού χρέους, τότε η έκπτωση στις προσαυξήσεις θα ανέρχεται στο 100%. Η ελάχιστη μηνιαία δόση αναμένεται να οριστεί στα 50 ευρώ και θα προσαυξάνεται για όσους οφειλέτες είναι εκπρόθεσμοι στις πληρωμές τους με ετήσια προσαύξηση ύψους 5%.

Οι δέκα άξονες της ρύθμισης

Οι δέκα βασικοί άξονες της ρύθμισης που έχουν οριστικοποιηθεί και αφορούν όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, εμπόρους, βιοτέχνες, γιατρούς, μηχανικούς, δικηγόρους, αγρότες, τους συνταξιούχους που δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη επειδή χρωστούν πάνω από 20.000 ευρώ στα ταμεία, αλλά και όσους αμείβονταν με μπλοκάκι είναι οι εξής:

1. για όλες τις προαναφερόμενες κατηγορίες ασφαλισμένων δεν θα υπάρχουν εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια,
2. η ρύθμιση θα αφορά και χρέη της περιόδου 2017-2018, αλλά σε αυτά δεν θα υπάρξει επανυπολογισμός και θα μπορεί κάποιος να τα εντάξει στη ρύθμιση, υπό την προϋπόθεση ότι καταβάλλει οπωσδήποτε τις φετινές ασφαλιστικές εισφορές για το διάστημα από Ιανουάριο του 2019 μέχρι και Μάρτιο του 2019,
3. θα υπάρχει διπλό «κούρεμα» χρεών και στη βασική οφειλή και στις προσαυξήσεις,
4. η κατώτατη δόση θα είναι 50 ευρώ για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες,
5. για τους αγρότες η κατώτατη δόση θα είναι 30 ευρώ,
6. προσοχή! επισημαίνεται ότι ο επανυπολογισμός της οφειλής και το «κούρεμα» χρεών θα συνεπάγεται ανάλογη μείωση της σύνταξης,
7. για τον λόγο αυτό ο οφειλέτης θα επιλέγει, αν το θέλει,  να μπει στη ρύθμιση ακόμη και χωρίς επανυπολογισμό προκειμένου να έχει αυξημένη σύνταξη,
8. θα υπάρχει πιθανότατα και η δυνατότητα να ρυθμιστούν οι οφειλές για το χρονικό διάστημα πριν από το 2002,
9. το «κούρεμα» των προσαυξήσεων για το χρονικό διάστημα 2002-2016 θα είναι κατά 85% για όλους και όχι έως 85%, ενώ η ετήσια προσαύξηση των δόσεων για όσους είναι εκπρόθεσμοι θα είναι 5%,
10. θα παραμείνει το όριο χρεών των 20.000 ευρώ που ισχύει σήμερα και όταν κάποιος δεν το ρυθμίζει δεν μπορεί να λάβει τη σύνταξή του. Τέλος, όπως είχε αποκαλύψει η «Ν», στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν και οφειλές εργοδοτών και επιχειρήσεων προς το πρώην ΙΚΑ.

Ηλεκτρονικά βήματα

 Όπως εξήγησαν στη «Ν» στελέχη του υπουργείου, όλη η διαδικασία θα μπορεί να γίνει μέσα από τρία απλά «ηλεκτρονικά βήματα», που είναι τα ακόλουθα:

Βήμα πρώτο: Ο οφειλέτης χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ (Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης) και τον ΑΦΜ θα εισέρχεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για να δει ποιο ακριβώς είναι το ύψος του χρέους του.

Βήμα δεύτερο: Στη συνέχεια μεταφέροντας το ποσό του χρέους στην επόμενη σελίδα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, θα μπορεί να δει ποιο είναι το τελικό ποσό που θα πρέπει να πληρώσει μετά το «διπλό κούρεμα» της αρχικής οφειλής και των προσαυξήσεων. Επίσης, θα βλέπει ταυτόχρονα και τον αριθμό των δόσεων καθώς και το ύψος της κάθε μηνιαίας δόσης που θα πρέπει να πληρώσει.

Βήμα τρίτο: Εάν οφειλέτης αποδεχθεί το ύψος των «κουρεμένων» δόσεων και το ύψος της νέας οφειλής, τότε στο τρίτο βήμα θα προχωρήσει ηλεκτρονικά στην αποδοχή της νέας ρύθμισης της οφειλής του. Έτσι, μετά την ολοκλήρωση της ρύθμισης και το «διπλό κούρεμα» ο κάθε οφειλέτης θα έχει στο εξής μία νέα μειωμένη οφειλή, την οποία θα μπορεί να αποπληρώσει σε έως 120 δόσεις.


  Πώς θα γίνει το «κούρεμα» χρεών και προσαυξήσεων

Η νέα ρύθμιση που αναμένεται να ψηφιστεί το αργότερο μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, δηλαδή πριν από το Πάσχα, περιλαμβάνει τα εξής βασικά στοιχεία:
1. Κατ' αρχάς, θα αφορά πρωτίστως οφειλές που δημιουργήθηκαν μέχρι τις 31/12/2016, δηλαδή πριν από τη λειτουργία του ΕΦΚΑ. Αυτό σημαίνει ότι είναι χρέη τα οποία υπολογίστηκαν με βάση τις παλιές ασφαλιστικές κλάσεις και τα τεκμαρτά εισοδήματα που ίσχυαν μέχρι τότε.
2. Πάνω σε αυτά τα χρέη θα έρθει «διπλό κούρεμα». Δηλαδή, η πρώτη μείωση θα αφορά τον επανυπολογισμό του ύψους του αρχικού χρέους του οφειλέτη όχι με βάση τις ασφαλιστικές κλάσεις που ίσχυαν μέχρι το 2016, αλλά με βάση την ελάχιστη μηνιαία εισφορά των 158 ευρώ που έχει ο ΕΦΚΑ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τα 58 ευρώ για τους αγρότες. Με αυτόν τον επανυπολογισμό θα μειωθεί δραστικά έως και 50% με 55% το αρχικό βασικό χρέος από ασφαλιστικές εισφορές.
3. Στη συνέχεια θα υπάρξει «κούρεμα» των προσαυξήσεων επί της αρχικής οφειλής κατά 85%, στα πρότυπα του εξωδικαστικού μηχανισμού.
4. Αφού «κουρευτούν» τόσο η αρχική οφειλή όσο και οι προσαυξήσεις, στο νέο ποσό της οφειλής που θα προκύψει θα προσδιοριστεί ο αριθμός των δόσεων που θα είναι 36 μηνιαίες δόσεις για οφειλές έως και 3.000 ευρώ και έως 120 δόσεις για οφειλές μεγαλύτερες από 3.000 ευρώ.

Πόσους και ποιους αφορά η ρύθμιση

 Να επισημανθεί ότι στη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων θα μπορούν να ενταχθούν περίπου 80.000 μη μισθωτοί, ηλικίας άνω των 62 ετών, κυρίως ασφαλισμένοι σε πρώην ΟΑΕΕ και ΤΕΒΕ που δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν εξαιτίας των οφειλών τους προς τον ΕΦΚΑ.

 Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, η νέα ρύθμιση θα αφορά περίπου 950.000 οφειλέτες. Οι οφειλέτες αυτοί προέρχονται κυρίως από τον πρώην ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ) και ο αριθμός τους περιλαμβάνει περίπου 580.000 ελεύθερους επαγγελματίες, εμπόρους, βιοτέχνες, καταστηματάρχες, από τον πρώην ΟΓΑ περίπου 360.000 αγρότες και περίπου 15.000 δικηγόρους, μηχανικούς και γιατρούς ασφαλισμένους στο πρώην ΕΤΑΑ.

Επισημαίνεται ότι με τη νέα ρύθμιση ωφελημένοι θα είναι και όσοι έχουν υπερβεί το 62ο έτος της ηλικίας τους, αλλά λόγω αδυναμίας αποπληρωμής ή ρύθμισης των παλαιών οφειλών δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη επειδή χρωστούν.

Ήδη, βρίσκεται στο τελικό στάδιο και η διαμόρφωση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΕΦΚΑ που θα υποδέχεται τις αιτήσεις των οφειλετών. Αυτή αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το αργότερο μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, ώστε από την 1η Μαΐου να μπορεί να υποδέχεται τις αιτήσεις. Το χρονικό περιθώριο που θα έχει ο οφειλέτης για να μπει στη νέα ρύθμιση θα είναι διάρκειας τριών μηνών, αρχής γενομένης από τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Επιδίωξη του υπουργείου Εργασίας είναι η νέα ρύθμιση να συγκεντρώσει τον μέγιστο αριθμό οφειλετών, ώστε να εξυπηρετηθούν παράλληλα δύο βασικοί στόχοι. Η διευκόλυνση δεκάδων χιλιάδων οφειλετών που σήμερα είναι αποκομμένοι από τις υπόλοιπες ρυθμίσεις και ταυτόχρονα να εισρεύσουν νέα έσοδα στα ταμεία του ΕΦΚΑ.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com