Σάββατο 6 Απριλίου 2019

Εισφορές 20,2% στους συνταξιούχους που αμείβονται με απόδειξη δαπάνης

Ούτε οι συνταξιούχοι δεν "γλιτώνουν" από τις νέες εισφορές στις αμοιβές με απόδειξη δαπάνης.



Και αυτό γιατί από φέτος θα πρέπει και αυτοί να πληρώνουν τις εν λόγω εισφορές, εφόσον κόβουν το σχετικό δελτίο για υπηρεσία την οποία παρείχαν σε κάποιον εργοδότη, παρότι έχουν ήδη λάβει σύνταξη με βάση τον ασφαλιστικό βίο τους.

Συγκεκριμένα, οι νέες εισφορές ανέρχονται σε 20,2% (13,3% για την κύρια ασφάλιση και 6,95% για την υγεία) και επιβάλλονται επί των καθαρών αμοιβών για τις οποίες κόβεται το εν λόγω παραστατικό.

Οι εισφορές αυτές παρακρατούνται από όσους παρέχουν υπηρεσία, αλλά τις καταβάλλει ο εργοδότης.

Όποιος εργοδότης δεν τις δηλώσει εμπρόθεσμα ή δεν τις καταβάλλει εμπρόθεσμα, βαρύνεται με πρόστιμο 3% για κάθε μήνα καθυστέρησης.

Τις  ασφαλιστικές κρατήσεις αυτές πρέπει να τις καταβάλλουν γενικότερα εκείνοι που πληρώνονται με τον συγκεκριμένο τρόπο από την 1η Φεβρουαρίου 2019, σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, ακόμα και αν παράλληλα απασχολούνται είτε ως μισθωτοί, είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες, είτε ως και τα δύο και έτσι ήδη ασφαλίζονται και καταβάλλουν εισφορές. Έτσι, θα τις καταβάλλουν και οι συνταξιούχοι, ακόμα και αν παράλληλα αποκτούν εισόδημα (εκτός από τη σύνταξή τους) ως ελεύθεροι επαγγελματίες (πχ αν είναι μέλη κάποιας εταιρείας) είτε ως μισθωτοί.

Εξαιρούνται μόνο από τη δυνατότητα να κόψουν απόδειξη δαπάνης, όσοι εισπράττουν με απόδειξη δαπάνης  πάνω από 10.000 ευρώ ετησίως.

Με άλλα λόγια, μπορεί να κοπεί απόδειξη δαπάνης μόνο για ετήσιο εισόδημα (σ.σ.: από απόδειξη δαπάνης) έως 10.000 ευρώ.

Για εισόδημα άνω των 10.000 ευρώ, πρέπει να κοπεί είτε "μπλοκάκι" (δελτίο παροχής υπηρεσιών), είτε να υπάρξει πρόσληψη του αμειβόμενου ως μισθωτού.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com