Παρασκευή 5 Απριλίου 2019

Ασφαλιστικές εισφορές 26,9% στα μέλη των συνεταιρισμών εργαζομένων

Εισφορές ύψους 26,9% θα πρέπει να πληρώσουν τα μέλη των Συνεταιρισμών Εργαζομένων  υπέρ του ΕΦΚΑ και του ΕΟΠΥΥ.



Αυτό ξεκαθαρίζει εγκύκλιος του ΕΦΚΑ, σημειώνοντας πως από τον Οκτώβριο του 2016 μπορούν να συσταθούν οι Συνεταιρισμοί Εργαζομένων, ως αστικοί συνεταιρισμοί που έχουν ως καταστατικό σκοπό τη "συλλογική ωφέλεια", όπως ορίζεται και διαθέτουν εκ του νόμου εμπορική ιδιότητα. Μέλη τους είναι αποκλειστικά και μόνο φυσικά πρόσωπα, τα οποία επιθυμούν να βιοποριστούν, παράγοντας από κοινού αγαθά και υπηρεσίες για τρίτους.

Τα μέλη των Συνεταιρισμών Εργαζομένων, υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση σύμφωνα με τις καταστατικές του διατάξεις του πρώην ΟΑΕΕ (σ.σ. από την 1/1/2017 έχει ενταχθεί στον ΕΦΚΑ).

Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποχρεωτική ασφάλιση των μελών των Συνεταιρισμών Εργαζομένων, είναι η απόκτηση της ιδιότητας του μέλους, η οποία συντελείται με την εγγραφή του στον Συνεταιρισμό και την καταχώρησή της στο Μητρώο Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας (Μ.Κ.Ε) του Γενικού Μητρώου Φορέων Κοινωνικής & Αλληλέγγυας Οικονομίας.

Επισημαίνεται ότι στο Μητρώο Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας εγγράφονται υποχρεωτικά οι Συνεταιρισμοί Εργαζομένων προκειμένου να πιστοποιηθούν ως Συνεταιρισμοί Εργαζομένων και να αποκτήσουν νομική και εμπορική ιδιότητα.

Για την εγγραφή των μελών Συνεταιρισμού Εργαζομένων στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΕΦΚΑ απαιτείται εκτός των γνωστών δικαιολογητικών, πιστοποιητικό/βεβαίωση μέλους του Συνεταιρισμού από το Μητρώο Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας.

Τα υπαγόμενα πρόσωπα καταβάλλουν μέχρι 31/12/2016, για κύρια ασφάλιση και υγειονομική περίθαλψη, τις προβλεπόμενες για τον π.ΟΑΕΕ ασφαλιστικές εισφορές.

Από 1/1/2017, καταβάλλουν οι ίδιοι εισφορές 20% υπέρ της κύριας ασφάλισης τους (ΕΦΚΑ) και 6,9% υπέρ της ιατρο-φαρμακευτικής περίθαλψης τους (ΕΟΠΥΥ).

Εφόσον τα μέλη του Συνεταιρισμού ασκούν παράλληλα και άλλη επαγγελματική δραστηριότητα, μέχρι 31/12/2016 έχουν εφαρμογή οι σχετικές γενικές, ειδικές ή καταστατικές διατάξεις των πρώην φορέων κύριας ασφάλισης, στους οποίους υπάγονται για την ασκούμενη επαγγελματική τους δραστηριότητα. Από 1/1/2017 έχουν εφαρμογή οι ρυθμίσεις περί παράλληλης ασφάλισης.

Σε σχέση με το "καθεστώς" των εισφορών των μελών Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, θα ακολουθήσουν νεότερες οδηγίες από τον ΕΦΚΑ, σύμφωνα με την ίδια εγκύκλιο.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com