Παρασκευή 12 Απριλίου 2019

Αναδρομικά έως 360.000 ευρώ ζητούν συνταξιούχοι βουλευτές

Αναδρομικά συντάξεων που κυμαίνονται μεταξύ 230.000 ως 360.000 ευρώ ζητούν συνταξιούχοι βουλευτές με μηνύσεις κατά υπαλλήλων του ΕΦΚΑ, όπως αναφέρει σε αποκλειστικό του δημοσίευμα ο Ελεύθερος Τύπος. 



Οι αγωγές τους, μια εκ των οποίων και ίσως την πιο "χτυπητή", με αναδρομικά 360.000 ευρώ (!), που εξασφάλισε και αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος, προκαλούν πανικό στους δημοσίους υπαλλήλους (γενικούς διευθυντές, διευθυντές, προϊσταμένους) που τις παραλαμβάνουν από δικαστικούς κλητήρες, καθώς οι συνταξιούχοι βουλευτές στρέφονται εναντίον τους, γιατί όπως ορίζουν οι νόμοι αυτοί καθίστανται, εκ της θέσεως ευθύνης που κατέχουν, υπεύθυνοι για την εφαρμογή αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων και την πληρωμή των αναδρομικών τους.

Ωστόσο, η πίεση των συνταξιούχων πρώην εθνοπατέρων να εξασφαλίσουν τη δική τους τσέπη μπορεί να αποδειχθεί καταλύτης για 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχους και να προκαλέσει ντόμινο επιστροφών χιλιάδων ευρώ και σε αυτούς από τις παράνομες μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 που διεκδικούν μετά τον Ιούνιο του 2015, όταν το Συμβούλιο της Επικρατείας τις κατέστησε άκυρες μεν, αλλά συνέχισε να επιβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ παρανομώντας μέσω του ΕΦΚΑ που δεν εφαρμόζει αμετάκλητη απόφαση του ΣτΕ!

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το υπουργείο Οικονομικών κάνει τα στραβά μάτια στις αντιδράσεις των πρώην εθνοπατέρων (σ.σ.: μεταξύ αυτών και καταδικασθέντων για μίζες επί ΠΑΣΟΚ) που ζητούν "εδώ και τώρα" και εσχάτως με μηνύσεις, αναδρομικά εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Από τη μια λοιπόν, δεν καταβάλλει όλο το ποσό, παρότι γνωρίζει και έχει εισηγήσεις για πλήρη συμμόρφωση σε δικαστικές αποφάσεις, και από την άλλη "πληρώνει" με δόσεις τα αναδρομικά μέσω προστίμων, καθώς το Δημόσιο για κάθε μήνα που δεν εφαρμόζει τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις καταβάλλει πρόστιμο 3.000 ευρώ προς τους δικαιωθέντες! Τέτοια εντάλματα των 3.000 ευρώ έχουν βγει ή ετοιμάζονται να βγουν έναντι των αναδρομικών των πρώην συνταξιούχων βουλευτών, σύμφωνα με πληροφορίες του "Ε.Τ".

Τα αναδρομικά για τις βουλευτικές συντάξεις δεν προέρχονται από τα Μνημόνια αλλά από διάταξη νόμου (άρθρο 57, ν. 3691/2008) με την οποία αυξήθηκαν οι μισθοί των προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων (Αρείου Πάγου, ΣτΕ, Ελεγκτικού Συνεδρίου κ.ά.) και εξ αντανακλάσεως βάσει των άρθρων 2 και 4 του νομοθετικού διατάγματος 99/1974, οι μισθοί των εν ενεργεία βουλευτών αναπροσαρμόζονται και ακολουθούν κατ’ αντιστοιχία τις μεταβολές των αποδοχών των ανωτάτων δικαστικών. Στην ουσία από τη στιγμή που αυξήθηκαν οι μισθοί των δικαστών, αυξάνονται, και οι μισθοί των βουλευτών αλλά και οι βουλευτικές συντάξεις.

Στη βάση αυτών των νομοθετημάτων πολλοί πρώην βουλευτές ζήτησαν από το 2009 αύξηση συντάξεων, αλλά τα αιτήματά τους απορρίφθηκαν τότε. Ομως προσέφυγαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο που τους δικαίωσε με την εφετειακή απόφαση 2643/2016, η οποία είναι άμεση εκτελεστή από το Ελληνικό Δημόσιο, εν προκειμένω από το υπουργείο Οικονομικών.

Η δικαστική απόφαση δεν εφαρμόστηκε και οι συνταξιούχοι βουλευτές προχώρησαν σε αγωγές κατά των υπαλλήλων! Δικαιώθηκαν οριστικά πάνω από 200 συνταξιούχοι βουλευτές και έχουν λαμβάνειν διαφορές από 2.080 ευρώ ως και 3.494 ευρώ μηνιαίως στις συντάξεις τους με αναδρομικά για διάστημα ως 127 μηνών!

Στο ντοκουμέντο που δημοσιεύει ο "Ε.Τ." συνταξιούχος βουλευτής ζητεί επιστροφή 360.940 ευρώ, βάσει τελεσίδικης δικαστικής απόφασης για μια 10ετία! Τα αναδρομικά ξεκινούν από Ιανουάριο του 2008 και τελειώνουν στον Ιούλιο του 2018! Για άλλους ξεκινούν από Ιανουάριο του 2008 και σταματούν στο 2017.

Μια δεύτερη αγωγή, πάλι κατά του ΕΦΚΑ και των στελεχών του, έχει αναδρομικά 230.000 ευρώ, ενώ οι περισσότερες κυμαίνονται σε ποσά άνω των 190.000 ευρώ μικτά.

Οσοι έχουν 17 και άνω έτη βουλευτικής θητείας πιάνουν το μάξιμουμ των αναδρομικών, που φτάνουν στις 360.000 ευρώ.

Με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν στο παρελθόν και δεν έχουν αλλάξει μέχρι σήμερα, η βουλευτική σύνταξη των παλαιών βουλευτών (που βγήκαν σε σύνταξη ως το 2012) θα έπρεπε να ανέλθει στο 80% των ακαθάριστων αποδοχών των ανωτάτων δικαστών, δηλαδή σε 6.710 ευρώ, ενώ οι συνταξιούχοι βουλευτές, που πήγαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο, έχουν συντάξεις που κυμαίνονται (μικτά) από 3.210 ως 4.620 ευρώ.

Τα αναδρομικά που ζητούν είναι οι διαφορές που θα έπρεπε να έχουν στη σύνταξη αν αυτή ακολουθούσε το 80% των μισθών των δικαστών όπως ίσχυε κάθε φορά. Αυτές οι διαφορές είναι από 2.080 ευρώ το μήνα ως και 3.494 ευρώ το μήνα. Για παράδειγμα, και όπως φαίνεται στις αγωγές τους, αντί για μικτή σύνταξη 3.210 ευρώ που έπαιρνε ένας από τους 200 βουλευτές που ζητούν αναδρομικά, θα έπρεπε να παίρνει μικτή σύνταξη 6.711 ευρώ, που είναι ίση με το 80% των αποδοχών των δικαστών, οι οποίες ανέρχονταν σε 8.400 ευρώ το μήνα.

Τακτοποίησαν τις βουλευτικές συντάξεις, αλλά "ξέχασαν" των… απλών πολιτών

Όπως επισημαίνει ο Ελεύθερος Τύπος, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τακτοποίησε το θέμα των αναδρομικών μόνο για τους βουλευτές, Στο άρθρο 23 του νόμου Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016) και στην παράγραφο β έβαλε διάταξη που αναφέρει ότι "με απόφαση του υπουργού Οικονομικών καθορίζονται ο τρόπος, ο χρόνος και η διαδικασία καταβολής των αναδρομικών ποσών σύνταξης, που δικαιούνται συνταξιούχοι του Δημοσίου κατά το Ν.Δ. 99/1974 (Α’ 295), καθώς και οι κληρονόμοι τους, λόγω της αναπροσαρμογής των συντάξεών τους με βάση τις διατάξεις του άρθρου 57 του Ν. 3691/2008 (Α’ 166), σε εκτέλεση τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων. Αναδρομικά ποσά συντάξεων τα οποία καταβάλλονται σε εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων συμψηφίζονται με τυχόν ποσά που οφείλει ο δικαιούχος στο Δημόσιο".

Ο ΣΥΡΙΖΑ τακτοποίησε με αυτή τη διάταξη νόμου (και μάλιστα στο νόμο Κατρούγκαλου που κόβει τις συντάξεις των άλλων!) τη νομοθετική κατοχύρωση επιστροφής των αναδρομικών ως και 360.000 ευρώ, που κέρδισαν συνταξιούχοι βουλευτές στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Η υπουργική απόφαση δεν έχει βγει. Ομως η διάταξη εξακολουθεί να ισχύει και δεν έχει καταργηθεί. Η μεγαλύτερη υποκρισία και κενότητα του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως καλεί τους δικαιωθέντες βουλευτές να αποσύρουν τις αγωγές τους, ενώ ο ίδιος έχει νομοθετήσει την επιστροφή των αναδρομικών τους σε νόμο που "τσεκούρωσε" τις συντάξεις των υπόλοιπων συνταξιούχων!!!!!

Και το ακόμη χειρότερο είναι πως στο νόμο αυτόν, που ψηφίστηκε τον Μάιο του 2016, η μόνη διάταξη περί αναδρομικών αφορούσε τους βουλευτές, ενώ για τις παράνομες μειώσεις και τα αναδρομικά των υπόλοιπων συνταξιούχων, που κρίθηκαν τελεσίδικα από το ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015, πολύ πριν κριθούν τα αναδρομικά των βουλευτών, η κυβέρνηση δεν προέβλεψες καμία διάταξη που να εγγυάται την επιστροφή τους!
 
website counter
friend finderplentyoffish.com