Τρίτη 9 Απριλίου 2019

Το πρώτο χαρτοφυλάκιο "γίγα" 700 ακινήτων πουλά η Eurobank – Ραγδαίες αλλαγές στην αγορά ακινήτων

Σε μία κίνηση – σταθμό για την αγορά ακινήτων και τη διαχείριση του στοκ που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες, προχωρεί η Eurobank.  



Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα πρόκειται να διαθέσει χαρτοφυλάκιο 700 ακινήτων, προβαίνοντας στην πρώτη δραστική κίνηση διαχείρισης ακινήτων και τεστάροντας την απορρόφηση από θεσμικούς επενδυτές ανάλογων χαρτοφυλακίων που θα βγουν προς πώληση μελλοντικά από τις τράπεζες. Πρόκειται για μία κίνηση που αποτελεί την πρώτη απάντηση από πλευράς τραπεζών στις νέες υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει έναντι του SSM μετά τη στοχοθεσία για τη διαχείριση των ακινήτων τους, με τις επιδόσεις τους να παρακολουθούνται εφεξής ανά τρίμηνο. Παράλληλα, όμως, αποτελεί και ένα πρώτο τεστ για τα ξένα funds που θα αγοράσουν τα "κόκκινα" δάνεια των τραπεζών με εξασφαλίσεις σε ακίνητα, καθώς θα δώσει στους ενδιαφερόμενους αγοραστές NPLs την μεγάλη εικόνα για το πώς δουλεύει η ελληνική αγορά ακινήτων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το χαρτοφυλάκιο με την ονομασία Star, περιλαμβάνει ακίνητα μικρής και μέσης αξίας (κυρίως διαμερίσματα) συνολικής αξίας 28 εκατ. ευρώ. Το προς πώληση "πακέτο" αποτελεί αναβίωση, με άλλη δομή και άλλη περίμετρο, του project Pixel, το οποίο δεν είχε προχωρήσει, καθώς ακυρώθηκε μετά την απόφαση για τη συγχώνευση της Grivalia. Το προηγούμενο σχεδιαζόμενο χαρτοφυλάκιο ήταν ύψους 23 εκατ. ευρώ και περιελάμβανε 627 οικιστικά ακίνητα.

Το χαρτοφυλάκιο Star δουλεύεται αθόρυβα το τελευταίο διάστημα και έχει συγκεντρώσει ισχυρό ενδιαφέρον από ξένα funds, τα οποία, προσβλέποντας σε σημαντικές υπεραξίες, θα υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές στις 10 Απριλίου. Η Eurobank έχει αναθέσει την αποκλειστική διάθεση του χαρτοφυλακίου στην Delfi Partners & Company, εταιρία Real Estate Asset Management & Workout, από τις μεγαλύτερες εταιρίες διαχείρισης χαρτοφυλακίων ακινήτων των τραπεζών, αλλά και θεσμικών επενδυτών στην ευρύτερη της Ελλάδας γεωγραφική περιοχή. Η Delfi Partners διαθέτει τη μόνη asset management πλατφόρμα για τη διάθεση ακινήτων μέσω δικτύου συνεργατών σε Ευρώπη, Β. Αφρική, Μ. Ανατολή και Ασία.

Η διαχείριση ακινήτων μικρής και μέσης αξίας θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη πρόκληση για τις τράπεζες όσον αφορά τη διαχείριση του στοκ των ακινήτων τους (διευκρινίζεται ότι δεν γίνεται λόγος για ακίνητα που είναι συνδεδεμένα ως ενέχυρα με "κόκκινα" δάνεια, αλλά για ακίνητα που έχουν περιέλθει στις τράπεζες τα τελευταία χρόνια). Η διάθεση του χαρτοφυλακίου Star της Eurobank συνιστά το πρώτο τεστ της αγοράς προς την κατεύθυνση αυτή, δίνοντας και στα επενδυτικά funds που προσβλέπουν σε πιο μακροχρόνιες αποδόσεις από το ελληνικό real estate τη δυνατότητα να ανοίξουν πλατφόρμα διαχείρισης ακινήτων στην Ελλάδα. Παράλληλα δε, θα διευκολύνει και τα funds που ενδιαφέρονται για την αγορά εξασφαλισμένων NPLs να αποκτήσουν εικόνα του πώς δουλεύει η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα, ενθαρρύνοντας έτσι μεγαλύτερη συμμετοχή τους στις προσεχείς πωλήσεις "κόκκινων" δανείων.

Εν τω μεταξύ, η Eurobank "τρέχει" και την πώληση του πρώτου πιλοτικού "πακέτου" εμπορικών ακινήτων (commercial real estate), το οποίο περιλαμβάνει 260 ιδιόκτητα ακίνητα της Τράπεζας, συνολικής αξίας 90 – 100 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το χαρτοφυλάκιο με την ονομασία Opus, που περιλαμβάνει ακίνητα τα οποία αφενός μπορούν να παράξουν εισόδημα (income generating), καθώς το 50% αυτών είναι μισθωμένα και το υπόλοιπο 50% μπορεί να μισθωθεί, αφετέρου μπορούν να δημιουργήσουν κεφαλαιακό κέρδος (capital gain) από την τιμή μεταπώλησής τους. Σημειώνεται ότι η Τράπεζα θα παρέχει και δανειοδότηση για την περίπτωση επένδυσης (π.χ. ανακαίνιση) στα ακίνητα που θα αγοραστούν από τους επενδυτές για να αξιοποιηθούν με την πώλησή τους.

Το VDR για τη διεξαγωγή due diligence στο χαρτοφυλάκιο Opus έχει ανοίξει για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές και οι μη δεσμευτικές προσφορές αναμένονται μετά το Πάσχα. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 15 ενδιαφερόμενους επενδυτές – ξένα funds και μικρότερα ιδιωτικά funds με προέλευση από την Ελλάδα και την Αγγλία και εξειδίκευση στα ακίνητα των τραπεζών.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com