Πέμπτη 11 Απριλίου 2019

«Πρασινίζει» ο στόλος με 842 νέα λεωφορεία

Στο πιο αποφασιστικό βήμα για την ανανέωση του στόλου των λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη προχωρούν το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και ο ΟΑΣΑ. Το επόμενο διάστημα πρόκειται να προκηρυχθούν δύο ξεχωριστοί διαγωνισμοί για την προμήθεια 842 νέων λεωφορείων.



Ο πρώτος διαγωνισμός -θα προκηρυχθεί πιθανότατα το επόμενο 20ήμερο από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών- όπως υπογράμμισε, σε χθεσινή εκδήλωση παρουσίασης του κινεζικού BYD ηλεκτρικού λεωφορείου από την Π. Πετρόπουλος, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Θάνος Βούρδας, αναφέρεται στην προμήθεια 750 λεωφορείων, αρχικού προϋπολογισμού 450 εκατ. ευρώ. Τα 400 από αυτά προορίζονται για την Αθήνα και τα υπόλοιπα 350 για τη Θεσσαλονίκη.

Στην Αθήνα, τα 170 θα είναι ηλεκτρικά, 180 φυσικού αερίου και 50 πετρελαίου, ενώ για τη Θεσσαλονίκη 150 ηλεκτρικά, 150 φυσικού αερίου και 50 πετρελαίου. Η χρηματοδότηση του έργου, σύμφωνα με τον κ. Βούρδα, είναι εξασφαλισμένη μέσω του ΕΣΠΑ (70 εκατ. ευρώ) και της ΕΤΕπ (θα χρηματοδοτήσει έως και το 75% των λεωφορείων φυσικού αερίου και ηλεκτρικών).

Ο δεύτερος διαγωνισμός, ο οποίος θα προκηρυχθεί από τον ΟΑΣΑ, αναφέρεται στην προμήθεια 92 λεωφορείων, αρχικού προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ. Ο ΟΑΣΑ θα προμηθευτεί 20 λεωφορεία 12 μέτρων, 60 αρθρωτά λεωφορεία 18 μέτρων και 12 ηλεκτρικά λεωφορεία 12 μέτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαγωνιστική διαδικασία περιλαμβάνει μία προκήρυξη διαγωνισμού και όχι τρεις (έναν για κάθε τύπο λεωφορείου), με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών, με δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στη διεκδίκηση όσων τύπων επιθυμούν. Η ιδιαιτερότητα αυτού του διαγωνισμού έγκειται στο γεγονός ότι κανείς μπορεί να συμμετάσχει μόνο για έναν τύπο, ή για δύο τύπους ή ακόμη και τους τρεις τύπους λεωφορείων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σχόλια επί των τεχνικών προδιαγραφών έχουν υποβάλει μεγάλοι κατασκευαστές, όπως οι MAN, Petropoulos, Solaris, Iveco κ.ά., γεγονός που υποδηλώνει σημαντικό ενδιαφέρον για το έργο.

Χθες πραγματοποιήθηκε και η πρώτη παρουσίαση της BYD στην Ελλάδα, η οποία δήλωσε επισήμως το ενδιαφέρον της για τον παραπάνω διαγωνισμό. Πρόκειται για κινεζική εταιρεία, η οποία ξεκίνησε με την παραγωγή μπαταριών και στη συνέχεια επεκτάθηκε στην παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων. Χθες ο αντιπρόσωπος της εταιρείας στην Ελλάδα (Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ) παρουσίασε το 8,7 μέτρων, πλήρως ηλεκτροκίνητο λεωφορείο με το οποίο αναμένεται να συμμετάσχει στον διαγωνισμό.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com