Δευτέρα 22 Απριλίου 2019

Κορυφώνεται η πρώτη βροχή από ανοιξιάτικα «πεφταστέρια»

Το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας προς χαράματα της Μεγάλης Τρίτης αναμένεται να κορυφωθεί η πρώτη βροχή από «πεφταστέρια» της άνοιξης.



Πρόκειται για τις «Λυρίδες», οι οποίες συνήθως είναι ορατές έως τις 25 Απριλίου, εφόσον ο καιρός επιτρέπει τις νυχτερινές παρατηρήσεις.

Φέτος, ωστόσο, ο ουρανός θα είναι αρκετά φωτεινός λόγω της πανσελήνου της 19ης Απριλίου, καθιστώντας δύσκολη την παρατήρηση της βροχής διαττόντων.

Στο αποκορύφωμα της συγκεκριμένης βροχής διαττόντων -η οποία είναι η παλαιότερη γνωστή, σύμφωνα με τον ιστότοπο Travel and Leisure- εκτιμάται ότι εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα έως και 20 μετέωρα ανά ώρα με ταχύτητα έως 50 χιλιομέτρων.

Οι Λυρίδες μερικές φορές μάλιστα δημιουργούν φωτεινά πεφταστέρια με μακριές ουρές, οι οποίες παραμένουν ορατές στον ουρανό για αρκετά δευτερόλεπτα. Κάποιες χρονιές, τα «πεφταστέρια» τους έφτασαν ακόμη και τα 100 ανά ώρα. Εάν δεν υπάρχουν σύννεφα και ο ουρανός είναι αρκετά σκοτεινός, ενδέχεται τα μετέωρα τους να είναι ορατά κάθε τρία με έξι λεπτά.

Η συγκεκριμένη βροχή διαττόντων καταγράφηκε για πρώτη φορά το 687 π.Χ. από Κινέζους επιστήμονες, ενώ πήρε το όνομά της από τον αστερισμό της Λύρας και ειδικότερα από τον αστέρα Βέγα (Άλφα Λύρας), το δεύτερο φωτεινότερο άστρο του νυχτερινού ουρανού του βορείου ημισφαιρίου.

Η πραγματική όμως πηγή προέλευσης της βροχής διαττόντων είναι ο κομήτης C/1861 G1 «Θάτσερ», τον οποίο ανακάλυψε το 1861 ο Αμερικανός Α. Θάτσερ. Ο κομήτης, κατά το τελευταίο του κοντινό πέρασμα από τη Γη, τον 19ο αιώνα, άφησε στο πέρασμά του μια μακριά ουρά σκόνης και σωματιδίων, η οποία διασταυρώνεται κάθε χρόνο με την τροχιά του πλανήτη μας, προκαλώντας τη «βροχή» των Λυρίδων.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com