Πέμπτη 18 Απριλίου 2019

Απίστευτος αριθμός φορολογούμενων δηλώνουν ότι φιλοξενούνται

Ένας πολύ μεγάλος αριθμός φορολογούμενων δηλώνει ότι φιλοξενεί κάποιο φιλικό ή συγγενικό πρόσωπο. 



Αυτό προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων και συγκεκριμένα από τους ειδικούς κωδικούς στους οποίους οι φορολογούμενοι δηλώνουν ότι παραχωρούν χώρο φιλοξενίας στην κατοικία στην οποία διαμένουν και οι ίδιοι ή σε κάποια άλλη ιδιόκτητη κατοικία τους.

Πρόκειται για τους ειδικούς κωδικούς 007-008 του πίνακα 2 της φορολογικής δήλωσης. Από το τελευταίο ετήσιο στατιστικό δελτίο των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για το φορολογικό έτος 2017 προκύπτει ότι 1.093.179 φορολογούμενοι δήλωσαν ότι φιλοξενούν κάποιο φιλικό ή συγγενικό πρόσωπο.

Στους συγκεκριμένους κωδικούς οι φορολογούμενοι καλούνται να δηλώσουν αν φιλοξενούν στην κατοικία τους πρόσωπα που είναι υπόχρεα σε φορολογική δήλωση εκτός εκείνων που δηλώνονται στον πίνακα 8, είναι δηλαδή εξαρτώμενα μέλη του φορολογούμενου (παιδιά, γονείς, παππούδες, ανήλικοι συγγενείς μέχρι τον τρίτο βαθμό, άγαμοι ή χήροι ή διαζευγμένοι αδερφοί και αδερφές, με αναπηρία 67% και άνω). Συγκεκριμένα, στον ΠΙΝΑΚΑ 02 (ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ) του εντύπου Ε1. Οι κωδικοί 007-008 συμπληρώνονται από όσους φιλοξενούν ενήλικες υπόχρεους σε υποβολή δήλωσης, εκτός από αυτούς που αναφέρονται στον Πίνακα 8 (αφορούν εξαρτώμενα μέλη του φορολογούμενου, όπως είναι τα παιδιά και οι γονείς). Τα στοιχεία που συμπληρώνονται είναι ο ΑΦΜ του φιλοξενούμενου και οι μήνες φιλοξενίας. Οι κωδικοί αυτοί χρησιμεύουν και για τη διενέργεια επαληθεύσεων και διασταυρώσεων που αφορούν στη χορήγηση κοινωνικών επιδομάτων όπως είναι το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.

Οι φιλοξενούμενοι, από την πλευρά τους, θα πρέπει να αποδεχτούν την "φιλοξενία" φορολογικά μέσω της συμπλήρωσης του κωδικού 092 στον πίνακα 6 της φορολογικής δήλωσης. Εκεί μεταφέρονται αυτόματα τα στοιχεία του φορολογούμενου ο οποίος τους φιλοξενεί. Μάλιστα ο αριθμός των φορολογούμενων που δήλωσαν ότι φιλοξενούνται ανήλθε το 2017 στους 1.594.731. Η διαφορά μεταξύ του αριθμού των φιλοξενούντων και των φιλοξενούμενων οφείλεται στο γεγονός ότι αρκετοί φορολογούμενοι δηλώνουν ότι φιλοξενούν περισσότερα από ένα άτομα που είναι υπόχρεα σε φορολογική δήλωση.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ο αριθμός των φορολογούμενων που δηλώνουν φιλοξενούμενοι έκανε απότομη βουτιά -κατά περίπου 20%- το 2016 καθώς η φιλοξενία αποτελεί λόγο αποκλεισμού του φορολογούμενου από επιδόματα όπως είναι το ΚΕΑ. Και αυτό διότι ο φιλοξενούμενος υποτίθεται ότι καλύπτει το κόστος στέγασής του από την φιλοξενία, οπότε έχει μικρότερη ανάγκη οικονομικής στήριξης σε σχέση με άλλους φορολογούμενους που διαμένουν σε ενοικιαζόμενη κατοικία.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com