Τρίτη 16 Απριλίου 2019

Ο διπλός νέος ρόλος του ΔΝΤ στην Ελλάδα και το μορατόριουμ με τους δανειστές λόγω Ευρωεκλογών

Ένα νέο διπλό ρόλο για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαμόρφωσαν οι συζητήσεις που έγιναν τις προηγούμενες μέρες στην Ουάσιγκτον με το ελληνικό οικονομικό επιτελείο. 



 Ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος ζήτησε την συνδρομή του Ταμείου για έναν ρόλο "διαμεσολαβητή". Στόχος είναι να καμφθούν οι αντιδράσεις του γερμανικού άξονα αναφορικά με την πρόωρη αποπληρωμή μέρους του δανείου του ΔΝΤ.

Παράλληλα, συμφωνήθηκε να γίνει μελέτη, από κοινού με την Αθήνα, για το σωστό μείγμα πολιτικών μείωσης των κόκκινων δανείων (Ν. Κατσέλη, σχέδιο ΤΧΣ, σχέδιο ΤτΕ για το οποίο εξετάζεται παράλληλα η συμπληρωματικότητά του με τα υπόλοιπα σχήματα).  Στόχος της μελέτης που προανήγγειλε ο ΥΠΟΙΚ από την Ουάσιγκτον  είναι, σύμφωνα με αρμόδιες ελληνικές πηγές, να υπάρξει μία κοινή αντίληψη αναφορικά με το πώς θα βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των κυβερνητικών πρωτοβουλιών στο πεδίο των τραπεζών.

Ουσιαστικά όμως η εν λόγω κίνηση αποδεικνύει την "συνέχεια" του ρόλου του ΔΝΤ στην Ελλάδα από διαφορετική θέση. Κάτι που εκτιμάται ότι θα διευκολύνει και την γερμανική  Βουλή.

Οι τράπεζες και τα κόκκινα δάνεια αποτελούν σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ -μαζί με τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό- τα δύο πεδία υψηλού ενδιαφέροντος του Ταμείου στο επόμενο διάστημα. Θα συζητηθούν κατά την σύντομη έλευση των τεσσάρων θεσμών στην Αθήνα στις 7-8 Μαΐου στην Αθήνα.

Η διαδικασία για το "αίτημα"
Παράλληλα, η πολιτική διαπραγμάτευση για την αποπληρωμή μέρος του δανείου (o ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος το Σάββατο αναφέρθηκε σε μερική αποπληρωμή 3,7 δισ ευρώ, η οποία -σύμφωνα με πληροφορίες- θα έχει δημοσιονομικό όφελος 150-180 εκατ. ευρώ) προχωρά. Επόμενα βήματα είναι το αίτημα προς τον ESM που θα παραπέμψει το θέμα προς απόφαση στο Eurogroup.

Ακολούθως απαιτείται επικύρωση στα  κράτη που προβλέπουν κοινοβουλευτική διαδικασία (Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία Φινλανδία κλπ). Μετά την εν λόγω πολιτική απόφαση ακολουθεί και η επίσημη διαδικασία με το ΔΝΤ. Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ το αίτημα προς τον ESM θα γίνει σύντομα, αλλά, όπως είπε από την Ουάσιγκτον, δεν έχει αποφασισθεί ο χρόνος

Αγκάθι ιδιωτικοποιήσεων με τους θεσμούς της ΕΕ
Πέρα από τις γερμανικές αντιδράσεις στην πρόωρη αποπληρωμή, οι θεσμοί της ΕΕ εγείρουν και άλλα θέματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη αρχίσει να εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τις ιδιωτικοποιήσεις, τις ρυθμίσεις οφειλών αλλά και για πιθανές καθυστερήσεις στην εφαρμογή του νέου νόμου Κατσέλη.

Στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων, τα πιο βασικά μέτωπα είναι αυτά της Εγνατίας Οδού αλλά και της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι "θεσμοί" κατανοούν ότι μπορεί να υπάρξουν νέα κύματα καθυστερήσεων.

Επιθυμούν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ανταλλάγματα μέσα από εμβληματικές κινήσεις στις οποίες "εξέχουσα" θέση έχει το Ελληνικό. Ωστόσο, νέες υποχρεώσεις τρέχουν μέχρι το τέλος Ιουνίου, ενώ το πρόγραμμα του δεύτερου εξαμήνου είναι ιδιαίτερα βαρύ. 

Χαμηλοί τόνοι
Διαπραγματευτικές πηγές εξηγούν ότι υπάρχει ένα "μoρατόριουμ" χαμηλών τόνων έως τις ευρωεκλογές του Μαΐου. Δηλαδή επιχειρείται τα "χαρτιά" να ανοίξουν την επομένη της 26ης Μαΐου. Στο μεσοδιάστημα η διαπραγμάτευση θα γίνεται με όσο το δυνατόν πιο ήπιο και  αφανή τρόπο, εξηγούν αρμόδιες πηγές.

Άλλωστε, οι εκθέσεις και των τεσσάρων θεσμών αναμένονται τον Ιούνιο, ενώ η ελληνική πλευρά θα πρέπει να αποδεικνύει… γραπτώς ότι συμμορφώνεται. Μέσα στην εβδομάδα το ΥΠΟΙΚ πρέπει να στείλει δύο νέα κείμενα δεσμεύσεων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Επόμενο βήμα –πάλι από ελληνικής πλευράς– είναι η κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου Προϋπολογισμού 2020-2023 η οποία θα πρέπει να γίνει επίσης μέσα στον Μάιο. O ΥΠΟΙΚ από την Ουάσιγκτον ανέφερε ότι το πιο πιθανό είναι το φετινό Μεσοπρόθεσμο να περιλαμβάνει την μείωση του αφορολογήτου, όπως και το προηγούμενο Μεσοπρόθεσμο περιλάμβανε την μείωση των συντάξεων (σ.σ. η αλλαγή έγινε στο τελικό σχέδιο Προϋπολογισμού τον Νοέμβριο μετά από έγκριση των θεσμών).

Απάντησε μάλιστα σε σχετικό ερώτημα ότι δεν γνωρίζει πότε θα γίνει σχετικό αίτημα παραδεχόμενος ότι από πλευράς ΕΕ, ο ESM έχει εκφράσει την αντίθεσή του. "Δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα να ασχοληθώ" ανέφερε. Ο ΥΠΟΙΚ στις ΗΠΑ είχε  επίσης συναντήσεις με Funds αλλά και με στελέχη της EKT.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com