Παρασκευή 12 Απριλίου 2019

ΔΕΗ: Προχωρά η τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών

Σε εξέλιξη είναι η διαδικασία της τιτλοποίησης ληξιπρόθεσμων οφειλών πελατών της ΔΕΗ, που είχε προαναγγείλει από το Φεβρουάριο η Διοίκηση της ΔΕΗ.



Συγκεκριμένα, όπως είχε αναφέρει κατά την κοπή της πίτας της εταιρείας ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, η ΔΕΗ σχεδιάζει δυνατότητες άντλησης πρόσθετης ρευστότητας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, με αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου των οφειλών. Αυτό με αξιοποίηση των δράσεων για την εισπραξιμότητα και τη μελέτη του χατροφυλακίου από την Qualco. "Έτσι, σε συνδυασμό με τη γραμμή χρηματοδότησης από τις τράπεζες θα είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε στις ανάγκες μας”.

Όπως αναφέρουν πηγές της ΔΕΗ, δεν πρόκειται για πώληση ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά για διαδικασία securitasation, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως collateral για την άντληση ρευστότητας. Η διαδικασία, που βρίσκεται σε εξέλιξη υπό την επίβλεψη του συμβούλου της ΔΕΗ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές Qualco, διοργανώνεται από τη Deutsche Bank και τη Finacity.

Υπενθυμίζεται ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της ΔΕΗ είχαν φτάσει μέχρι τα 3,5 δισ. ευρώ στα μέσα του 2017, ωστόσο έχουν πλέον αποκλιμακωθεί στα επίπεδα των 2,5 δισ. ευρώ, ενώ στην κατεύθυνση αυτή έχουν λειτουργήσει και οι δράσεις από τον σύμβουλο Qualco, η οποία έχει αντλήσει ένα ποσό της τάξης των 330 εκατ. ευρώ από το χαρτοφυλάκιο οφειλών ύψους 1 δισ. ευρώ που κλήθηκε να διαχειριστεί.

Σε ό,τι αφορά την τιτλοποίηση, όπως ξεκαθαρίζουν πηγές της ΔΕΗ αλλά και σύμφωνα με τις παλαιότερες δηλώσεις του κ. Παναγιωτάκη, δεν πρόκειται για πώληση οφειλών αλλά για τιτλοποίηση, από την οποία η εταιρεία θα εξασφαλίσει επιπλέον ρευστότητα - η προσδοκία είναι για ένα ποσό της τάξης των 200 έως 300 εκατ. ευρώ - με τους επενδυτές να προσβλέπουν στις αποδόσεις που θα προκύψουν από την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com