Παρασκευή 12 Απριλίου 2019

ΟΟΣΑ: Δήμευση μισθών μέσω φορολογίας στην Ελλάδα

Νέα αύξηση εμφάνισε το 2018 η Ελλάδα στο συνολικό φορολογικό βάρος (φορολογική "σφήνα") στους μισθούς, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας του ΟΟΣΑ, "Φορολογώντας τους Μισθούς" (Taxing Wages 2019). 



Πρόκειται για το αποτέλεσμα της εμμονής της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής με την αύξηση της φορολογίας καθώς οποιαδήποτε δημοσιονομική ανάγκη επιχειρείται να καλυφθεί με αύξηση της φορολογίας. 

Η πολύ υψηλή φορολογική "σφήνα" ουσιαστικά δημεύει τα εισοδήματα των μισθωτών και αποτελεί εξτρά κίνητρο για απόκρυψή τους με διόγκωση της παραοικονομίας. Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα:

- η συνολική φορολογική "σφήνα" (δηλαδή συνολικό ποσοστό που αφαιρείται για φορολογία εισοδήματος και ασφαλιστικές εισφορές) στο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες διαμορφώθηκε το 2018 στο 40,9%. Δηλαδή από τα 100 ευρώ συνολικών μεικτών αποδοχών του μισθωτού, το κράτος παρακρατεί μέσω φόρων και εισφορών τα 40,9 ευρώ και απομένουν καθαρά στον μισθωτό 60,1 ευρώ

- η συνολική φορολογική "σφήνα" αυξήθηκε το 2018 κατά 0,15 της μονάδας που εξηγείται κατά πάσα πιθανότητα με την κατάργηση της έκπτωσης φόρου 1,5% που γινόταν στην παρακράτηση φόρου εισοδήματος και ίσχυσε από την 1η Ιανουαρίου 2018

- με το 40,9% η Ελλάδα βρίσκεται στην 13η υψηλότερη θέση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ και σημαντικά υψηλότερα σε σχέση με τον μέσο όρο των χωρών του οργανισμού που βρίσκεται στο 36,1%.

- τη μεγαλύτερη φορολογική "σφήνα" εμφανίζει το Βέλγιο με 52,7% και τη χαμηλότερη η Χιλή με μόλις 7%

- το 40,9% της Ελλάδας επιμερίζεται ως εξής: 8,1% φορολογία εισοδήματος, 12,8% εισφορές εργαζόμενου και 20% εισφορές εργοδότη.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com