Τρίτη 7 Μαΐου 2019

Δώδεκα ερωτήσεις – απαντήσεις για τις 120 δόσεις στα ταμεία

Ώρα μηδέν" πλέον για τον πολύ - αναμενόμενη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία.



Χθες, η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, παρουσίασε τις βασικές πλευρές της, σύμφωνα με τις οποίες προβλέπει ένταξη στην εν λόγω νέα ρύθμιση  όλων των ασφαλιστικών οφειλών που δημιουργήθηκαν έως την 31η/12/2018, δυνατότητα επανυπολογισμού των οφειλών των επαγγελματιών για την περίοδο 2002-2006, αλλά και διαγραφή των προσαυξήσεων η οποία φτάνει ακόμα και στο 100%.

Το σχετικό νομοσχέδιο, όπως δήλωσε η Ε. Αχτσιόγλου, θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή και τις αμέσως επόμενες μέρες θα ψηφισθεί. Αιτήσεις για ένταξη στη νέα ρύθμιση θα μπορούν να γίνονται έως την 30η Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις τις Υπ. Εργασίας, αλλά και τις έως τώρα πληροφορίες, το Capital.gr απαντά σε 12 ερωτήσεις σε σχέση με τη νέα ρύθμιση;

1. Ποια ασφαλιστικά χρέη μπορούν να ενταχθούν;

Όλα, όσα δημιουργήθηκαν έως και την 31η/12/2018.

2. Τι συμβαίνει με όσα χρέη είναι ήδη ενταγμένα σε κάποια παλιότερη ρύθμιση;

Και αυτά μπορούν να ενταχθούν, με εξαίρεση μόνο εκείνα που είναι ήδη ενταγμένα στο νόμο Κατσέλη και στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

3. Ποιες κατηγορίες οφειλετών μπορούν να μπουν στη ρύθμιση;

Όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αγρότες, οι εργοδότες.

4. Μπορούν να ενταχθούν όσοι δεν είναι πλέον οικονομικά ενεργοί;

Ναι, μπορούν να ενταχθούν και τα φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν κάνει παύση εργασιών, αλλά είναι "φορτωμένα" με ασφαλιστικά κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής δραστηριότητάς τους.

5. Τι θα συμβεί σε όσους έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα;

Όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, μπορούν  να αιτηθούν την εξόφληση των χρεών τους σε έως 120 δόσεις μέσω παρακρατήσεων στη σύνταξη τους. Αυτό θα ισχύει για όσους αγρότες χρωστάνε έως 6000 ευρώ (αντί για 4000 ευρώ που ισχύει σήμερα), για όσους ασφαλισμένους στο τέως ΕΤΑΑ χρωστάνε έως 15000 ευρώ και για όσους ασφαλισμένους στον τέως ΟΑΕΕ χρωστάνε έως 20000 ευρώ.

6. Θα υπάρχουν εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια;

Όχι, δεν θα υπάρχει κανένα τέτοιο κριτήριο.

7. Ποιες κύριες οφειλές θα μπορούν να μειωθούν;

Μόνο των ασφαλισμένων στον τέως ΟΑΕΕ (έμποροι, βιοτέχνες, αυτοκινητιστές κλπ) και το τέως ΕΤΑΑ (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι). Η μείωση θα προκύψει μέσω του επανυπολογισμού των εισφορών τους για τους μήνες κατά τους οποίους δεν τις πλήρωσαν, αποκλειστικά όμως για την περίοδο μεταξύ Ιανουαρίου 2002-Δεκεμβρίου 2016. Αντίθετα, οι κύριες οφειλές των αγροτών προς τον τέως ΟΓΑ και των εργοδοτών προς το τέως ΙΚΑ δεν θα επανυπολογισθούν.Όλες αυτές οι οφειλές μπορούν να εξοφληθούν σε έως 120 δόσεις. Ελάχιστη δόση για επαγγελματίες και αγρότες θα είναι τα 50 ευρώ, ενώ για τους αγρότες τα 30 ευρώ.

8. Είναι υποχρεωτικός ο επανυπολογισμός των χρεών των επαγγελματιών για την περίοδο 2002-2016;

Όχι. Όποιος δεν το επιθυμεί, δεν θα αιτηθεί επανυπολογισμό. Ωστόσο θα μπορεί τις παλιές οφειλές του να τις εξοφλήσει σε έως 120 δόσεις.

9. Τι θα συμβεί στις συντάξιμες αποδοχές σε όσους οφειλέτες γίνει επανυπολογισμός –μείωση των κύριων οφειλών του;

Θα είναι αναλογικά μειωμένες σε σχέση με εκείνους που δεν θα αιτηθούν επανυπολογισμό των κύριων οφειλών τους.

10. Θα υπάρξει "κούρεμα" των προσαυξήσεων και των προστίμων;

Ναι. Οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα των επαγγελματιών θα "κουρευτούν" κατά 85%, των αγροτών θα "κουρευτούν" κατά 100%, ενώ των εργοδοτών κατά 50% (για όσους εξοφλήσουν τα χρέη τους στο ΙΚΑ σε έως 120 δόσεις) ή 100% (για όσους εξοφλήσουν τα χρέη τους εφάπαξ).

11. Πότε χάνεται η ρύθμιση;

Η ρύθμιση χάνεται αν κάποιος δεν πληρώσει 2 δόσεις ή δεν πληρώσει τις τρέχουσες εισφορές του.

12.  Τι θα συμβεί στα χρέη που επανυπολίστηκαν, αν κάποιος οφειλέτες χάσει τη ρύθμιση του;

Θα επανέλθουν στο προ του επανυπολογισμού επίπεδο, αφού αφαιρεθούν τα ποσά τα οποία κατέβαλε ο οφειλέτης.

Άλλες διατάξεις του Υπ. Εργασίας

Εκτός από τις διατάξεις για τη ρύθμιση των 120 δόσεων, το νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί σήμερα, θα προβλέπει και διατάξεις για τις συντάξεις χηρείας. Σύμφωνα με αυτές, θα αυξηθεί το ποσοστό αναπλήρωσης για τις νέες συντάξεις χηρείας από το 50% στο 70%.

Η αύξηση αυτή αφορά τις συντάξεις εκείνες που εκδόθηκαν για θανάτους συνταξιούχων που συντελέστηκαν μετά την 12η /5/2016. Μάλιστα, η ισχύς αυτής της ρύθμισης θα είναι αναδρομική, δηλαδή θα "τρέξει" από το μήνα κατά τον οποίο εκδόθηκε κάθε νέα σύνταξη χηρείας.

Επίσης θα καταργηθεί το ηλικιακό όριο των 55 ετών για τους δικαιούχους των εν λόγω  συντάξεων.

Επίσης, το ν/σ θα προβλέπει διατάξεις που αφορούν το εργασιακό. Οι σημαντικότερες εξ αυτών προβλέπουν εισαγωγής της ρήτρας του "βάσιμου λόγου απόλυσης" και τη δυνατότητα του ίδιου του μισθωτού να εισέρχεται ηλεκτρονικά στο πληροφοριακό σύστημα "Εργάνη".

Ρύθμιση χρεών προς τους δήμους

Το εν λόγω ν/σ θα προβλέπει δυνατότητα ρύθμισης οφειλών πολιτών και επιχειρήσεων και προς τους Δήμους αλλά και τα Νομικά Πρόσωπά τους, όπως οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης. Συγκεκριμένα, τα χρέη αυτά που σήμερα ξεπερνάνε τα 3 δισ. ευρώ (2,7 δισ. ευρώ προς τους Δήμους συν 300 εκατ. ευρώ προς τις δημοτικές επιχειρήσεις) μπορούν να εξοφληθούν σε έως 120 δόσεις.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com