Τετάρτη 8 Μαΐου 2019

Τα ψιλά γράμματα των 120 δόσεων για τα Ταμεία

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που προβλέπει τη δυνατότητα ρύθμισης  ασφαλιστικών οφειλών που δημιουργήθηκαν έως το τέλος του 2018  σε έως 120 δόσεις.



Στη ρύθμιση αυτή θα μπορούν να ενταχθούν έως την 30η Σεπτεμβρίου ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες και εργοδότες.

Ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους (ασφαλισμένους στον τέως ΟΑΕΕ και το τέως ΕΤΑΑ, δηλαδή τους εμπόρους, βιοτέχνες, αυτοκινητιστές, τους μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους κλπ) δίδεται η ευκαιρία του εθελοντικού επανυπολογισμού των εισφορών που δεν πλήρωσαν στο διάστημα 2002-2016.

Αυτό δεν ισχύει για τους αγρότες και τους εργοδότες. Ωστόσο για αυτούς προβλέπεται "κούρεμα" των προσαυξήσεων και των προστίμων: 100% για τις αγροτικές κύριες οφειλές προς τον τέως ΟΓΑ και 50% -100% για τις εργοδοτικές κύριες οφειλές προς τον τέως ΙΚΑ.

Οι δε προσαυξήσεις και τα πρόστιμα επί των κύριων οφειλών (είτε αυτές επανυπολογισθούν, είτε όχι) των επαγγελματιών θα "κουρευθούν" κατά 85%. Βασική προϋπόθεση για την τήρηση της ρύθμισης είναι η καταβολή όχι μόνο των δόσεων, αλλά και των τρεχουσών εισφορών από όσους είναι οικονομικά ενεργοί.

Η ρύθμιση θα είναι "ανοιχτή" και για τους μη οικονομικά ενεργούς. Όσοι δεν "κοντεύουν" να "βγουν" στη σύνταξη ή έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα αλλά έχουν χρέη στα ταμεία, μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση, πληρώνοντας τα μέσω παρακρατήσεων στη σύνταξη τους. Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, πως όποιος δεν πληρώσει δύο δόσεις, θα χάνει τη ρύθμιση, ενώ θα αναβιώνουν οι παλιές οφειλές του.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η οποία συνοδεύει το νομοσχέδιο, τα βασικά σημεία της νέας ρύθμισης οφειλών προς τα ταμεία είναι τα ακόλουθα :

1. Παρέχεται η δυνατότητα υπαγωγής σε ρύθμιση, μετά από αίτηση του οφειλέτη (φυσικό ή νομικό πρόσωπο), του συνόλου των οφειλών προς Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (Φ.ΚΑ.), που δημιουργήθηκαν έως και 31-12-2018, (συμπεριλαμβανομένων και οφειλών που υπάγονται στη ρύθμιση του ν.4469/2017), με τις πάσης φύσεως προσαυξήσεις, πρόσθετα τέλη και τόκους λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής:

- των μη μισθωτών ασφαλισμένων (σ.σ. ασφαλισμένων τέως ΟΑΕΕ, τέως ΕΤΑΑ). Στους εν λόγω οφειλέτες παρέχεται έκπτωση 85% επί των πάσης φύσεων προσαυξήσεων, πρόσθετων τελών και τόκων λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής.

- των ασφαλισμένων προς πρώην ΟΓΑ  (σ.σ. αγρότες, κτηνοτρόφοι), στους οποίους παρέχεται έκπτωση 100% επί των πάσης φύσεων προσαυξήσεων, πρόσθετων τελών και τόκων λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής, όπως έχουν διαμορφωθεί έως την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση.

- εργοδοτών από την απασχόληση εργαζομένων. Στους εν λόγω οφειλέτες παρέχεται έκπτωση επί των πάσης φύσεως προσαυξήσεων και τόκων λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής, όπως έχουν διαμορφωθεί έως την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση, ποσοστού 100% σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής της κύριας οφειλής και ποσοστού 50% σε περίπτωση τμηματικής  (σ.σ. σε έως 120 δόσεις) καταβολής της κύριας οφειλής.

Ορίζεται σε (i) 120, κατ' ανώτατο όριο, ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων καταβολής του συνόλου της οφειλής που προκύπτει μετά την υπαγωγή των οφειλετών στη ρύθμιση, (ii) 50  ευρώ, για τους μη μισθωτούς και εργοδότες και σε 30 ευρώ, για τους ασφαλισμένους προς πρώην ΟΓΑ, το ελάχιστο ποσό της οριζόμενης μηνιαίας δόσης.

2. Οφειλές από κάθε είδους παροχές που καταβλήθηκαν αχρεωστήτως  (σ.σ. δηλαδή χωρίς πρέπει), σε ασφαλισμένο ή συνταξιούχο, έως και 31-12-2018, μπορούν  να υπαχθούν στην προτεινόμενη ρύθμιση, εφόσον δεν έχει εκδοθεί καταδικαστική απόφαση ποινικού δικαστηρίου σε βάρος του οφειλέτη λόγω των οφειλών αυτών.

Στους οφειλέτες που υπάγονται στη ρύθμιση παρέχεται έκπτωση 85% επί των πάσης φύσεως προσαυξήσεων, πρόσθετων τελών και τόκων λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής, όπως έχουν διαμορφωθεί έως την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση, η συνολική οφειλή καταβάλλεται σε 120, κατ' ανώτατο όριο, μηνιαίες δόσεις, ενώ το ελάχιστο ποσό της οριζόμενης μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 50  ευρώ

3. Η υπαγωγή στη ρύθμιση του προς ψήφιση σχεδίου νόμου, οφειλής που έχει ήδη υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής, η οποία είναι σε ισχύ, συνεπάγεται τη μετάπτωση του υπολειπόμενου ποσού της οφειλής στη νέα ρύθμιση. Αυτό σημαίνει πως στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν και οφειλές που ήδη είναι ενταγμένες σε παλιότερες ρυθμίσεις. Το ποσό που θα ρυθμισθεί με βάση τη νέα ρύθμιση θα είναι εκείνο που έχει απομείνει μετά τις πληρωμές που έχει κάνει ο οφειλέτης μέχρι τη στιγμή της ένταξης στη νέα ρύθμιση.

Στο εν λόγω καθεστώς μπορούν να υπαχθούν με επιλογή του οφειλέτη και οφειλές που έχουν δημιουργηθεί έως και 31-12-2018 και οι οποίες κατά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση, τελούν σε αναστολή είσπραξης.

4. Προβλέπεται ότι, εάν η οφειλή που υπάγεται σε ρύθμιση, όπως αυτή προκύπτει μετά τον υπολογισμό της, είναι κάτω από το προβλεπόμενο όριο (4000 ευρώ για τους δικαιούχους σύνταξης του πρώην ΟΓΑ και 20000 ευρώ για τους δικαιούχους σύνταξης ΟΑΕΕ), ο οφειλέτης δικαιούται απονομής σύνταξης, εφόσον πληρούνται και οι λοιπές συνταξιοδοτικές προϋποθέσεις.

Ειδικότερα, για τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ που συμπληρώνουν το 67ο έτος της ηλικίας τους μέχρι την 31.12.2019, το προβλεπόμενο όριο οφειλής διαμορφώνεται στο ποσό των 6000.

5. Ορίζεται πως η βασική οφειλή κεφαλαιοποιείται κατά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση και επιβαρύνεται, εφεξής, με τον οριζόμενο τόκο σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής.

6. Προβλέπεται ότι, κατά τη διάρκεια της ρύθμισης και εφόσον τηρούνται οι προβλεπόμενοι όροι:

* είναι δυνατόν να χορηγείται στον οφειλέτη αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας διμηνιαίας ισχύος, στο οποίο πιστοποιείται το υπολειπόμενο ποσό της οφειλής κ.λπ.,

* αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής και ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη καθώς και η ποινική δίωξη σε βάρος του οφειλέτη και η τυχόν εκτέλεση ποινής που του έχει επιβληθεί ή εφόσον άρχισε η εκτέλεσή της, αυτή διακόπτεται.

7. Αναστέλλεται η παραγραφή των οφειλών, για τις οποίες έχει υποβληθεί αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση, από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και για ολόκληρο το χρονικό διάστημα που αφορά η ρύθμιση και δεν συμπληρώνεται πριν παρέλθει 1 έτος από τη λήξη της προθεσμίας καταβολής της τελευταίας δόσης της ρύθμισης ή από την έκπτωση από τη ρύθμιση.

8. *Αναφέρονται οι περιπτώσεις κατά τις οποίες η ρύθμιση μπορεί να χαθεί η ρύθμιση (σ.σ. μη καταβολή δύο δόσεων, μη πληρωμή των τρεχουσών εισφορών) καθώς και οι συνέπειες που επέρχονται μετά τη συγκεκριμένη εξέλιξη.

* Με υπουργική απόφαση μπορεί να επανακαθορίζεται η διαδικασία, να παρατείνεται η καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com