Τετάρτη 15 Μαΐου 2019

Έρχονται τροπολογίες για μείωση ΦΠΑ στα ροφήματα και για ακατάσχετο

Τροπολογία που θα μειώνει και τον συντελεστή ΦΠΑ στον καφέ (καθώς και στα άλλα ροφήματα) στο "ράφι" προανήγγειλε ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1. Έκανε λόγο για ρύθμιση η οποία έρχεται τις επόμενες ώρες στη Βουλή.



Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν αλλάζει ο συντελεστής στην εστίαση. "Μακάρι να είχαμε το δημοσιονομικό χώρο και για τον καφέ στην εστίαση, αλλά δεν τον έχουμε αυτή τη στιγμή" συμπλήρωσε.

Ο ΥΠΟΙΚ ωστόσο "έδωσε" άλλες τρεις ειδήσεις:

* Προανήγγειλε αύξηση του ακατάσχετου κλιμακωτά για τους συνεπείς, κίνητρα για όσους πληρώνουν εφάπαξ τους φόρους τους, αλλά και επαναφορά του ΕΚΑΣ με άλλη "μορφή", πιο στοχευμένη.

* Προανήγγειλε για τους συνέπειες φορολογούμενους ότι "θα φέρουμε σύντομα μία επιβράβευση για αυτούς που πληρώνουν τους φόρους εφάπαξ". Είπε ότι συζητείται το ύψος της έκπτωσης ή κάποιο άλλο κίνητρο που θα δοθεί.

* Ανακοίνωσε ότι σήμερα θα έρθει τροπολογία για την αύξηση του ακατάσχετου με κλίμακα συνέπειας. Θα υπάρχει αύξηση του ακατάσχετου κλιμακωτή από τα 1.250 ευρώ που είναι μέρα "ανάλογα με το πόσους μήνες είναι συνεπείς στην πληρωμή των φόρων" είπε ο ΥΠΟΙΚ.

* Για το ΕΚΑΣ παραδέχθηκε ότι "είναι μία από τις μεγάλες ήττες του ΣΥΡΙΖΑ το παραδέχομαι". Είπε ότι "όταν είσαι σε μία διαπραγμάτευση κάτι θα κερδίσεις κάτι θα χάσεις". Μίλησε για έναν συνολικό επανασχεδιασμό των συντάξεων που έχει ήδη αρχίσει και συνεχίζεται. Προανήγγειλε την επαναφορά του ΕΚΑΣ, "αλλά με διαφορετική ίσως μορφή, ίσως να είναι λίγο πιο στοχευμένο".

Τον Σεπτέμβριο στο Προσχέδιο το αφορολόγητο

Για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν ανέφερε ότι "δουλεύουμε με σχέδιο, με πρόγραμμα πάνω στο χώρο που έχουμε" Υπεραμύνθηκε της ανάγκης διατήρησης των δεσμεύσεων της Ελλάδας απέναντι στην Ε.Ε. αναφορικά με τον δημοσιονομικό χώρο. "Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση επιθυμεί όταν έχει δημοσιονομικό χώρο να τον μοιράσει μισό για τη τόνωση της ανάπτυξης και τον μισό για το κοινωνικό κράτος" είπε.

Έκανε σαφές ότι στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού που θα σταλεί τον Σεπτέμβριο στην Κομισιόν θα περιλαμβάνονται οι προτάσεις για τη μη περικοπή του αφορολόγητου, αλλά και για τις εξαγγελίες αναφορικά με τη φορολογία και το κοινωνικό κράτος. Θα υπάρχει σενάριο βάσης και εναλλακτικό σενάριο με τις εν λόγω παρέμβασης, διευκρίνισε, όπως συνέβη και πέρυσι με τις συντάξεις.

"Κάθε πράγμα στην ώρα του", συμπλήρωσε. "Σας είχα πει πέρυσι ότι δεν θα μειώσουμε τις συντάξεις και δεν μειώθηκαν, το ίδιο λέω φέτος και για το αφορολόγητο", ανέφερε.

Αναφορικά με τα τεκμήρια ο Υπουργός Οικονομικών απάντησε σε σχετικό ερώτημα ότι "είναι προφανές πως το φορολογικό σύστημα δεν είναι δίκαιο αλλά εδώ έχουμε μία κουλτούρα πληρωμών που έχει μία ιστορία και για αυτό το λόγο σιγά-σιγά πρέπει να αλλάξει, θα πάρει αρκετά χρόνια η αλλαγή του φορολογικού συστήματος δεν μπορώ να σας πω ψέματα". Εξήγησε ότι "ξέρουμε ότι όταν πάει ένας ελεγκτής σε ένα εστιατόριο, ο κόσμος είναι με τον εστιάτορα, αυτό είναι μία κουλτούρα". "Προφανώς δεν είναι στα γονίδια του Έλληνα να θεωρεί ότι δεν πρέπει να πληρώνουν φόρους, η αιτία είναι ότι το κράτος δεν χτίστηκε για να αντιμετωπίσει τις πραγματικές του ανάγκες" επισήμανε. "Όταν οι πολίτες καταλάβουν ότι αυτό το κράτος παρέχει καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών, τότε θα μπορέσουμε πιο γρήγορα να φτιάξουμε το φορολογικό μας σύστημα ώστε να είναι πιο δίκαιο", είπε.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com