Κυριακή 19 Μαΐου 2019

Όλα τα Chromebooks θα μπορούν να υποστηρίζουν και Linux

H Google ανακοίνωσε, στο πλαίσιο του I/O ότι θα είναι εφικτό και πολύ πιο εύκολο να τρέξει κανείς κάποια διανομή Linux στο Chrome OS. 


Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η Google, αυτό θα ισχύει τόσο για τους υπολογιστές που είναι βασισμένοι σε επεξεργαστή Intel όσο και στα μηχανήματα με επεξεργαστή ARM. Πολλές πηγές συμφωνούν ως προς το ότι δεν αποτελεί έκπληξη η εν λόγω ανακοίνωση από πλευράς Google, μιας και το ίδιο το λειτουργικό σύστημα Chrome OS, ξεκίνησε ως μία εκδοχή του Ubuntu Linux, ενώ μετεξελίχθηκε ως η έκδοση πάνω στην οποία δημιούργησε την τελική μορφή του Chrome OS που χρησιμοποιείται σήμερα.

Όπως μας ενημερώνει το ZDNet, το μόνο που έχει να κάνει ο χρήστης που θέλει να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες του Linux στο Chromebook του, είναι να ανοίξει το εργαλείο διαχείρισης εφαρμογών του Chrome OS, να πατήσει το πλήκτρο Search/ Launcher και στο σημείο εκείνο να πληκτρολογήσει τη λέξη Terminal. Αυτή η εντολή ενεργοποιεί το Termina Virtual Machine, το οποίο εκκινεί τη διανομή Debian 9.0 Stretch.

Υπάρχει η δυνατότητα να τρέξει κανείς με την πληκτρολόγηση μιας σειράς απλών εντολών το Ubuntu, αλλά και Fedora Linux στο Chromebook που χρησιμοποιεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Linux στο Chromebook δεν τρέχει ως μία διάταξη επιλογής μεταξύ των δύο λειτουργικών συστημάτων, αλλά ως μία επιλογή που επιτρέπει στα δύο λειτουργικά συστήματα να τρέχουν ταυτόχρονα στον ίδιο υπολογιστή. Αυτό επιτρέπει μια σειρά από ενδιαφέρουσες λειτουργίες, όπως είναι για παράδειγμα να επιλέγει κανείς ένα αρχείο από το ένα λειτουργικό και να το ανοίγει με μια εφαρμογή του άλλου συστήματος.

Στην τελευταία έκδοση του Chrome OS θα μπορεί κανείς να τρέχει σε ένα Chromebook όχι μόνο διανομές του Linux, αλλά και Android εφαρμογές, στοιχείο που αναμένεται να βρουν εξαιρετικά χρήσιμο οι προγραμματιστές που θέλουν να αναπτύξουν εφαρμογές και για τα τρία διαφορετικά λειτουργικά συστήματα.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com