Πέμπτη 16 Μαΐου 2019

Goldman Sachs: Έρχεται "καμπανάκι" από Κομισιόν για δημοσιονομικό εκτροχιασμό στην Ελλάδα λόγω παροχών

Τον κώδωνα του κινδύνου για τα δημοσιονομικά της Ελλάδας μετά τις παροχές στις οποίες έχει προχωρήσει προεκλογικά η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να κρούσει η Κομισιόν στην έκθεσή της η οποία θα δημοσιευθεί στις αρχές Ιουνίου, όπως προβλέπει η Goldman Sachs σε νέα ανάλυσή της για τα δημοσιονομικά σχέδια των χωρών της ευρωπεριφέρειας.



 Παράλληλα εκτιμά πως η αξιολόγηση της Κομισιόν θα είναι αρνητική για το πρόγραμμα σταθερότητας της Ιταλίας ενώ ουδέτερη θα είναι η στάση της σχετικά με τα δημοσιονομικά σχέδια της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου.

Οι δημοσιονομικές εκτιμήσεις της Κομισιόν θα περιλαμβάνουν συστάσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι χώρες πρέπει να τροποποιήσουν τα δημοσιονομικά τους σχέδια στα προγράμματα σταθερότητας του προϋπολογισμού του 2020 (που θα υποβληθούν έως τις 15 Οκτωβρίου) προκειμένου να βελτιωθεί η τήρηση των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων.

Στο παρελθόν, όπως τονίζει η Goldman Sachs, οι διαφωνίες μεταξύ της Κομισιόν και των κυβερνήσεων της νότιας Ευρώπης σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά σχέδια, αποτέλεσαν πηγή ανησυχίας για τους επενδυτές αλλά και καταλύτη για αναταραχές στις αγορές.

Η αμερικάνικη τράπεζα επισημαίνει πως η Κομσιόν προβλέπει επιδείνωση του ισοζυγίου της κυβέρνησης από το 2018 έως το 2020 τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ιταλία, ενώ εκτιμά πως θα υπάρξει επιδείνωση της δημοσιονομικής θέσης και των πέντε χωρών της ευρωπεριφέρειας (Ελλάδα, Ιταλία,  Ισπανία, Πορτογαλία, και Κύπρος). Σε όλες τις χώρες η Κομισιόν προβλέπει αύξηση των κυβερνητικών δαπανών, κυρίως λόγω των υψηλότερων μισθών, των θέσεων εργασίας στο Δημόσιο και των συνταξιοδοτικών δαπανών. Σε ό,τι αφορά τα φορολογικά, η Ελλάδα αναμένεται να εφαρμόσει σημαντικές μειώσεις φόρων το διάστημα 2019-2020, ενώ στην Κύπρο τα φορολογικά βάρη αναμένεται να αυξηθούν. Επίσης, το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί σε Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα και Κύπρο.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, η αξιολόγηση της Κομσιόν σε ό,τι αφορά την Ελλάδα αναμένεται να είναι η εξής:

Παρά την πρόβλεψη για μεγάλη δημοσιονομική χαλάρωση, η Κομισιόν θα εκτιμήσει ότι: α) η Ελλάδα θα επιτύχει τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2019 και το 2020, (β) οι ανάγκες χρηματοδότησης της κυβέρνησης παραμένουν κάτω από το επίπεδο του 15% του ΑΕΠ και (γ) το cash buffer καλύπτει τις δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας έως τα μέσα του 2021.

Πάντως, όπως προειδοποιεί η G.S, η Κομισιόν είναι πιθανό να υπογραμμίσει ότι υπάρχουν κίνδυνοι για δημοσιονομικό εκτροχιασμό οι οποίοι δεν οφείλονται μόνο στις εκκρεμείς δικαστικές αποφάσεις που θα μπορούσαν να ανατρέψουν τις περικοπές δαπανών που εφαρμόστηκαν στο παρελθόν, αλλά και στις πρόσφατες παροχές της ελληνικής κυβέρνησης όπως οι αυξήσεις της απασχόλησης στον Δημόσιο τομέα, των μισθών και των δημοσίων δαπανών. Η Κομισιόν πάντως θα λάβει υπόψη την υπεραπόδοση των δημοσιονομικών στόχων τα τρία τελευταία χρόνια, κάτι που δίνει στην ελληνική κυβέρνηση κάποια περιθώρια δημοσιονομικού ελιγμού.

Τέλος, στην ανάλυση της G.S. επισημαίνεται πως σύμφωνα με το βασικό σενάριο η ανάπτυξη σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Κύπρο αναμένεται να ανακάμψει στο β' εξάμηνο του έτους. Ωστόσο, σε ένα σενάριο πιο αδύναμης ανάπτυξης, οι δημοσιονομικές προοπτικές των χωρών αυτών θα επιδεινωθούν και μία τέτοια εξέλιξη θα "χτυπήσει" την επενδυτική εμπιστοσύνη περισσότερο στην Ελλάδα από ό,τι στις υπόλοιπες χώρες.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com