Τετάρτη 15 Μαΐου 2019

Morgan Stanley: Αδύναμη θα παραμείνει η ανάπτυξη στην Ελλάδα, μόλις στο 1,3% το 2019

Η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να ανακάμπτει, όπως σημειώνει η Morgan Stanley σε νέα έκθεσή της στην οποία ωστόσο προβλέπει πως οι ρυθμοί ανάπτυξης θα είναι χαμηλοί για την επόμενη διετία.



 Συγκεκριμένα για φέτος προβλέπει ανάπτυξη της τάξης του 1,3% ενώ για τη διετία 2019-2020 η μέση πρόβλεψη τοποθετείται στο 1,7%. Όπως επισημαίνει, οι αγορές ωστόσο αναμένεται να δουν τις φετινές γενικές εκλογές στη χώρα ως έναν δυνητικά θετικό καταλύτη για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της Ελλάδας. Ενώ οι προβλέψεις της M.S είναι χαμηλότερες σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις της, η υποβάθμιση, όπως εξηγεί, σχετίζεται κυρίως με την αδυναμία που παρουσιάστηκε στα τέλη του 2018.

Σύμφωνα με την αμερικάνικη επενδυτική τράπεζα, η μέτρια συρρίκνωση που σημειώθηκε στο δ' τρίμηνο του 2018 ήταν ένα προσωρινό φαινόμενο (blip). Τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας τείνουν να είναι αρκετά ευμετάβλητα και έτσι αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, ειδικά μετά από τα ισχυρά στοιχεία των προηγουμένων τριμήνων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, η ανάπτυξη στο α' τρίμηνο του 2019 ήταν πιθανότατα καλύτερη από τα τέλη του 2018, αλλά παραμένει αδύναμη. Μία πιο ουσιαστική επιτάχυνση αναμένεται να λάβει η χώρα από το β' τρίμηνο του 2019 και μετά καθώς θα βελτιωθεί το κλίμα από τα συνεχιζόμενα θετικά βήματα που γίνονται μετά την έξοδο από τα μνημόνια.

Απαραίτητη η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων

Η Morgan Stanley τονίζει πως η Ελλάδα έχει πετύχει σημαντικά ορόσημα που ενισχύουν την εμπιστοσύνη στην οικονομία και στα δημόσια οικονομικά. Υπάρχει ένα μεγάλο cash buffer ενώ η πρόσβαση στις αγορές έχει αποκατασταθεί και η χώρα προετοιμάζεται να αρχίσει να αποπληρώνει πρόωρα τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ. Αυτά είναι τα βήματα που ακολούθησαν και άλλες χώρες της περιφέρειας που βρίσκονταν σε πρόγραμμα, και είναι θετικά από άποψη βιωσιμότητας του χρέους, όπως υπογραμμίζει.  Κατά την άποψή της, η ελληνική οικονομία κινείται σιγά-σιγά προς μία φάση όπου η ανάπτυξη είναι πιο διατηρήσιμη και το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού είναι πιο "δομικό". Για να συνεχιστεί αυτό ωστόσο και για να ενισχυθεί περαιτέρω το κλίμα, η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων αλλά και η πειθαρχημένη δημοσιονομική διαχείριση θα πρέπει να συνεχιστούν.

Θετικός καταλύτης οι γενικές εκλογές

Για τη Morgan Stanley, οι εκλογές μπορεί να αποτελέσουν έναν θετικό καταλύτη για την Ελλάδα. Η Νέα Δημοκρατία προηγείται στις δημοσκοπήσεις εδώ και πολύ καιρό. Το κόμμα δίνει μεγάλη έμφαση στην ανάγκη ενίσχυσης των επενδύσεων στην Ελλάδα. Έτσι, η αισιοδοξία της αγοράς για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας θα μπορούσε να ενισχυθεί περαιτέρω, εάν η νέα κυβέρνηση επικεντρωθεί στη δημιουργία ενός φιλικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις. Οι εκλογές είναι προγραμματισμένες για το φθινόπωρο, ωστόσο, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ λάβει σήμα, για παράδειγμα στις ευρωεκλογές, ότι το προβάδισμα της ΝΔ είναι χαμηλότερο από ό,τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, η αβεβαιότητα θα μπορούσε να ενισχυθεί βραχυπρόθεσμα.

Οι κίνδυνοι και οι καταλύτες

Ένας κίνδυνος-κλειδί για την Ελλάδα, σύμφωνα με την M.S,  σχετίζεται με ενδεχόμενη σημαντική σύσφιξη των χρηματοδοτικών συνθηκών για τις αναδυόμενες αγορές, μετά από μια παρατεταμένη κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας η οποία θα επιδεινώσει το κλίμα. Αντίθετα, εάν βρεθεί σύντομα λύση για τα υψηλά NPLs των ελληνικών τραπεζών, αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει τις αναπτυξιακές προοπτικές. Οι αρχές φαίνονται επικεντρωμένες σε αυτό το ζήτημα και οποιαδήποτε ανακοίνωση γύρω από αυτό θα αποτελέσει έναν ακόμη καταλύτη στην βελτίωση του κλίματος.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com