Σάββατο 31 Αυγούστου 2019

"Ανοίγουν" οι 120 δόσεις και για άνεργους μηχανικούς και δικηγόρους

Μέσω της διαγραφής των "πλασματικών" οφειλών (καθώς αυτές αντιστοιχούν σε εισόδημα το οποίο δεν... εισέπραξαν ποτέ) των άεργων πλέον μηχανικών και δικηγόρων, την οποία προωθούν τα Ταμεία, επιχειρείται να μειωθεί το "βάρος" των χρεών τους, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η ένταξή τους στη ρύθμιση των 120 δόσεων για τα "πραγματικά" χρέη.



Το "ξεμπλοκάρισμα" αυτό, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Capital.gr, θα γίνει μέσω της επιτάχυνσης της διαδικασίας εκκαθάρισης των αιτήσεων των εν λόγω επαγγελματιών για διαγραφή των χρεών (για την κύρια και επικουρική ασφάλιση) και αφορά όσους διέκοψαν τη δραστηριότητά τους μετά την 1η Ιανουαρίου 2017 και ζήτησαν απαλλαγή τους από τις εισφορές προς τον ΕΦΚΑ και το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης.

Η αρχή του προβλήματος

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι ίδιες πηγές, είναι χιλιάδες οι περιπτώσεις των εν λόγω επαγγελματιών (ασφαλισμένων στο τέως ΤΣΜΕΔΕ, ΤΑΝ-ΕΤΑΑ) που έχουν ζητήσει διακοπή της υποχρέωσης καταβολής ασφαλιστικών εισφορών (λόγω διακοπής της άσκησης επαγγέλματός τους) αναδρομικά από 1/1/2017 λόγω της αεργίας τους, εκμεταλλευόμενοι διάταξη που πέρασε η προηγούμενη κυβέρνηση τον Νοέμβριο του ίδιου έτους. Η διάταξη αυτή, όμως, παραδόξως δεν εφαρμόστηκε, παρά τις πιέσεις των άμεσα ενδιαφερομένων.

Η εν λόγω διάταξη προβλέπει ότι όποιος αυτοαπασχολούμενος μηχανικός ή δικηγόρος έμενε άεργος μετά τον Ιανουάριο του 2017 δεν υποχρεούνταν να καταβάλλει από εκεί και πέρα κρατήσεις υπέρ της κύριας και επικουρικής ασφάλισης, όπως ίσχυε προ του Ιανουαρίου του 2017.

Αν, μάλιστα, είχε καταβάλει εισφορές από τον Ιανουάριο του 2017 μέχρι τον μήνα έναρξης της εν λόγω διάταξης, δηλαδή τον Νοέμβριο του ίδιου έτους (ή και μετά από αυτόν), θα μπορούσε να ζητήσει την επιστροφή των εισφορών κύριας ασφάλισης (και όχι της υγείας) ή τον συμψηφισμό τους με μελλοντικές εισφορές.

Όποιος, από την άλλη μεριά, το επιθυμούσε, θα μπορούσε να συνεχίσει να καταβάλλει τις εισφορές, ακόμα και αν είχε διακόψει τη δραστηριότητά του.

Ωστόσο, με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης και των προηγούμενων διοικήσεων των Ταμείων, αν και πολλοί άνεργοι αυτοαπασχολούμενοι μηχανικοί και δικηγόροι ζήτησαν τη διακοπή της ασφάλισης τους από τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ και παράλληλα σταμάτησαν να καταβάλλουν εισφορές, κάτι τέτοιο δεν... έγινε πρακτικά. Δηλαδή οι αρμόδιες υπηρεσίες των Ταμείων δεν "πέρασαν" τη διαγραφή τους στα μηχανογραφικά συστήματά τους.

Έτσι, οι εν λόγω άνεργοι τύποις ασφαλισμένοι εξακολουθούν να είναι φορτωμένοι με ασφαλιστικά χρέη όχι μόνο του 2017, αλλά και του 2018, αν και έχουν αιτηθεί της αναδρομικής "διαγραφής" τους.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά από τον περασμένο Μάιο, οπότε άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα αιτήσεων για τη ρύθμιση των 120 δόσεων, ειδικά όσοι έχουν χρέη προ του 2017, βρίσκονται μπροστά σε δύο εξίσου αδιέξοδες "επιλογές":

- Να πληρώσουν τις οφειλές του 2017-2018, αν και έχουν ζητήσει τη... διαγραφή τους, και να εντάξουν στη ρύθμιση των 120 δόσεων μόνο τα χρέη προ του 2017. Όσοι μηχανικοί ή δικηγόροι επιλέξουν κάτι τέτοιο, θα επιβαρυνθούν άμεσα από υπό... διαγραφή χρέη, τα οποία θα πρέπει να περιμένουν να τους επιστραφούν ή ενδεχομένως να συμψηφιστούν με τις οφειλές προ του 2017 τις οποίες ρύθμισαν.

- Να μην πληρώσουν τις οφειλές του 2017-2018 και να τις εντάξουν (μαζί με τα χρέη του 2016) στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση, όταν... διαγραφούν οι οφειλές του 2017-2018, θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν οι δόσεις της ρύθμισης, καθώς θα μειωθεί το συνολικό βάρος του χρέους.

Στόχος των νέων διοικήσεων των Ταμείων είναι να ξεπεραστεί πριν από τα τέλη του ερχόμενου Σεπτεμβρίου (οπότε προβλέπεται να κλείσει η πλατφόρμα των αιτήσεων για τις 120 δόσεις) η εμπλοκή αυτή, διαγράφοντας τα χρέη των άνεργων μηχανικών και δικηγόρων για το 2017-2018, ανοίγοντας, έτσι, τον δρόμο για τη ρύθμιση μόνο των χρεών προ του 2017.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com